Τρίτη, 22 Σεπτεμβρίου 2020

ev media-logo

Την Κυριακή (27/5) τα «Κατσαντώνεια» στον Μάραθο Αγράφων, 210 χρόνια μετά τον θάνατο του προεπαναστατικού ήρωα

Την Κυριακή της Πεντηκοστής, 27 Μαΐου 2018, θα πραγματοποιηθεί στον Μάραθο των Αγράφων τα «Κατσαντώνεια», η εκδήλωση - θεσμός προς τιμήν του Αντώνη Μακρυγιάννη - Κατσαντώνη.katsantonis-marathos-arxeio1

Τα «Κατσαντώνεια» διοργανώνονται στον ιστορικό Μάραθο, τη γενέτειρα του προεπαναστατικού ήρωα Αντώνη Κατσαντώνη, από το 1993, με τη συνεργασία του δήμου Αγράφων, του Συλλόγου Απανταχού Μαραθιωτών και της Τ.Κ Μαράθου. Οι καθιερωμένες εκδηλώσεις τιμής και μνήμης, είκοσι πέντε (25) χρόνια τώρα, έχουν σκοπό να αναδείξουν την ιστορική φυσιογνωμία του Ήρωα και πρόδρομου της Ελληνικής Παλιγγενεσίας, να τιμούν τη μνήμη γνωστών και αγνώστων συναγωνιστών του και να κρατούν ζωντανεμένες τις ιστορικές μνήμες στις νεότερες γενιές των Ελλήνων.

Οι εφετινές εκδηλώσεις (11.00), πέραν των άλλων, θα τελεστούν με την πρέπουσα σεμνότητα και μεγαλοπρέπεια, καθώς συμπληρώνονται διακόσια δέκα (210) χρόνια από τον μαρτυρικό θάνατο του Κατσαντώνη, μετά του αδελφού του Γιώργου Μακρυγιάννη-Χασιώτη, στα Γιάννενα. Ακόμα, η ημέρα έχει καθιερωθεί, σαν ημέρα ετήσιας συνάντησης στα χώματα του τόπου γέννησης των όπου γης Μαραθιωτών και όλων όσων κατάγονται από το Μάραθο.