Πέμπτη, 28 Μαΐου 2020

ev media-logomenoume spiti-small

Εγκρίθηκε από το Ελεγκτικό Συνέδριο η κατασκευή του δρόμου Λαμία - Ξυνιάδα. Συνδέεται ο κόμβος Καρπενησίου στον Σταυρό

Τον δρόμο για τη Βουλή και πιθανόν πριν τα Χριστούγεννα, παίρνει η σύμβαση παραχώρησης του Ε65 που αφορά την ενεργοποίηση της κατασκευής του νότιου τμήματος  του αυτοκινητόδρομου Ε65, Λαμία-Ξυνιάδα. Σύμφωνα με πολύ ασφαλείς πληροφορίες του ypodomes.com ολοκληρώθηκε και εγκρίθηκε ομόφωνα και χωρίς παρατηρήσεις από το Ελεγκτικό Συνέδριο, η σύμβαση.lamia-xyniada-E65-0

Αμέσως μετά τη Βουλή θα ξεκινήσει η κατασκευαστική περίοδος -αρχές του 2019- η οποία επισήμως λέγεται ότι θα διαρκέσει 3 χρόνια, με πλήρη ολοκλήρωση στο τέλος του 2021.

Το τμήμα Λαμία-Ξυνιάδα μήκους 32,5 χλμ έχει κόστος 310 εκατ. ευρώ και αναμένεται από τη στιγμή που θα ξεκινήσει να ολοκληρωθεί σταδιακά. Το μεγαλύτερο τεχνικό έργο του τμήματος αυτού είναι η Σήραγγα Όθρυος μήκους 3χλμ που έχει ήδη διανοιχθεί κατά 33% (1.000 μέτρα). Η ολοκλήρωση των έργων εκτιμάται ότι θα μπορεί να συμβεί και νωρίτερα, καθώς η σύνδεση του Ε65 με τον ΠΑΘΕ στον Μαλιακό (στην περιοχή της Ανθήλης) θα συμβάλλει στην αλληλοτροφοδότηση οχημάτων και σαφέστατα θα βελτιώσει την κυκλοφοριακή του απόδοση.

Κλειδί για την ολοκλήρωση των έργων είναι η έγκαιρη απόδοση των απαλλοτριωθέντων ακινήτων, στο τμήμα μεταξύ του 15ου και του 29ου χλμ του τμήματος. Η κατασκευή της νότιας πλευράς του Ε65 θα σημάνει και τη σύνδεση του άξονα με τον ΠΑΘΕ και την επιτέλους σύνδεσή του με το δίκτυο αυτοκινητοδρόμων της χώρας.

Σήμερα το τμήμα που λειτουργεί είναι από την περιοχή της Ξυνιάδας μέχρι τα Τρίκαλα με μήκος 80χλμ και παρότι είναι ένας σύγχρονος κλειστός δρόμος με 2 λωρίδες +ΛΕΑ ανά κατεύθυνση, χαρακτηρίζεται "τυφλός" λόγω της μη σύνδεσής του με κάποιον άλλο άξονα. Ο δρόμος θα συνδεθεί με τον Λαμία - Καρπενήσι στη θέση Σταυρός, ενεργοποιώντας τον ήδη κατασκευασμένο 'κόμβο Καρπενησίου', τμήμα του οποίου έχει ήδη δοθεί σε κυκλοφορία.

ΠΗΓΗ: 'Ευρυτανικά Νέα' με πληροφορίες ypodomes.com