Πέμπτη, 25 Απριλίου 2019

ev media-logo

(ΦΩΤΟ) Εντυπωσιακά αρχαιολογικά ευρήματα στο Κλαυσί. Εκτεταμένο νεκροταφείο των ρωμαϊκών χρόνων αποκάλυψαν οι ανασκαφές

Νέα στοιχεία, άγνωστα μέχρι σήμερα ακόμα και για τους αρχαιολόγους, φέρνουν στο φως οι εν εξελίξει ανασκαφές στον χώρο γύρω από τον παλαιοχριστιανικό ναό του Αγίου Λεωνίδη, στο Κλαυσί του δήμου Καρπενησίου. Στην περιοχή υπήρχε οργανωμένος ρωμαϊκός οικισμός· αυτό καταδεικνύει το εκτεταμένο κοιμητήριο που αποκαλύφθηκε και το οποίο -πιθανόν- καταστράφηκε από μεγάλη πυρκαγιά.klausi-tafoi-anaskafes1

Την ανασκαφική έρευνα έχει αναλάβει η Αρχαιολόγος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Φθιώτιδας και Ευρυτανίας κα Αθανασία Τσόκα, με την οποία ήρθαν σε επαφή τα «Ευρυτανικά Νέα». Σε αυτή τη φάση, οι ανασκαφές θα συνεχιστούν μέχρι το τέλος Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο μνημείο αναμένεται να ξεναγηθεί η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού κα Μαρία Ανδρεαδάκη Βλαζάκη, στο πλαίσιο επίσκεψης της στο Καρπενήσι για την παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου.

Αρχαία πόλη στο σημερινό Κλαυσί

«Βρισκόμαστε στη δεύτερη φάση της ανασκαφικής διερεύνησης. Κατά τη φετινή ανασκαφική περίοδο ερευνήσαμε ανατολικά, δυτικά και νότια του Αγίου Λεωνίδη, όπου και αποκαλύφθηκε ένα Νεκροταφείο Ρωμαϊκών και ύστερων Ρωμαϊκών χρόνων· χρονολογικά, δηλαδή, από τον 2ο έως τον 4ο μ.Χ αιώνα.», αναφέρει η κα Τσόκα για την πορεία των εργασιών και τα κύρια ευρήματα αυτών.

«Οι ανασκαφές γίνονται στο πλαίσιο κατασκευής ενός νέου κελύφους στον Άγιο Λεωνίδη, γι’ αυτό έχουν και καθαρά διερευνητικό χαρακτήρα. Παρόλα αυτά, προέκυψαν νέα στοιχεία για την περιοχή, τα οποία ήταν άγνωστα μέχρι τώρα», σημειώνει.

Ουσιαστικά, οι αρχαιολόγοι επιβεβαίωσαν αυτό που ήδη είχαν αποκαλύψει πέρυσι, εντός του Αγίου Λεωνίδη, ότι δηλαδή η Βασιλική κτίστηκε επάνω σε προγενέστερο νεκροταφείο και αποτελεί μέρος εκτεταμένου αρχαιολογικού χώρου (αρχαίας πόλης) που είναι ο μοναδικός έως σήμερα στην Ευρυτανία. «Φέτος, είμαστε σε θέση να πούμε λίγα περισσότερα πράγματα για αυτό το νεκροταφείο, που βρισκόταν έξω από τον ρωμαϊκό οικισμό -οικισμός ο οποίος εκτείνονταν προς την περιοχή του σημερινού χωριού», λέει η κα Τσόκα.

klausi tafoi_anaskafes_katheti1

Οι επιστήμονες εικάζουν πως κάποια στιγμή, γύρω στο δεύτερο μισό του 6ου αιώνα μ.Χ, επήλθε μια καταστροφή στην περιοχή -η οποία έχει ίχνη φωτιάς. Δεδομένη θεωρείται η ύπαρξη οικισμού, αφού έχουν εντοπιστεί αρχιτεκτονικά μέλη ‘δουλεμένα’, που ανήκουν σε αρχαία κτήρια, ενώ υπάρχουν πολύ ισχυρές ενδείξεις πως λειτουργούσε ρωμαϊκό λουτρό.

«Ήδη έχουμε εντοπίσει το που περίπου μπορεί να βρίσκονταν το ρωμαϊκό λουτρό και άλλες αρχαιότητες, αλλά ουσιαστικά είμαστε ακόμα στην αρχή των ερευνών. Μιλάμε για έναν ολόκληρο οικισμό με αστικό χαρακτήρα, ο χρονολογικός ορίζοντας του οποίου -σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα- είναι από τα Ελληνιστικά έως και τα Παλαιοχριστιανικά χρόνια», δηλώνει στα «Ευρυτανικά Νέα».

Τα ευρήματα στους τάφους

Μέχρι σήμερα, έχουν έρθει στην επιφάνεια είκοσι (20) τάφοι και δεν χωρά αμφιβολία πως αποτελούν μέρος ενός εκτεταμένου Νεκροταφείου, αφού υπάρχουν ενδείξεις και για κάποιους ακόμα τάφους -που θα διερευνηθούν σε επόμενο στάδιο

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα ευρήματα στο εσωτερικό των τάφων, όπου βρέθηκαν: νομίσματα -κυρίως στο κρανίο των νεκρών, ο λεγόμενος «χαρώνειος οβολός», κτερίσματα (σ.σ τα αντικείμενα που τοποθετούσαν στον τάφο μαζί με το νεκρό -αντικείμενα αξίας, καθημερινής χρήσης ή αγαπητά σε αυτόν κατά τη διάρκεια της ζωής του), όπως πήλινα λυχνάρια, γυάλινα βαλσαμάρια, χάντρες υαλόμαζας από περιδέραιο κ.α. «Το πιο ενδιαφέρον είναι ότι σε πολλές περιπτώσεις εντοπίσαμε τα ξύλινα καρφιά γύρω από τον νεκρό, πιθανότατα από κάποιο ξύλινο φορείο, όπως αυτό τοποθετήθηκε μέσα στον τάφο», σημειώνει η κα Τσόκα.

klausi-tafoi-anaskafes2

Το ενδιαφέρον των αρχαιολόγων έχει κεντρίσει και ένα μικρό κτήριο, ένας «οικιστικός χώρος», που έφερε στο φως η σκαπάνη, ακριβώς δίπλα από τους τάφους. «Ακόμα δεν ξέρουμε πολλά πράγματα γι’ αυτό, δηλαδή δεν έχουμε αποκαλύψει τη μορφή και τη λειτουργία του», λέει σχετικά η αρχαιολόγος της ΕΑΦΕ.

Μεγάλο έργο από την Περιφέρεια

Αξίζει να αναφέρουμε ότι, όπως έγραφαν τα «Ευρυτανικά Νέα» στις 13 Ιουνίου 2018 (αρ. φύλλ. 808), οι εν εξελίξει ανασκαφές γίνονται στο πλαίσιο κατασκευής ενός μεγάλου έργου για την ανάδειξη του Αγ. Λεωνίδη Κλαυσίου, με κορωνίδα τη δημιουργία ενός κελύφους που θα προσφέρει στο χώρο την κατάλληλη σύγχρονη προστασία και ταυτόχρονα θα τον καταστήσει ασφαλή και επισκέψιμο για το ευρύ κοινό.

Τη μελέτη χρηματοδοτεί με 1,8 εκατομμύρια ευρώ η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Στα έργα ανάδειξης του ιστορικού μνημείου προβλέπεται η αλλαγή εισόδου που θα γίνεται από την βόρεια πλευρά πλέον, η ανακατασκευή του κτιρίου εμβαδού περίπου 400 τ.μ. η κατασκευή νέας στέγης, η διαμόρφωση του εξωτερικού χώρου με θέσεις για στάθμευση λεωφορείων, δημόσιες τουαλέτες, ενώ και η πρόσβαση θα γίνεται πλέον από την κάτω γέφυρα καθώς θα γίνουν διαπλατύνσεις κλπ.

Όταν ολοκληρωθεί το μεγάλο έργο, η Ευρυτανία θα διαθέτει τον πρώτο οργανωμένο αρχαιολογικό χώρο εντός των ορίων της, με επίκεντρο τον παλαιοχριστιανικό ναό του 6ου μ.Χ. αιώνα του Αγίου Λεωνίδη, στο χωριό Κλαυσί.

klausi-tafoi-anaskafes3

 Μερικοί από τους τάφους που έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη, ακριβώς δίπλα από τον ναό του Αγίου Λεωνίδη

klausi-tafoi-anaskafes5

 Κτήριο που ήρθε στην επιφάνεια, στον ίδιο χώρο με το κοιμητήριο. Άγνωστος προς το παρόν ο σκοπός που εξυπηρετούσε

 

*Oι φωτογραφίες παραχωρήθηκαν με την άδεια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Φθιώτιδας και Ευρυτανίας