Τετάρτη, 8 Ιουλίου 2020

ev media-logomenoume-asfaleis

Στον Άνω Ξηριά ο σταθμός αποσυμπίεσης φυσικού αερίου. Δίπλα στη Μαθητική Εστία (πιθανόν) ο δεύτερος σταθμός

Την παραχώρηση δημοτικού οικοπέδου στην Εταιρεία Διανομής Αερίου Λοιπής Ελλάδας Α.Ε.(ΕΔΑ), για την επέκταση το δικτύου φυσικού αερίου στο Καρπενήσι, αποφάσισε πριν λίγες ημέρες το Δημοτικό Συμβούλιο Καρπενησίου. Με την παραχώρηση της δημοτικής έκτασης ουσιαστικά ξεκινά το έργο που αναμένεται να ολοκληρωθεί σε δύο χρόνια περίπου.

Με γρήγορους ρυθμούς, συνεχίζονται οι διεργασίες για την επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου στο Καρπενήσι. Όπως έγκαιρα έχουν πληροφορήσει τα «Ευρυτανικά Νέα», στο Καρπενήσι το φυσικό αέριο θα φτάνει με… κοντέινερ σε συμπιεσμένη μορφή στις εγκαταστάσεις που θα κατασκευαστούν σε δύο συγκεκριμένες θέσεις στην πόλη.fysiko-aerio-stathmoi-map1

Συγκεκριμένα, σε δύο σημεία στο Καρπενήσι, θα κατασκευαστούν οι εγκαταστάσεις του σταθμού αποσυμπίεσης και διανομής φυσικού αερίου, εκεί δηλαδή που θα καταλήγουν οι σωλήνες του δικτύου διανομής μέσα στην πόλη του Καρπενησίου. Στις εγκαταστάσεις αυτές θα 'κουμπώνουν' τα κοντέινερ που θα μεταφέρουν το φυσικό αέριο στο Καρπενήσι από μονάδα κεντρικών εγκαταστάσεων, πιθανόν της Λιβαδειάς.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Καρπενησίου, συνεδριάζει απόψε στις 6:00 στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δ.Σ. και εγκρίνει την μια από τις δύο θέσεις. Μετά από αίτημα της εταιρείας φυσικού αερίου Στερεάς Ελλάδας, θα παραχωρήσει απόψε δημοτική έκταση ανατολικά στον πάνω Προφήτη Ηλία, “εντός κατοικημένης περιοχής” στα όρια του περιφερειακού. (χάρτης).

Η ΕΙΣΗΓΗΣΗ

Σύμφωνα με την εισήγηση την οποία έκανε ο αντιδήμαρχος έργων κ. Δημήτρης Βονόρτας, με θέμα: «Έγκριση παραχώρησης δημοτικού χώρου για την εγκατάσταση σταθμού αποσυμπίεσης και διανομής φυσικού αερίου», αναφέρονται μεταξύ άλλων τα παρακάτω.

«Η ΔΕΔΑ (Εταιρεία Διανομής Αερίου Λοιπής Ελλάδας Α.Ε.) αιτήθηκε την παραχώρηση δύο οικοπέδων εκτάσεως τουλάχιστον ενός στρέμματος το καθένα προκειμένου να φορτώνονται και να ξεφορτώνονται συστοιχίες όπου θα περιέχεται συμπιεσμένο φυσικό αέριο (CNG) και να εγκατασταθεί όλος ο απαραίτητος εξοπλισμός. Το αίτημα αυτό έγινε στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Σχεδίου 2017-2036 της ΔΕΔΑ στο οποίο έχει ενταχθεί το Καρπενήσι για την εγκατάσταση και λειτουργία δικτύου διανομής αερίου το οποίο θα τροφοδοτεί όλες τις κατηγορίες καταναλωτών (οικιακοί και βιοτεχνίες). Η παραχώρηση θα γίνει με χρησιδάνειο έως το έτος λήξης της άδειας διαχείρισης  που είναι η 31η Δεκεμβρίου 2036.»(...).

«Για τις ανάγκες του Δικτύου Διανομής Φυσικού Αερίου στην πόλη του Καρπενησίου, απαιτείται όπως προαναφέρθηκε η εγκατάσταση Σταθμού Αποσυμπίεσης και Διανομής Φυσικού Αερίου από τη ΔΕΔΑ ΑΕ, σε χώρο ο οποίος πρέπει πάντα να είναι άμεσα προσβάσιμος από τους τεχνικούς της ΔΕΔΑ, για λόγους ασφάλειας και να έχει τις απαιτούμενες εσωτερικές και εξωτερικές αποστάσεις ασφαλείας τόσο από κτήρια όσο και από εναέριες γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος. Ο σταθμός που θα είναι αναπόσπαστο τμήμα του Δικτύου Διανομής Φυσικού Αερίου, και θα υποβιβάζει την πίεση θα είναι υπέργειος και θα έχει όλες τις εγκαταστάσεις και την απαιτούμενη περίφραξη», σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις.

Και καταλήγει: «Προτείνεται η παραχώρηση κατά χρήση τμήματος δημοτικού ακινήτου εκτάσεως 2506 τ.μ. το οποίο βρίσκεται στον Άνω Ξηριά (...) για την εγκατάσταση Σταθμού Αποσυμπίεσης και Διανομής Φυσικού Αερίου από τη ΔΕΔΑ ΑΕ.  Η παραχώρηση θα γίνει μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2036».

Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Βονόρτα, η παραχώρηση του συγκεκριμένου δημοτικού οικοπέδου φαίνεται να είναι τυπική -για να προχωρήσουν οι διαδικασίες- καθώς στον σχεδιασμό του δήμου είναι, μετά από συνεννόηση με το δασαρχείο, ο πρώτος σταθμός αποσυμπίεσης φυσικού αερίου να εγκατασταθεί στην απέναντι πλευρά του περιφερειακού δρόμου, δημόσια έκταση, πάνω από τα παραπήγματα.

Το δεύτερο σημείο

Όπως αναφέρθηκε, η εταιρεία ζητά δύο δημοτικά οικόπεδα ώστε να εγκατασταθούν στο Καρπενήσι δύο σταθμοί αποσυμπίεσης και διανομής φυσικού αερίου. Ένα ανατολικά της πόλης και ένα δυτικά. Σχετικά με το δεύτερο σημείο ακόμη δεν υπάρχει συμφωνία.

Σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο, ο δήμος διερευνά την πιθανότητα ο δεύτερος σταθμός να εγκατασταθεί σε δημοτική έκταση που βρίσκεται στη δυτική πλευρά της πόλης και συγκεκριμένα κάτω από το ΕΠΑΛ και πίσω από τη Μαθητική Εστία.

Το συγκεκριμένο σημείο, σύμφωνα με τον κ. Βονόρτα, είναι σε στρατηγική θέση καθώς βρίσκεται κοντά στους «μεγάλους καταναλωτές», όπως η Μαθητική Εστία, το ΕΠΑΛ, το Λύκειο και το Γυμνάσιο Καρπενησίου, το Νοσοκομείο, το Θεραπευτήριο Χρονίων Παθήσεων, το Συνεδριακό Κέντρο Καρπενησίου κλπ.