Τρίτη, 4 Αυγούστου 2020

ev media-logomenoume-asfaleis

Γκρεμίζουν το γιαπί. Στην Π.Ε Ευρυτανίας το 100% του κτηρίου - 4 εκατ. ευρώ «έβγαλε» ο Μπακογιάννης για κατεδάφιση και αξιοποίηση

Εξ ολοκλήρου στην ιδιοκτησία της Π.Ε. Ευρυτανίας πέρασε το γνωστό κτήριο (γιαπί) στο Καρπενήσι, μετά και την πρόσφατη απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής για την εκταμίευση και του υπολοίπου ποσού για την εξαγορά του κτηρίου. Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας εκπονεί μελέτη για την αξιοποίηση του κτηρίου με προϋπολογισμό 4 εκατ. ευρώ. giapi-xenodoxeio-karpenisi1

Η αρχή του τέλους για το γιαπί στο Καρπενήσι. Ξεκίνησε ως πολλά υποσχόμενη επένδυση τη δεκαετία του ‘80 από τοπικούς παράγοντες του τουρισμού. Μετά από 30 χρόνια όμως κατάντησε η ντροπή της πόλης. Κοινό αίτημα πλέον όλων, η κατεδάφισή του λόγω αισθητικής υποβάθμισης της πόλης του Καρπενησίου.

Το γιαπί, ένα κτήριο προορισμένο για πολυτελές ξενοδοχείο και κατασκευασμένο στα αλπικά πρότυπα, στο κέντρο του Καρπενησίου, είναι ξακουστό. Όχι όμως για την ομορφιά του, όπως ήταν στην αρχή, αλλά για την ασχήμια του πλέον· ενώ οι επισκέπτες της πόλης ένα μόνο είχαν να πουν: "Γκρεμίστε το, είναι άσχημο".

Για 10ετίες απασχολεί την κοινή γνώμη η εγκατάλειψη του κτηρίου από τους ιδιοκτήτες του, καθώς λόγοι που είναι γνωστοί στην τοπική κοινωνία, δεν επέτρεψαν να ολοκληρωθούν οι εργασίες του και να επιτελέσει αυτό που προοριζόταν να είναι: το στολίδι της πόλης. Κατάντησε, λόγω της εγκατάλειψης, εστία μόλυνσης και αιτία υποβάθμισης μιας ολόκληρης γειτονιάς στο κέντρο της πόλης.

Στο αίτημα "γκρεμίστε το", απαντά η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και η Π.Ε. Ευρυτανίας. Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας κ. Κώστας Μπακογιάννης και τώρα, αλλά και ως δήμαρχος Καρπενησίου την προηγούμενη τετραετία, σε συνεργασία με τον  αντιπεριφερειάρχη Ευρυτανίας κ. Άρη Τασιό, αποφάσισαν να αναδείξουν την περιοχή· δεδομένης της δυνατότητας που υπάρχει να γκρεμίσουν το “γιαπί”.

Το πρώτο βήμα έγινε προ μηνών με την απόφαση να συμμετέχει η Περιφέρεια σε πλειστηριασμό ιδιωτικής τράπεζας, για την απόκτηση ενός εκ των δύο κτηρίων από τα οποία αποτελείται το γιαπί, λόγω χρεών του ενός ιδιοκτήτη (εκ των δύο) στην τράπεζα. Και έτσι έγινε. Με την πλειοδοτική διαδικασία η Π.Ε. Ευρυτανίας απέκτησε το 50% του κτηρίου.

Απέμεινε το δεύτερο βήμα. Η εξαγορά και του υπολοίπου 50%. Με την ιδιοκτήτρια εταιρεία, γνωστή οικογένεια στο Καρπενήσι που δραστηριοποιείται επί σειρά ετών στον τουριστικό τομέα, συμφωνήθηκε -περίπου στο ύψος της αγοράς του πρώτου 50%- η τιμή. Η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη. Πρόσφατα, η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας ενέκρινε κονδύλι ύψους περίπου 800.000 ευρώ για την εξαγορά και του υπόλοιπου 50%.

4 ΕΚ. ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ

Καθώς οσονούπω το κτήριο θα περιέλθει στα χέρια της Περιφέρειας, ήδη οι τεχνικές υπηρεσίες εργάζονται πυρετωδώς για τη συμπλήρωση της μελέτης, πρόκειται να προκηρυχθεί σύντομα διεθνής διαγωνισμός αξιοποίησης του κτηρίου που θα χρηματοδοτηθεί από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ).

Με το παρόν έργο, για την αξιοποίηση του κτηρίου, προβλέπονται να υλοποιηθούν όλες οι απαιτούμενες οικοδομικές εργασίες όπως μερική κατεδάφιση, ενίσχυση του στατικού φορέα, διαμόρφωση υπογείων χώρων στάθμευσης, δημιουργία χώρων συνάθροισης κοινού κλπ.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, θα κατεδαφιστούν και οι τέσσερις (4) όροφοι του κτηρίου πάνω από το ισόγειο. Είναι οφθαλμοφανής πλέον η φθορά του χρόνου στο κτίσμα, καθώς υπάρχει κίνδυνος -αν και το κτήριο παρακολουθείται συχνά- για αποκοπή μικρών τμημάτων του από τους ψηλότερους ορόφους, με απροσδιόριστες συνέπειες.

giapi-apo-kwnisko1

Εξάλλου, όπως προαναφέρθηκε, θα μελετηθεί και η στατικότητα του κτηρίου ούτως ώστε πλέον να απαντηθεί το ερώτημα αν το κτήριο πληροί τις στατικές προδιαγραφές για την περεταίρω αξιοποίησή του, αφού ακόμη και για το κομμάτι του ισογείου θα πρέπει να προσδιοριστεί το θέμα της στατικότητας, καθώς κάτω από αυτό βρίσκονται σχεδόν τρείς όροφοι.

Στα άμεσα μελλοντικά σχέδια της Περιφέρειας είναι η αξιοποίηση του κτηρίου μετά την μερική του κατεδάφιση. Προβλέπεται η δημιουργία πάρκινγκ στα υπόγεια του κτίσματος που θα δώσει σημαντική διέξοδο στο κυκλοφοριακό της πόλης καθώς θα απελευθερώσει δρόμους και θα αναδειχθεί έτσι η αστική ανάπλαση.

Επίσης, στο ισόγειο του κτηρίου αναμένεται να διαμορφωθούν χώροι πολλαπλών χρήσεων, γραφεία που εκεί θα μεταφερθεί μέρος της διοικητικής δομής του Π.Ε. Ευρυτανίας, ενώ μια σκέψη είναι να διαμορφωθούν καταστήματα που θα διατεθούν με ενοίκιο σε ιδιώτες για εμπορική χρήση.

Με τις άμεσες κινήσεις της Περιφέρειας, φαίνεται ότι ένα θέμα που ταλάνιζε την τοπική κοινωνία παραμερίζει και στη θέση του υλοποιείται ένα σημαντικό αναπτυξιακό έργο, με προϋπολογισμό που αγγίζει συνολικά τα 5,6 εκατ. ευρώ, τα οφέλη του οποίου θα αναδειχθούν στο μέλλον, καθώς με την ολοκλήρωσή του θα δοθούν απαντήσεις σε πολλά ερωτήματα, επενδυτικές δράσεις θα απελευθερωθούν και θα αναδειχθεί μια ολόκληρη γειτονιά που για δεκαετίες ήταν κάτι σαν... "κακόφημη" συνοικία.