Greek Albanian English French German Italian Portuguese Russian Spanish Turkish
Πέμπτη, 19 Ιουλίου 2018

ev media-logo

Σε βουνά, όρη και λαγκάδια αυτές τις μέρες οι μανιταροκυνηγοί της Ευρυτανίας, για να συλλέξουν τα περιζήτητα «αρνάκια»

Οι καιρικές συνθήκες των τελευταίων ημερών (λιακάδα και καλοκαιρία μετά από βροχές) χαροποίησαν ιδιαίτερα τους μανιταροκυνηγούς της Ευρυτανίας, που εξορμούν για να βρουν και να συλλέξουν τα περιζήτητα «αρνάκια», όπως τα λέμε στον τόπο μας, ή μορχέλες, όπως είναι επιστημονικά γνωστές.

arnakia-morxeles1

Πρόκειται για ένα χαρακτηριστικό μανιτάρι της άνοιξης που φυτρώνει τον Απρίλη - Μάη σε βουνά, λόφους και δάση (ελάτης, πεύκου κ.α.), ενώ η ανάπτυξή του ευνοείται σε περιοχές που έχουν πρόσφατα καεί. Τις τελευταίες ημέρες, πέριξ του Καρπενησίου (Κώνισκος, Κορυσχάδες κ.α.), αλλά και σε πολλά χωριά σε ολόκληρο τον νομό, οι μανιταρόφιλοι, με καλάθια ή σακούλες ανά χείρας, αναζητούν τα αρνάκια, που μαγειρεμένα είναι εκλεκτός μεζές, με πλούσια γεύση και αρώματα.

Οι ειδικοί λένε πως οι μορχέλες, αν εξαιρέσει κανείς τις ευρωπαϊκές τρούφες, είναι από τα πιο νόστιμα και περιζήτητα μανιτάρια του κόσμου· γι’ αυτό με αληθινό πάθος τις κυνηγούν παντού οι καλοφαγάδες και δίκαια τις εξυμνούν οι μανιταράδες, ενώ ξεχωριστή θέση έχουν στη γαλλική κουζίνα. Το συγκεκριμένο μανιτάρι πρέπει πάντα να καταναλώνεται μαγειρεμένο, καθώς ωμό είναι σε θέση να προκαλέσει προβλήματα στον άνθρωπο.

Εύκολα αναγνωρίσιμα

Είναι μανιτάρια με ασυνήθιστη εμφάνιση. Μοιάζουν με σφουγγάρι ή δεσποτική μίτρα, που είναι τοποθετημένο πάνω σ’ ένα πόδι κοντόχοντρο άσπρο στο χρώμα και κούφιο. Μπορεί να ’ναι ανώμαλο ή αντίθετα, κυλινδρικό, στρογγυλωτό ή κωνικό, πάντα όμως σκαμμένο στην εξωτερική του επιφάνεια από λακκούβες μικρές ή μεγάλες, ρηχές ή βαθιές, σαν τα κελιά κερήθρας μελισσιού.

Επίσης το καπέλο είτε είναι ενωμένο με το πόδι του μανιταριού είτε βρίσκεται σε απόσταση από αυτό μ’ ένα αυλάκι. Πρόκειται για ένα χρήσιμο χαρακτηριστικό γνώρισμα για τη διάκριση των ειδών, που δεν είναι και τόσο εύκολη. Όσο για τον χρωματισμό του, αυτός ποικίλλει, ανάλογα με το είδος και την ηλικία, από το ασπρουδερό ως το καστανόμαυρο, που περνάει από το σταχτί και το ξανθωπό. Το ύψος του μανιταριού ποικίλλει στα διάφορα είδη από 5-15 εκατοστά.

arnakia kwniskos

"Αρνάκια" που βρέθηκαν τη Μεγ. Τετάρτη (4/4/18) σε ελατοδάσος κοντά στο Καρπενήσι

Γενικά οι μορχέλες εύκολα αναγνωρίζονται, χάρη στο ιδιόμορφο σχήμα του καπέλου τους. Γι’ αυτό κι ένας αρχάριος ακόμη μπορεί να τις μαζέψει και να τις φάει άφοβα. Όμως όσο εύκολα αναγνωρίζονται, τόσο δύσκολα ανακαλύπτονται.

Ωστόσο, οι ντόπιοι έμπειροι μανιταροκυνηγοί, έχοντας πλέον μάθει το μικροκλίμα της περιοχής και τις «απαιτήσεις» της μορχέλας, μάλλον δεν δυσκολεύονται ιδιαίτερα για να γυρίσουν σπίτι με γεμάτες τσάντες -κάτι που βέβαια εξαρτάται και από την καρποφορία κάθε χρονιάς.

Με στοιχεία από το βιβλίο «Τα μανιτάρια του βουνού και του κάμπου» του γεωπόνου Δημήτρη Κελτεμλίδη