Τετάρτη, 18 Σεπτεμβρίου 2019

ev media-logo

Λύματα στο Δομιανίτικο Ρέμα. Χύνονται ανεπεξέργαστα στο ποτάμι της Αγ. Τριάδας. Επιστολή - καταγγελία του Στεφ. Σταμέλλου

Η "ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΑΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΕΡΕΑΣ", μια Αυτοδιοικητική Κίνηση στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας με επικεφαλής τον Ευρυτάνα Στέφανο Σταμέλλο (φωτο), δημοσιοποίησε την Τετάρτη 18 Ιουλίου 2018, καταγγελίες που δέχθηκε από Δομιανίτες δημότες ότι τα λύματα του χωριού Δομιανοί χύνονται ανεπεξέργαστα στο ρέμα του χωριού μολύνοντας το περιβάλλον.stamellos-potami1

Στην ανακοίνωση της κίνησης, με τίτλο “Άμεση λύση στο θέμα των λυμάτων των Δομιανών του Δήμου Καρπενησίου”, ασκούν κριτική στη διαχείριση των οικονομικών πόρων του δήμου και μεταξύ άλλων αναφέρουν:

“Με αφορμή πρόσφατη συζήτηση με κατοίκους των Δομιανών, ήρθε στο φως ένα σοβαρό πρόβλημα που ταλανίζει χρόνια τους χωριανούς και αργεί να βρει τη λύση του παρά τις υποσχέσεις.  Το πρόβλημα των λυμάτων.  Οι Δομιανοί, ένα από τα ομορφότερα χωριά της Ευρυτανίας χαρακτηρισμένος «παραδοσιακός οικισμός», έχουν εσωτερικό δίκτυο αποχέτευσης, τα λύματα όμως χύνονται ανεπεξέργαστα στο Δομιανίτικο Ρέμα, το οποίο στη συνέχεια εκβάλει στο Αγιατριαδίτικο και τελικά στον Μέγδοβα με ό,τι αυτό συνεπάγεται, κυρίως τους θερινούς μήνες, που αυξάνεται ο πληθυσμός του χωριού και λιγοστεύουν τα νερά.”

“Το θέμα φυσικά είναι γενικότερο για τους μικρούς οικισμούς, οι οποίοι δεν έχουν διαχείριση λυμάτων, ογκωδών και κτηνοτροφικών αποβλήτων. Και ναι μεν είναι μικροί, αλλά ο καθένας επηρεάζει αρνητικά τον μικρόκοσμό του. Και πας στα βάθη της Πίνδου για να ξεφύγεις και βρίσκεις τα ίδια προβλήματα: σκουπίδια, λύματα και μπάζα, όπως παντού. (...). Σύμφωνα επίσης με το υπό έγκριση χωροταξικό σχέδιο του τέως Δήμου Κτημενίων (ΣΧΟΟΑΠ), το Αγιατριαδίτικο ρέμα έχει ενταχθεί, στο μεγαλύτερο μέρος του, στις περιοχές αναψυχής εσωτερικών υδάτων, από τη θέση «Μύλος του Βασίλη» μέχρι την συμβολή του με τον Μέγδοβα. Στο ίδιο Σχέδιο, για το Φαράγγι «Στενά Αγιοτριαδίτικου» προτείνεται να ελεγχθεί η δυνατότητα να αναδειχθεί ως γεώτοπος για τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του, μαζί με τις περιοχές «Νησάκι» Μέγδοβα και τις πηγές Νέορδες και Γαλάζιο, με τους απαραίτητους περιορισμούς για την προστασία.

Παρά τις διακηρύξεις, φαίνεται ότι το έργο των λυμάτων στους Δομιανούς  έχει χαμηλή προτεραιότητα∙ κι αυτό τα λέει όλα. Δυστυχώς τα περιβαλλοντικά ζητήματα έχουν αυτή τη μεταχείριση. (...) Πάντως είναι προς τιμήν των Δομιανιτών, που ενδιαφέρονται να λυθεί το πρόβλημα και ελπίζουμε να βρεθεί λύση.”

Και καταλήγει η ανακοίνωση: “Η ανεπανάληπτη Ευρυτανία. Ένα απέραντο πάρκο φυσικής και άγριας ομορφιάς. Καιρός να ανακηρυχθεί όλος ο Νομός ΕΘΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ. Να συνεχιστεί η ήπια βιώσιμη πορεία της, χωρίς υπερβολές και κακοποιήσεις, με σεβασμό στο περιβάλλον και στον άνθρωπο, στις παραδόσεις και στα ήθη και έθιμα της περιοχής”.