Τετάρτη, 8 Ιουλίου 2020

ev media-logomenoume-asfaleis

Τους ενώνει η Ομογένεια. Στην Αμερική θα ταξιδέψουν Τασιός, Μπαμπαλής και Σουλιώτης, για το 74o συνέδριο των Ευρυτάνων

Την απόφαση να ταξιδέψουν «για υπηρεσιακούς λόγους» στην Αμερική, οι δήμαρχοι Αγράφων και Καρπενησίου όπως επίσης και ο αντιπεριφερειάρχης Ευρυτανίας, έλαβαν με απόφασή τους τόσο τα Δημοτικά Συμβούλια Αγράφων και Καρπενησίου, όσο και το Περιφερειακό Συμβούλιο Στερεάς Ελλάδας.

sinerdio-evritanwn-USA-collage1

Σύσσωμη η αυτοδιοικητική ηγεσία της Ευρυτανίας θα εκπροσωπήσει τον νομό στο 74ο Συνέδριο της Ένωσης Ευρυτάνων Αμερικής "Το Βελούχι", που φέτος θα πραγματοποιηθεί το διάστημα 15, 16 και 17 Ιουνίου 2018 στην Ουάσιγκτον των ΗΠΑ.

Κάθε χρόνο, το ετήσιο συνέδριο αποτελεί μια ευκαιρία για τους ομογενείς να ανταμώσουν ξανά, να διασκεδάσουν με χορό, τραγούδι και φαγοπότι και να συζητήσουν (με νοσταλγία) για τη γενέθλια γη, την Ευρυτανία.

Όπως έγραψαν τα «Ευρυτανικά Νέα» (Τετάρτη 18/4/2018), το πρόγραμμα του συνεδρίου περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, βραδιές με μουσική και χορό, γεύματα και συναντήσεις (Θυγατέρες Ευρυτανίας, επιχειρηματικό μίτινγκ κ.ο.κ), τουρνουά μπάσκετ, Θεία Λειτουργία μετ΄ αρτοκλασίας, πανηγύρι κ.α.

Ωστόσο, στο τριήμερο συνέδριο -όπως γίνεται κάθε χρόνο- θα τεθούν και πολλά σοβαρά θέματα που αφορούν την Ευρυτανία και τη σύσφιξη των σχέσεων της Ευρυτανίας και των Ευρυτάνων της Αμερικής. Είναι δε αυτές οι σχέσεις τόσο δυνατές, που αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση και για άλλους συλλόγους.  

Οι Ευρυτάνες της Αμερικής αγαπούν και επισκέπτονται πολύ συχνά τη γενέθλια γη της Ευρυτανίας. Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια οι επισκέψεις έχουν αυξηθεί κατακόρυφα.  Εκατοντάδες είναι αυτοί που αποτελούν Ευρυτάνες 3ης γενιάς που επιστρέφουν στην πατρίδα για όσο γίνεται περισσότερο χρόνο καθώς διατηρούν και ανανεώνουν τις περιουσίες στα χωριά τους που άφησαν πίσω.

Οι αποφάσεις και τα έξοδα

Το φετινό συνέδριο των Ευρυτάνων Αμερικής αποτελεί ένα σημαντικό συνέδριο, καθώς πολλά ζητήματα της ομογένειας έχουν διευθετηθεί με τη συνεργασία και τη συνδρομή πάντα των Ευρυτάνων της Αμερικής. Εξάλλου, η παρουσία σύσσωμης της αυτοδιοικητικής ηγεσίας του νομού στο συνέδριο προσδίδει επιπλέον κύρος στα δρώμενα.

Ο δήμος Καρπενησίου έλαβε τη σχετική απόφαση έγκρισης μετακίνησης του δημάρχου Καρπενησίου κ. Νίκου Σουλιώτη στην Αμερική για το 74ο συνέδριο της Ένωσης Ευρυτάνων “Το Βελούχι”, στη συνεδρίαση του Δ.Σ. που έγινε την Τετάρτη, 21 Μαρτίου 2018.

“Η μετάβαση θα γίνει αεροπορικώς και τα έξοδα ανέρχονται στο συνολικό ποσό εως 1.400 ευρώ στα οποία περιλαμβάνονται αεροπορικά εισιτήρια αναχώρησης και επιστροφής και η ημερήσια αποζημίωση μετάβασης – επιστροφής και ημέρες παραμονής συνεδρίου”, αναφέρεται στην απόφαση.

Εξάλλου, ο δήμαρχος Καρπενησίου έχει κάθε λόγο να είναι και ικανοποιημένος από το έργο του στο Καρπενήσι. Αξιοποιήθηκε "επί των ημερών του" το «Πάρκο Αποδήμων Ευρυτάνων» που ήταν προσφορά των Ευρυτάνων Αμερικής στον δήμο Καρπενησίου προ 10ετίας! Μάλιστα, έχει ήδη ετοιμάσει ένα σχετικό βίντεο που θα προβληθεί στο συνέδριο από τη λειτουργία του πάρκου.

Ο δήμος Αγράφων έλαβε τη σχετική απόφαση έγκρισης μετακίνησης του δημάρχου Αγράφων κ. Θεόδωρου Μπαμπαλή στην Αμερική για το 74ο συνέδριο της Ένωσης Ευρυτάνων στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που έγινε τη Δευτέρα 30 Απριλίου 2018.

Το Δ.Σ. ενέκρινε “... την μετακίνηση του δημάρχου στις ΗΠΑ για την συμμετοχή του στο 74ο Συνέδριο των Ευρυτάνων Αμερικής “Το Βελούχι”. Εγκρίνει τη διάθεση σχετικής πίστωσης για την καταβολή των εξόδων τα οπαία ανέρχονται στο ποσό των 1.980 ευρώ.”.

Τέλος, η Οικονομική Επιτροπή Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας κατά τη συνεδρίασή της τη Δευτέρα 23 Απριλίου 2018 ενέκρινε “... την μετακίνηση εκτός έδρας του κ. Αριστείδη Τασιού, Αντιπεριφερειάρχη Ευρυτανίας, για την συμμετοχή του στο 74ο Συνέδριο της Ένωσης Ευρυτάνων Αμερικής στις ΗΠΑ από 14-06-2018 έως και 19-06-2018 (ημέρες διαμονής 6, μέσο μετακίνησης αεροπλάνο). Η προκαλούμενη δαπάνη ύψους δύο χιλιάδων ευρώ (2.000 €) θα βαρύνει τον εγκεκριμένο προϋπολογισμό της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας (Περιφερειακή Ενότητα Ευρυτανίας)”, αναφέρεται στην απόφαση.