Παρασκευή, 22 Μαρτίου 2019

ev media-logo

Ο Ξηριάς αλλάζει. Ανάπλαση με 2,3 εκ. € και ριζική ανανέωση σε δύο πλατείες, νέο πάρκινγκ και πεζοδρόμια. Δημοπρατείται το έργο

Όπως είχαν γράψει σε αποκλειστικό τους ρεπορτάζ τα «Ευρυτανικά Νέα», πριν τριάμιση περίπου μήνες (Αρ. Φυλ. 781/06-12-2017), ένα νέο, μεγάλο έργο για την αναβάθμιση της πόλης του Καρπενησίου βρίσκεται προ των πυλών. Αφορά την ανάπλαση στην περιοχή του Προφήτη Ηλία (Ξηριά), έχει προϋπολογισμό 2.280.000 ευρώ και περιλαμβάνει την ανακατασκευή δύο πλατειών, νέο χώρο στάθμευσης και τη διασύνδεση του Ξηριά με την ανάπλαση της πόλης του Καρπενησίου.

anaplasi-xirias-collage1

Όπως ανακοίνωσε ο δήμαρχος Καρπενησίου κ. Νίκος Σουλιώτης, το έργο θα δημοπρατηθεί την Τρίτη 27 Μαρτίου 2018. Το έργο χρηματοδοτείται από πόρους της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και, όπως αναφέρθηκε, αφορά μια μεγάλη αστική παρέμβαση στην περιοχή του Προφήτη Ηλία Καρπενησίου και είναι συνέχεια της ανάπλασης του Καρπενησίου προς την ανατολική πλευρά της πόλης.

ΤΟ ΝΕΟ ΕΡΓΟ

Τι θα γίνει

Έργο 2,3 εκατ. ευρώ για την ανάπλαση περιοχών στον συνοικισμό του Προφήτη Ηλία, σε μια υπό ανάπτυξη περιοχή του Καρπενησίου, που όμως εκεί ζει ο μισός σχεδόν πληθυσμός της πόλης. Οι δύο μεγάλες πλατείες θα ανακατασκευαστούν εκ βάθρων όπως επίσης και ένα πάρκινγκ δίπλα στον Ι.Ν. του Προφήτη Ηλία.

Συγκεκριμένα θα γίνει ανακατασκευή τριών κοινόχρηστων χώρων: της κεντρικής πλατείας του Προφήτη Ηλία, της κόκκινης πλατείας του κάτω Ξηριά και του κοινόχρηστου χώρου παραπλεύρως του Ι.Ν. Προφήτη Ηλία, που θα διαμορφωθεί σε πάρκινγκ.

Επίσης, θα γίνει ολική ανάπλαση του άξονα των οδών Μελίνας Μερκούρη-Πάρου από το κολυμβητήριο έως τον Ι.Ν. Προφήτη Ηλία ενώ θα γίνει και συνένωση του πεζοδρομίου της Ανάπλασης με τον Προφήτη Ηλία από το "Ρίζωμα" έως το πρατήριο Τσιώνη.  Σε αυτούς τους άξονες θα γίνει ολική ανακατασκευή των πεζοδρομίων, οδεύσεις τυφλών και φύτευση δένδρων για την εξυπηρέτηση και την ασφάλεια των πεζών και των ΑΜΕΑ.profitis ilias_plateia

Το σχέδιο του πάρκινγκ όπως θα διαμορφωθεί ο χώρος δίπλα στον Ιερό Ναό του Προφήτη Ηλία

Αναβάθμιση μιας ξεχασμένης περιοχής…

Ο "Ξηριάς", δεν υπήρχε, δημιουργήθηκε από τα κτίσματα της τότε ΜΟΜΑ, στη δεκαετία του ’70, για να καλύψει ανάγκες που προέκυψαν από τον σεισμό του 1966. Περισσότερα από 400 σπίτια, κατασκευάστηκαν από τον στρατό, για να στεγάσουν τους σεισμόπληκτους, από τα γύρω χωριά, Μυρίκη, Καλλιθέα κλπ.

Για δεκαετίες η περιοχή αναπτυσσόταν με ρυθμούς χελώνας. Υποδομές δεν υπήρχαν, τα δίκτυα ύδρευσης ήταν από αμιαντοσωλήνες, ακόμη και σήμερα οι σκεπές των περισσότερων παλαιών σπιτιών είναι από ΕΛΕΝΙΤ, το υλικό από αμίαντο· η χρήση του έχει απαγορευθεί από το 2005.

Μόνο τα τελευταία χρόνια η περιοχή βρίσκεται σε ανάπτυξη. Και φυσικά υπολείπονται ακόμη πολλά. Στα μέσα του 2000 κατασκευάστηκαν στον Προφήτη Ηλία το 2ο σχολικό συγκρότημα όπου σήμερα λειτουργεί το 2ο Γυμνάσιο και το 3ο Δημοτικό Σχολείο. Πριν λίγα χρόνια, η τότε δημοτική αρχή, επί δημαρχίας Κώστα Μπακογιάννη, μετέφερε όλες τις υπηρεσίες του δήμου στο κέντρο του Προφήτη Ηλία αναβαθμίζοντας έτσι την περιοχή.

Κατά καιρούς έχουν γίνει επίσης πολλά, μικρότερης δυναμικής αλλά πολύ σημαντικά, έργα στην περιοχή όπως ασφαλτοστρώσεις, αντικατάσταση των αμιαντοσωλήνων του δικτύου ύδρευσης, κατασκευή αθλητικών εγκαταστάσεων, μεταφορά του Ι.Ν. Προφήτη Ηλία σε μια μεγάλη εκκλησία, διάνοιξη δρόμων, μεταφορά της εμποροπανήγυρης στην περιοχή και πολλές άλλες παρεμβάσεις. Το νέο έργο, πρόκειται να ενισχύσει σημαντικά την ποιότητα ζωής των κατοίκων. prof ilias_kokkini_plateia

Τα σχέδια της διαμόρφωσης της “Κόκκινης Πλατείας” στον κάτω Προφήτη Ηλία