Παρασκευή, 3 Ιουλίου 2020

ev media-logomenoume-asfaleis

Επέκταση του φυσικού αερίου στο Καρπενήσι. Το καλοκαίρι του 2019 ξεκινούν τα έργα του δικτύου - Τι προβλέπεται να γίνει

Το φυσικό αέριο έρχεται ακόμη πιο κοντά στο Καρπενήσι. Εγκρίθηκαν οι αποφάσεις χρηματοδότησης της επέκτασης του δικτύου φυσικού αερίου σε ακόμη 18 πόλεις σε όλη την Ελλάδα, μεταξύ αυτών και το Καρπενήσι. Ενισχύεται, έτσι, ενεργειακά η ευρυτανική πρωτεύουσα με περισσότερες και οικονομικότερες επιλογές θέρμανσης.fysiko-aerio-arxeio-0

Tις αποφάσεις ένταξης στα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα (ΕΣΠΑ 2014-2020) των Περιφερειών Στερεάς Ελλάδας, Κεντρικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, των έργων κατασκευής δικτύων διανομής Φ.Α. σε 18 πόλεις της ελληνικής περιφέρειας, υπέγραψε η ΔΕΔΑ. Ο συνολικός προϋπολογισμός των έργων ανέρχεται σε 172 εκατ. ευρώ περίπου.

Ειδικότερα: Ο προϋπολογισμός για την Ανατολική Μακεδονία - Θράκη ανέρχεται σε 56,56 εκατ. ευρώ, για την Κεντρική Μακεδονία σε 40,15 εκατ. ευρώ και για την Στερεά Ελλάδα σε 42,27 εκατ. ευρώ. Από αυτά τα ποσά, το 50% θα χρηματοδοτηθεί από τα Περιφερειακά Προγράμματα του ΕΣΠΑ και το υπόλοιπο 50% από ήδη συναφθέν δάνειο με την Ε.Τ. Επ. ύψους 48 εκατ. ευρώ και από ίδια κεφάλαια της ΔΕΔΑ. Ανοίγει έτσι ο δρόμος ώστε εντός του Ιανουαρίου 2019 να δημοπρατηθεί το σύνολο των έργων.

Στερεά Ελλάδα

Το έργο αφορά στην κατασκευή νέου δικτύου διανομής φυσικού αερίου στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και συγκεκριμένα στους νομούς Φθιώτιδας, Εύβοιας, Βοιωτίας, Φωκίδας και Ευρυτανίας. Το δίκτυο διανομής που θα αναπτυχθεί θα καλύψει τους δήμους Λαμίας, Χαλκίδας, Θήβας και Λειβαδιάς, Άμφισσας και Καρπενησίου.

Το έργο προβλέπει την κατασκευή δικτύου χαμηλής πίεσης μήκους περίπου 320 χλμ., δικτύου μέσης πίεσης μήκους περίπου 7 χλμ. και 4 σταθμών Μέτρησης και Ρύθμισης πίεσης (Μ/Ρ). Η διάρκεια υλοποίησης του έργου εκτιμάται σε 5 χρόνια.

Οι παραπάνω διαγωνισμοί θα αφορούν τόσο το κατασκευαστικό έργο όσο και την προμήθεια υλικών, εκτός από την προμήθεια έξυπνων μετρητών, αποσυμπιεστών CNG και σταθμών μέτρησης - ρύθμισης που θα αποτελέσουν αντικείμενο ξεχωριστών, αλλά ταυτόχρονων διαγωνιστικών διαδικασιών από τη ΔΕΔΑ.

Να θυμίσουμε ότι περιοχές της Περιφέρειας καλύπτονται ήδη από δίκτυο διανομής φυσικού αερίου με υφιστάμενη δομή περίπου 210 χλμ. δικτύου μέσης και χαμηλής πίεσης, μέσω του οποίου εξυπηρετούνται εμπορικοί και βιομηχανικοί καταναλωτές.

Με βάση τον αναλυτικό χρονικό προγραμματισμό της ΔΕΔΑ, υπολογίζεται ότι τον Ιούλιο 2019 θα έχουν εγκατασταθεί οι εργολαβίες στις 18 αυτές πόλεις και θα ξεκινήσουν άμεσα οι εργασίες.

Στο Καρπενήσι

Σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ των Ευρυτανικών Νέων,  που παρακολουθούν στενά το θέμα “φυσικό αέριο” στην Ευρυτανία τουλάχιστον τα 10 τελευταία  χρόνια, φαίνεται ότι οι υποσχέσεις  πολιτικών στα πρώτα μακρινά  χρόνια ήταν απλές εικασίες, αλλά  τώρα  όλα δείχνουν ότι το Καρπενήσι θα αποκτήσει δίκτυο φυσικού αερίου πολύ σύντομα.

Ήδη ο δήμος Καρπενησίου έχει προχωρήσει στην έγκριση δύο σημείων, στην ανατολική και τη δυτική πλευρά της πόλης για την εγκατάσταση δεξαμενών συμπιεσμένου αερίου και ετοιμάζεται να εκδώσει τις σχετικές άδειες κατασκευής του δικτύου στην πόλη.

Από το δίκτυο φυσικού αερίου  πρώτα θα τροφοδοτηθούν οι δημόσιες υπηρεσίες, νοσοκομεία, σχολεία, κ.λπ. ενώ παράλληλα, ένα μεγάλο δίκτυο υπόγειων σωληνώσεων θα κατασκευαστεί στο κέντρο της πόλης και θα επεκταθεί σε συνοικίες του Καρπενησίου, ώστε το μεγαλύτερο τμήμα του να έχει την δυνατότητα να συνδεθεί με το δίκτυο.

Βέβαια, όταν το θέμα φυσικό αέριο στο Καρπενήσι τέθηκε,   ήταν σε μια εποχή που το φυσικό  αέριο   ήταν πολύ φθηνότερο από το πετρέλαιο σε ποσοστό τουλάχιστον 50%. Ωστόσο, η κρίση αλλά και οι οικονομικές πολιτικές των εταιριών, σχεδόν έχουν εξαφανίσει τη διαφορά και η τιμή του φυσικού αερίου -πλέον- δεν θεωρείται χαμηλή.

H.T.