Τετάρτη, 5 Αυγούστου 2020

ev media-logomenoume-asfaleis

Αξιόλογη και ασυνήθιστη -για την εποχή- μεταβολή του καιρού, θα επηρεάσει και την Ευρυτανία - 4ήμερο με βροχές και μπόρες

Από τη λιακάδα και τις υψηλές θερμοκρασίες, στην αστάθεια, τις μπόρες και τις καταιγίδες. Η παραπάνω φράση αποτυπώνει, εν πολλοίς, τη μεταβολή του καιρού που θα λάβει χώρα (και) στην Ευρυτανία.broxi-omprela11

Η περιοχή μας θα εισέλθει σε τροχιά άστατου καιρού, σχετικά ασυνήθιστου για πρώτο 10ήμερο Αυγούστου, ενώ τοπικά και παροδικά η «Θάλεια», όπως ονόμασε την κακοκαιρία το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, ίσως δώσει φαινόμενα με ένταση. Όπως αναφέρει το meteo.gr, η μεταβολή οφείλεται σε αποκομμένη ατμοσφαιρική διαταραχή με ψυχρό πυρήνα η οποία προσεγγίζει την Ελλάδα από βορειοδυτικά και θα επηρεάσει τον καιρό της χώρας μας τις επόμενες ημέρες.

Πιο αναλυτικά, την Πέμπτη 6 Αυγούστου οι συνθήκες θα καταστούν ευνοϊκές για μπόρες ή/και καταιγίδες, ενώ απότομη θα είναι η πτώση της θερμοκρασίας. Από τις πρώτες μεσημβρινές ώρες ο καιρός θα παρουσιάσει σταδιακή επιδείνωση και βαθμιαία θα αρχίσουν να εκδηλώνονται φαινομένα. Δεν θα ξεπεράσουν τους 23 βαθμούς οι μέγιστες θερμοκρασίες, συνοδεία ΒΑ ανέμων.

Άστατο καιρό και κατά τόπους βροχές και μπόρες περιμένουμε και την Παρασκευή 7 Αυγούστου, κυρίως μετά το μεσημέρι. Πρόσκαιρα ίσως σημειωθούν και καταιγίδες. Έως 24c ο υδράργυρος, σε δυτικούς στρέφονται οι άνεμοι.

Το σκηνικό… φθινοπώρου θα διατηρηθεί και το Σαββατοκύριακο, με το Σάββατο 8 Αυγούστου να θέτει «υποψηφιότητα» για τοπικά ισχυρά φαινόμενα, βροχές, μπόρες και καταιγίδες.

Για τη μεταβολή του καιρού, η ΕΜΥ εξέδωσε έκτακτο δελτίο, όπου αναφέρει τα εξής:

"Μεταβολή του καιρού προβλέπεται από τις πρώτες πρωινές ώρες της
Τετάρτης (05-08-2020) και από τα βορειοδυτικά. Κατά τόπους ισχυρές καταιγίδες που θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και πρόσκαιρα από ισχυρούς ανέμους θα εκδηλωθούν:

Την Τετάρτη (05-08-2020). Από τις πρώτες πρωινές ώρες στα νησιά του Ιονίου και βαθμιαία στην Ήπειρο, τη δυτική Στερεά, τη δυτική Μακεδονία και από το μεσημέρι στην κεντρική Μακεδονία και τη Θεσσαλία. Τα φαινόμενα το βράδυ θα περιοριστούν στην κεντρική Μακεδονία και στις υπόλοιπες περιοχές πρόσκαιρα θα εξασθενήσουν.

Την Πέμπτη (06-08-2020). Τις μεσημβρινές και απογευματινές κυρίως ώρες στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη Μακεδονία, τη Θεσσαλία και τη Στερεά.

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα διαθέσιμα στοιχεία, κατά τόπους ισχυρές καταιγίδες θα εκδηλώνονται κατά διαστήματα μέχρι και το απόγευμα της Κυριακής (09-08-2020) κυρίως στην ανατολική ηπειρωτική χώρα και τις Σποράδες".