Τετάρτη, 18 Σεπτεμβρίου 2019

ev media-logo

Ευρυτανική παρουσία στο Συνέδριο Φιλολόγων. Ο απόηχος του κυπριακού αγώνα στο Καρπενήσι του 1964

Από την Πέμπτη 8 έως το Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2018, πραγματοποιείται στην Αθήνα (Πνευμ. Κέντρο Κων/πολιτών) το 45ο Συνέδριο της Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων. Η θεματική του συνεδρίου αφορά την ιστορία και τον πολιτισμό της μεγαλονήσου Κύπρου και ο τίτλος του είναι: «Κύπρος: Ιστορία και Πολιτισμός».synedrio-filologwn-kypros1

 

 

Το συνέδριο θα έχει μάλιστα και ευρυτανικές παρουσίες, καθώς το απόγευμα (17.15, Αίθουσα Α') της Παρασκευής 9/11, η φιλόλογος κα Νίκη Μπακογιώργου και η προϊσταμένη των ΓΑΚ ν. Ευρυτανίας, Μαρία Παναγιωτοπούλου, θα αναπτύξουν εισήγηση με θέμα: «Ο απόηχος του κυπριακού αγώνα σε μια μικρή επαρχιακή πόλη του ελλαδικού χώρου (Καρπενήσι 1964). Μια πρώτη προσέγγιση».

Η θεματική του συνεδρίου χωρίζεται σε τρεις άξονες:

Ιστορία της Κύπρου: Περιλαμβάνει την  Αρχαιότητα (από τους προϊστορικούς χρόνους έως την ύστερη αρχαιότητα), την Βυζαντινή περίοδο/Φραγκοκρατία/Ενετοκρατία, την Τουρκοκρατία, την Αγγλική κατοχή, καθώς και τον  απελευθερωτικό αγώνα, όπως επίσης και την Τουρκική εισβολή και κατοχή.

Γράμματα και Τέχνες: Αποτελείται από υποενότητες όπως: Η Κύπρος στην αρχαία ελληνική γραμματεία και τέχνη, Βυζαντινή τέχνη και Κύπρος, τα γράμματα και οι τέχνες στα χρόνια της Τουρκοκρατίας, το δημοτικό τραγούδι της Κύπρου, Κύπριοι λογοτέχνες, η Ελλαδική λογοτεχνία για την Κύπρο.

Γλώσσα και εκπαίδευση: Η εκπαίδευση στην Κύπρο, Κυπριακή διάλεκτος.