Τρίτη, 22 Σεπτεμβρίου 2020

ev media-logo

Πολίτες και φορείς αντιδρούν και οργανώνονται κατά των Αιολικών στα βουνά των Αγράφων - Επιστολή στον Πρωθυπουργό

Τα «Ευρυτανικά Νέα» αποκάλυψαν πρώτα απ’ όλους πως στα βουνά των Αγράφων έχουν λάβει άδεια εγκατάστασης δύο μεγάλα Αιολικά Πάρκα, εντός των ορίων του νομού Ευρυτανίας.aiolika-agrafa-google-earth1

Συγκεκριμένα, το πρώτο αιολικό έργο ισχύος 46 MW, έχει ανάδοχο εταιρεία την “ΑΝΕΜΟΔΟΜΙΚΗ Α.Ε.Ε.” και αφορά στη θέση "Γραμμένη - Τούρλα - Καρνόπι", ενώ το δεύτερο αιολικό έργο κατασκευάζει η εταιρεία “ΠΟΥΝΕΝΤΗΣ Α.Ε.Ε.” με ισχύ 40 MW στη θέση "Μιχός - Βοϊδολίβαδο - Απέλινα" του δήμου Αγράφων Ευρυτανίας.

Πρόκειται για δύο αιολικά πάρκα, κοντινά το ένα με το άλλο, τα οποία ωστόσο θεωρούνται ως ένα, καθώς, αφενός μεν, οι ιδιοκτήτριες εταιρείες έχουν εν μέρει κοινή μετοχική σύνθεση και αφετέρου πολλά από τα συνοδά έργα (γραμμή μεταφοράς, εσωτερικό μικρό οδικό δίκτυο κλπ.) θα είναι κοινά, με στόχο την μείωση του κόστους αλλά και τη μικρότερη παρέμβαση στο φυσικό τοπίο.  

Τα αιολικά θα κατασκευαστούν σε μήκος που ξεπερνά τα 7 χιλιόμετρα συνολικά (4 το ένα και 3 το άλλο) στις «γυμνές» κορυφογραμμές στα βουνά των Αγράφων, στα όρια Ευρυτανίας και Καρδίτσας, συνολικής ισχύος 86MW.

Οξύνονται οι αντιδράσεις

Ένα τόσο μεγάλο έργο, ωστόσο, στα παρθένα βουνά των Αγράφων, ήταν σχεδόν αδύνατο να περάσει δίχως αντιδράσεις από φορείς και πολίτες. Έτσι, με προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας, με συλλογή υπογραφών μέσω του διαδικτύου, ακόμα και με επιστολή προς τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, με τίτλο «Τα Άγραφα από Ελβετία των Βαλκανίων, χωματερή αιολικών εγκαταστάσεων», απαντά το «Δίκτυο Φορέων και Πολιτών για την προστασία των Αγράφων», στην απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος να εγκατασταθούν δυο αιολικά πάρκα στις βουνοκορφές των Αγράφων.

Η επιστολή έχει ως εξής:

«Η πιο κοινή έκφραση που συναντά κάποιος από τον απλό κάτοικο των ορεινών μας, μέχρι τους πολιτευτές της περιοχής, είναι ότι η ομορφιά των Αγράφων συγκρίνεται μόνο με τις Άλπεις. Και είναι αληθές. Στις υποσχέσεις των τελευταίων κορυφαία θέση βρίσκει η προοπτική τουριστικής ανάπτυξης εκμεταλλευόμενοι αυτό το συγκριτικό πλεονέκτημα. Παρ όλα αυτά θέση στην ίδια πολιτική πρόταση βρίσκει και η ανάπτυξη αιολικών εγκαταστάσεων σε όλο τον ορεινό όγκο της Καρδίτσας και της Ευρυτανίας, σχέδια που στην τελική τους μορφή θα ισοπεδώσουν σχεδόν όλες τις κορυφές και κορυφογραμμές από την Θρυλική Καράβα, μέχρι την ανεπανάληπτη Κοιμωμένη και τα ανατολικά Άγραφα και από το αγέρωχο Ντεληδήμι, μέχρι τα αμόλυντα βουνά της Δυτικής και Νότιας Αργιθέας. Πως συμβαδίζουν αυτά τα δυο μαζί σε μία πρόταση από κάποιους υποψήφιους σωτήρες του τόπου, μόνο κάποιοι που έχουν εμβαθύνει στην επιστήμη της πολικαντιολογίας θα μπορούσαν να απαντήσουν.

Η ανάπτυξη αιολικών πάρκων, όπως και η κατασκευή αμέτρητων μικρών (έστω) υδροηλεκτρικών, μόνη συνέπεια θα έχουν τον πλουτισμό κάποιων κατασκευαστικών εταιριών που μετά το μεγάλο φαγοπότι στα οδικά έργα έχουν στρέψει το ενδιαφέρον τους στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέγειας (ΑΠΕ). Οι ΑΠΕ θα τους είναι κερδοφόρες μόνο χάρη στις επιδοτήσεις. Τα ποσά συγκεντρώνονται από τους ανύποπτους καταναλωτές μέσω των φουσκωμένων λογαριασμών της ΔΕΗ και από το ευρωπαϊκό χρήμα που ψάχνει εναγωνίως να διατηρήσει μια βιομηχανία κάποιων χωρών της. Αιολικά δεν στήνουν όμως αυτές οι ίδιες «προηγμένες» Ευρωπαϊκές χώρες στα δικά τους βουνά, αυτά τα διαφυλάσσουν ως κόρη οφθαλμού και τα αναπτύσσουν με τον εναλλακτικό ήπιο τουρισμό και την κτηνοτροφία. Ναι αγαπητοί συμπολίτες, στις Άλπεις, Ιταλικές, Ελβετικές και Γαλλικές μόνο γελάδια και τουρίστες συναντάμε. Πρόσφατα ακόμη και η Γερμανία αναζητά χωματερές για τις ανεμογεννήτριες που αποσύρονται, αφήνοντας όμως πίσω τόνους οπλισμένου σκυροδέματος στις πεδιάδες τους.
Στην Ελλάδα όπου δημόσιο έργο ήταν κερδοφόρο μετρώντας μόνο το κυβικά των εκσκαφών και το πόσο τσιμέντο θα πέσει, εξακολουθούμε να εργαζόμαστε στο ίδιο μοντέλο. Υπόσχονται με τα δυο (αρχικά) αιολικά «πάρκα» (βιασμός της λέξης πάρκο) να δουλέψουν για δυο χρόνια 80 εργάτες. Εκτός του ότι αυτό είναι εξωπραγματικό, δεν μας λένε πόσες θέσεις εργασίας θα χαθούν για πάντα μη αξιοποιώντας το ορεινό περιβάλλον με ορθολογικό, αειφόρο τρόπο. Μας παρουσιάζουν Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που η σοβαρότητά τους συγκρίνεται με έκθεση μαθητή δημοτικού σχολείου. Μας υπόσχονται αντισταθμιστικά οφέλη (δρόμους, παιδικές χαρές, κλπ) σαν να απευθύνονται με καθρεφτάκια σε ιθαγενείς, αγαθά που είναι υποχρέωση της πολιτείας να κατασκευάζει και που οι εργολάβοι των ΑΠΕ θα μας χαρίσουν κατασκευάζοντάς τα με δικά μας χρήματα. Άφθονο χρήμα που μυρίζει διαφθορά. Από τον απλό πρόεδρο κοινότητας που του υπόσχονται οι ΑΠΕτζήδες ισόβια θέση φύλακα στο αιολικό «πάρκο» προκειμένου να εκδώσει θετική γνωμοδότηση για αιολικά, μέχρι τους πολιτευτές πολλοί εκ των οποίων όταν θα εκστρατεύσουν προεκλογικά θα έχουν την στήριξη των βαρόνων της οικονομίας που βρίσκονται πίσω από τις μικρές και μεσαίες εταιρείες φάντασμα που έχουν για βιτρίνα.

Στους κατοίκους θα μείνουν οι πυλώνες ύψους 200 μέτρων γύρω από τα χωριά τους, τα παιδιά τους θα προσπαθούν να πουλήσουν τις περιουσίες τους να μην ξαναδούν τον πληγωμένο τόπο τους, αλλά κανείς δεν θα ενδιαφέρεται να αγοράσει εξοχικό σε μέρος που κάποτε θύμιζε ελληνική φύση αλλά θα έχει μετατραπεί σε βιομηχανική περιοχή. Στους καταναλωτές θα μείνει η «πράσινη» πανάκριβη ενέργεια που καμία μελέτη δεν έχει αποδείξει ότι θα εκτοπίσει τον λιγνίτη, και γιατί άλλωστε αφού δεν το κάνει καμιά μεγάλη χώρα που διαθέτει αυτόν τον μαύρο χρυσό και εξελίσσει την τεχνολογία καύσης του με λιγότερους ρύπους. Το δε 80% των χρημάτων αυτών των δήθεν επενδύσεων θα πάνε να ενισχύσουν τις οικονομίες των χωρών κατασκευής των πελώριων ανεμογεννητριών (Γερμανία, Ολλανδία, Ισπανία κλπ).

Τα αιολικά «πάρκα» όπως και τα μικρά υδροηλεκτρικά είναι ανίκανα να λειτουργήσουν μόνα τους, χρειάζονται να καλύπτονται από καύση υδρογονανθράκων, από την πυρηνική ενέργεια ή έστω από ενέργεια μεγάλων φραγμάτων. Η εξάπλωση των ανεμογεννητριών και των φωτοβολταϊκών (σε καλλιεργήσιμες και άλλες εκτάσεις) έχουν χαρακτηριστεί από παγκοσμίας εμβέλειας επιστήμονες, ως εξάπλωση πανούκλας. Βασικό επιχείρημα για την κατασκευή τους είναι η υπερβολική (αλλά ακόμη μη αποδεδειγμένη) θεωρία της επίδρασης του ανθρώπου στην κλιματική αλλαγή. Αυτός ο εκβιασμός της κοινής γνώμης έρχεται να δικαιολογήσει την επιδότηση τεράστιων ποσών σ αυτήν την βιομηχανία των λεγόμενων ΑΠΕ.

Το «Δίκτυο φορέων και πολιτών για την προστασία των Αγράφων» ζητά από τους πολίτες να στηρίξουν τον αγώνα ενάντια στην ισοπέδωση των Αγράφων και της λογικής. Ζητά από τους τοπικούς «άρχοντες» να ξεκαθαρίσουν χωρίς περιστροφές αν στηρίζουν το σχέδιο ολοκληρωτικής κατάληψης των βουνών και των ποταμών από τους εργολάβους των επιδοτήσεων. Ζητάμε από την πολιτεία να στηρίξει τις μικρές (πια) κοινωνίες των ορεινών των Αγράφων σε ένα στρατηγικό σχέδιο για την κτηνοτροφία και τον ήπιο εναλλακτικό τουρισμό. Το «Δίκτυο» από κοινού με άλλες συλλογικότητες της Καρδίτσας, της Ευρυτανίας, αλλά και πανελλαδικές περιβαλλοντικές οργανώσεις, θα προσφύγει στην Ελληνική δικαιοσύνη ενάντια στο έγκλημα που επιχειρείται. Ήδη ξεκίνησε η εκστρατεία συλλογής υπογραφών (και από την πλατφόρμα avaaz στο διαδίκτυο) που απευθύνεται προσωπικά στον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα και στην ηγεσία των υπουργείων Περιβάλλοντος και ενέργειας και Τουρισμού».