Τετάρτη, 23 Σεπτεμβρίου 2020

ev media-logo

Ευρυτάνισσα η Πρωταθλήτρια Ελλάδας 2018 στο σκάκι. Γνωρίστε τη σκακίστρια και ηθοποιό Ιουλία Μάκκα, με καταγωγή από την Κρέντη

Η Πρωταθλήτρια Ελλάδας 2018 στις Γυναίκες είναι Ευρυτάνισσα. Η 35χρονη Ιουλία Μάκκα, του Παναγιώτη, με καταγωγή από την Κρέντη, αναδείχθηκε την περασμένη Πέμπτη (20/12) νικήτρια στο 41ο Πανελλήνιο Ατομικό Πρωτάθλημα Γυναικών, που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, από τις 12 έως τις 20 Δεκεμβρίου 2018.makka-ioulia-skaki33-0

Ο τίτλος κρίθηκε κυριολεκτικά στην τελευταία παρτίδα της διοργάνωσης, καθώς η Μάκκα με νίκη στον τελευταίο γύρο έφτασε στους 7,5 βαθμούς (7 νίκες, 1 ισοπαλία, 1 ήττα) και κατέκτησε την 1η θέση.

Αναδείχθηκε, έτσι, για πρώτη φορά στην καριέρα της Πρωταθλήτρια Ελλάδας, αν και όλα αυτά τα χρόνια που ασχολείται με το σκάκι έχει πετύχει αξιόλογες επιτυχίες και διακρίσεις, στις κατηγορίες Κορασίδων, Νεανίδων και Γυναικών. Είμαι διεθνής μετρ γυναικών.

Όπως λέει στα «Ευρυτανικά Νέα», από την Κρέντη Ευρυτανίας κατάγονται και οι δυο γονείς της και η ίδια, όποτε βρίσκει χρόνο, επισκέπτεται το χωριό της για λίγες ημέρες.

Στην ελίτ του αθλήματος

Η Ιουλία Μάκκα ανήκει στον Πανελλήνιο και είναι διεθνής μετρ γυναικών (Woman International Master), επαγγελματικός τίτλος που αποδίδεται από την παγκόσμια ομοσπονδία σκακιού. Κατέχει επίσης τον τίτλο του FIDE Trainer (FT) -τίτλος για επαγγελματίες προπονητές. Άρχισε να ασχολείται με το σκάκι από παιδί.

Οι σημαντικότερες διακρίσεις της είναι εξής: 4η στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Νεανίδων 2001, 5η στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Νεανίδων 2001, 5 φορές Πρωταθλήτρια Ελλάδας στις Νεάνιδες και τις Κορασίδες, συνεχής παρουσία στα πανελλήνια πρωταθλήματα Ελλάδας Γυναικών με 2η θέση το 2001 και 2005 και 3η το 2004, το 2009, το 2012 και το 2017 -και 1η, πλέον, το 2018. «Αυτή μου η ενασχόληση με έχει βοηθήσει να ταξιδέψω πάνω από 50 φορές στο εξωτερικό σε πάνω από 20 χώρες παίζοντας σε διάφορα τουρνουά στην Ινδία, την Αμερική, τον Καναδά και στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης και να γνωρίσω τις κουλτούρες των λαών αυτών», έχει δηλώσει.makka-ioulia-skaki2-1

Με το σκάκι ασχολείται σε υψηλό επίπεδο και η αδερφή της, Εύη Μάκκα (Πρωταθλήτρια ανοιχτού πρωταθλήματος Ελλάδας 2017, Πρωταθλήτρια Μεσογείου Νεανίδων το 2004, Πρωταθλήτρια νεανίδων και κορασίδων Ελλάδας το 2003 & 1999, αντίστοιχα).

Ενασχόληση με την υποκριτική

Η Ιουλία Μάκκα είναι διπλωματούχος Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και Μηχανικός Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και μεγάλη της αγάπη, εκτός από το σκάκι, είναι η υποκριτική.

Έχει σπουδάσει σε σχολές Δραματικής Τέχνης, έχει παίξει στο θέατρο (Book crossing του Αντόνιο Ταμπάρες), τον κινηματογράφο (Success Story, Railway to paradise κ.α.) και την τηλεόραση (σίριαλ «Οι συμμαθητές»).

(Οι φωτογραφίες ανήκουν στη Νίκη Ρήγα)