Τετάρτη, 26 Φεβρουαρίου 2020

ev media-logo

«Έφυγε» απρόσμενα ο μοναδικός κάτοικος των Δολιανών, ο 76χρονος Νίκος Μουτογιάννης, γνωστός ως «Αμερικάνος»

Άλλος ένας, τελευταίος μόνιμος κάτοικος χωριού της Ευρυτανίας, "έφυγε" απρόσμενα την Παρασκευή 20 Οκτωβρίου 2017. Ο μοναδικός μόνιμος κάτοικος, τα τελευταία 20 τουλάχιστον χρόνια, στο χωριό Δολιανά Ευρυτανίας (ή Στουρνάρα), γνωστός ως "Αμερικάνος" από τους φίλους του και κατά κόσμον Νίκος Μουτογιάννης, αγαπητός στους Ευρυτάνες και περισσότερο στους φυσιολάτρες της Ευρυτανίας και τους κυνηγούς, βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του στα Δολιανά.

moutogiannis-doliana1

Τις προηγούμενες ημέρες, δεν έδειχνε σημάδια ότι έχει κάποιο πρόβλημα υγείας. Μάλιστα, συνήθιζε να φιλοξενεί στο σπίτι του φίλους του κυνηγούς. Κάτι τέτοιο είχε προγραμματίσει και για τις επόμενες ημέρες ο 76χρονος άντρας.

Οι φίλοι του τον αναζητούσαν στο τηλέφωνο την Παρασκευή, αλλά δεν απαντούσε στις κλήσεις. Συγγενής του, που τον αναζήτησε στο τηλέφωνο, αποφάσισε να τον επισκεφτεί στο χωριό, το Σάββατο το πρωί. Δυστυχώς, τον βρήκε νεκρό στο κρεβάτι του. Σύμφωνα με πληροφορίες ο θάνατός του προήλθε από ανακοπή καρδιάς στον ύπνο του.

Χθες, Τρίτη 24 Οκτωβρίου 2017, το μεσημέρι, έγινε στα Δολιανά Ευρυτανίας η κηδεία του, παρουσία πολύ κόσμου που τον αγαπούσε. Στην κηδεία του παραβρέθηκε και ο αδελφός του, Ευάγγελος Μουτογιάννης, που ταξίδεψε από την Αμερική όπως και ο ξάδελφός του Παντελής Βαστάκης. Μεταξύ άλλων στην κηδεία παραβρέθηκε και ο βουλευτής Ευρυτανίας κ. Κώστας Κοντογεώργος, προσωπικός φίλος του αποθανόντος.

Ο «φύλακας» των Δολιανών

Η περίπτωση του Νίκου Μουτογιάννη, ο τρόπος που είχε επιλέξει να ζει και να πορεύεται, δεν ήταν τυπικά και συνηθισμένα. Ο «φύλακας» των απομονωμένων Δολιανών έμενε ακόμα και για μέρες αποκλεισμένος από τον «έξω κόσμο» κάθε χειμώνα, όταν τα χιόνια έκλειναν κάθε πρόσβαση προς το χωριό. Αυτάρκης και φιλόξενος, από το σπιτάκι του είχαν περάσει εκατοντάδες κυνηγοί, είτε για ένα τσίπουρο είτε για φαγητό και λίγη ξεκούραση, αφού ο «Αμερικάνος» ήταν σημείο αναφοράς για την περιοχή στα ριζά της Καλιακούδας. Αλλά και όσοι επισκέπτονταν το περίφημο «Πανταβρέχει» σταματούσαν για λίγο εκεί, προτού συνεχίσουν την πορεία τους.

Ο Ν. Μουτογιάννης ήταν, εξάλλου, η «ψυχή» του ετήσιου πανηγυριού του χωριού, του Προφήτη Ηλία στις 20 Ιούλη. Τότε, ο τόπος σφύζει πάλι από ζωή και Δολιανίτες από κάθε γωνιά του κόσμου· ομογενείς από την Αμερική και χωριανοί που κατοικούν στα χωριά της Ποταμιάς, το Καρπενήσι κ.α, γίνονται έναν «σμήνος» και γλεντούν με την ψυχή τους. Τα επόμενα πανηγύρια, όμως, δεν θα είναι ποτέ πια τα ίδια, αλλά ίδιο δεν θα είναι κυρίως το ίδιο το χωριό, τα όμορφα Δολιανά, που έχασαν τον άνθρωπό τους…