Τρίτη, 22 Σεπτεμβρίου 2020

ev media-logo

(ΒΙΝΤΕΟ) Απομόνωση, κακό οδικό δίκτυο & υποστελέχωση ταλανίζουν τα Άγραφα. Η τοποθέτηση Μπαμπαλή στη διημερίδα του δικτύου ΠΙΝΔΟΣ

Την Παρασκευή 1η και το Σάββατο 2 Ιουνίου 2018, πραγματοποιήθηκε στο Κερασοχώρι Αγράφων η ετήσια τακτική γενική συνέλευση και η ημερίδα από το Δίκτυο Δήμων Περιοχής Πίνδου. Έλαβαν μέρος εκπρόσωποι (δήμαρχοι και αντιδήμαρχοι) ορεινών δήμων και αναπτυξιακών εταιρειών.mpampalis-pindos-kerasoxori1

Ο κύριος όγκος των εισηγήσεων και τοποθετήσεων αναπτύχθηκαν το Σάββατο 2/6, κατά τη διάρκεια της ημερίδας με θέμα: «Πολιτικές για την στήριξη των ορεινών Δήμων της Πίνδου». Οι συμμετέχοντες έθεσαν επί τάπητος τις προοπτικές ανάπτυξης των ορεινών δήμων της Πίνδου, εξέθεσαν τα υπαρκτά προβλήματα που αναζητούν λύση, τα βήματα που έχουν γίνει και όσα πρέπει να γίνουν. Ο δήμαρχος Αγράφων κ. Θεόδωρος Μπαμπαλής, στην ομιλία του, αναφέρθηκε στον δήμο Αγράφων, μίλησε για τις ανάγκες και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του τόπου.

Βρίθει προβλημάτων και ελλείψεων

 «Ο δήμος υπολείπεται σε όλες τις βασικές υποδομές», σημείωσε στον πρόλογό του, περιγράφοντας με μελανά χρώματα την κατάσταση στους τομείς, μεταξύ άλλων, οδοποιίας, ύδρευσης, πρωτοβάθμιας υγείας, αθλητικών εγκαταστάσεων, σχολικών μονάδων κ.α. Επιπρόσθετο πρόβλημα, τόνισε, αποτελεί η πληθυσμιακή συρρίκνωση και γήρανση του πληθυσμού. Ο δήμος Αγράφων (και ολόκληρη η Ευρυτανία) διαθέτει συγκριτικά πλεονεκτήματα (πλούσια δασικά οικοσυστήματα, καθαρότητα περιβάλλοντος, ιστορικά μνημεία κ.α.), εντούτοις, το βήμα προς τα εμπρός δεν γίνεται, επεσήμανε ο δήμαρχος, κυρίως λόγω της απομόνωσης και του αποκλεισμού της περιοχής σε σχέση με τους όμορους δήμους και νομούς.

Υπάρχουν 11 οδικές προσβάσεις προς γειτονικούς δήμους, νομούς και περιφέρειες, τόνισε, εκ των οποίων μονάχα οι τρεις (3) είναι ολοκληρωμένες (προς Καρπενήσι και Αγρίνιο -μέσω Τατάρνας και Επισκοπής). Συνολικά περίπου 210 χιλιόμετρα επαρχιακού και δημοτικού οδικού δικτύου στον δήμο Αγράφων είναι χωματόδρομοι, εν έτει 2018.

Λόγος έγινε από τον κ. Μπαμπαλή και για την υποστελέχωση του δ. Αγράφων, που αποτελεί αναμφίβολα τροχοπέδη για τη διεκδίκηση χρηματοδοτήσεων, ευκαιριών κ.ο.κ. «Η πολιτεία όχι απλά εθελοτυφλεί απέναντι στους μικρούς δήμους, αλλά σαμποτάρει τη λειτουργία τους», ανέφερε χαρακτηριστικά.

ΔΕΙΤΕ ΣΕ ΒΙΝΤΕΟ ΤΗΝ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΜΠΑΜΠΑΛΗ