Δευτέρα, 3 Αυγούστου 2020

ev media-logomenoume-asfaleis

Η μέγιστη θερμοκρασία του καλοκαιριού (μέχρι τώρα) σημειώθηκε σήμερα στο Καρπενήσι. Πότε αλλάζει το καιρικό σκηνικό

karpenisi summer_koniskos

Τους 34 βαθμούς (33,9c) άγγιξε το μεσημέρι της Παρασκευής (31/7) η θερμοκρασία στο Καρπενήσι, σύμφωνα με τον μετεωρολογικό σταθμό που λειτουργεί στον χώρο του Τμ. Δασολογίας (υψόμ. 1000μ). Πρόκειται για την υψηλότερη θερμοκρασία του εφετινού καλοκαιριού μέχρι τώρα. Στην κοιλάδα του Καρπενησιώτη (700μ) ο υδράργυρος έφθασε στους 34,2c, ενώ στη Μυρίκη (1050μ) στους 32,8c. Στα δυτικά, χαμηλά υψόμετρα του νομού, εκτιμάται ότι οι μέγιστες ξεπέρασαν τους 36 βαθμούς.

Πάντως, οι μέγιστες δεν ξεπέρασαν την -ασυνήθιστη- θερμή εισβολή του Μαΐου, όταν στο Καρπενήσι η θερμοκρασία είχε «σκαρφαλώσει» στους 35,4c.

Σε επίπεδο Στερεάς Ελλάδας, η Μακρακώμη «έγραψε» 40,6 βαθμούς και στην Αιτωλοακαρνανία η Γαβαλού έφθασε τους 40,2c. Οι μέγιστες ξεπέρασαν τους 40 βαθμούς  σε πολλές περιοχές της χώρας με τη μεγαλύτερη τιμή να καταγράφεται στα Αρφαρά Μεσσηνίας όπου ο υδράργυρος έφτασε στους 41,1 βαθμούς. Στην πόλη της Αθήνας η μεγαλύτερη θερμοκρασία σημειώθηκε στην Καλλιθέα με 39,8c, ενώ στη Σαλαμίνα η θερμοκρασία έφτασε στους 40,3c.

Στην προοπτική του καιρού, ζέστη και μέγιστες άνω των 32αναμένονται στην Ευρυτανία και το Σάββατο 1η Αυγούστου, αν και σταδιακά θα αναπτυχθούν νεφώσεις και τοπικά ίσως εκδηλωθούν ασθενή φαινόμενα. Πιο γενικευμένη θα είναι η αστάθεια την Κυριακή (2/8), με πιθανότητα για μπόρες ή/και καταιγίδες τις μεσημβρινές-απογευματινές ώρες. Η θερμοκρασία θα σημειώσει βαθμιαία πτώση και η ζέστη θα υποχωρήσει.