Τρίτη, 7 Ιουλίου 2020

ev media-logomenoume-asfaleis

(ΒΙΝΤΕΟ) Σε κλίμα κατάνυξης & παρουσία πλήθους πιστών, πραγματοποιήθηκε η περιφορά των Επιταφίων στο κέντρο του Καρπενησίου

Παρουσία πλήθους πιστών, Ευρυτάνων και επισκεπτών, πραγματοποιήθηκε, το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής (26/4) η κατανυκτική περιφορά των Επιταφίων στο Καρπενήσι. Όπως κάθε χρόνο, οι δύο Επιτάφιοι, του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού Αγίας Τριάδας Καρπενησίου και του Ι.Ν Παναγίας, συναντήθηκαν στην κεντρική πλατεία, γύρω στις 9.40μμ. epitafios-2019-perifora

Η πομπή του Ι.Ν. Αγίας Τριάδας έγινε συνοδεία της Δημοτικής Φιλαρμονικής Καρπενησίου, που απέδιδε -εξαιρετικά- τα πένθιμα εμβατήρια, ενώ με τον καιρό σύμμαχο εκατοντάδες ήταν οι πιστοί που ακολούθησαν τις περιφορές, αποδίδοντας τον δέοντα σεβασμό στο θείο δράμα. Σύσσωμη παρούσα ήταν η τοπική πολιτειακή και πολιτειακή ηγεσία, νυν πολιτικοί, αυτοδιοικητικοί και υποψήφιοι.

Περιφορές επιταφίων γίνονται -από το… απόγευμα ακόμα- σε ολόκληρη την Ευρυτανία, στις ενορίες του Καρπενησίου και όλων των χωριών, από τον Προυσό και την Άμπλιανη ως το Νέο Αργύρι και τα Βραγγιανά Αγράφων.

Τα «Ευρυτανικά ΝΕΑ» βρέθηκαν στο κέντρο του Καρπενησίου και σας μεταφέρουν το κλίμα από την περιφορά των επιταφίων των Ι.Ν. Αγίας Τριάδας & Παναγίας, το βράδυ της Μ. Παρασκευής:

ΒΙΝΤΕΟ

Το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου, εορτάζεται στην εκκλησία η πρώτη Ανάσταση, κατά την οποία ψάλλεται το «ἀνάστα, ὁ Θεός, κρίνων τὴν γῆν, ὅτι σὺ κατακληρονομήσεις ἐν πᾶσι τοῖς ἔθνεσι». Η ακολουθία έχει αναστάσιμο και πανηγυρικό χαρακτήρα. Είναι η λεγομένη Πρώτη Ανάσταση.

Η Θεία Λειτουργία της Αναστάσεως γίνεται το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου. Κατά τη διάρκεια της Λειτουργίας, στις 12 τα μεσάνυχτα, ο ιερέας προβάλει στην Ωραία Πύλη, κρατώντας σε κάθε χέρι από μία δεσμίδα τριάντα τριών κεριών με το Άγιο Φως, και ψάλλοντας το «Δεύτε λάβετε Φως...». Στη συνέχεια ιερείς, ψάλτες και πιστοί βγαίνουν στο περίβολο και ψάλλουν το «Χριστός Ανέστη εκ νεκρών θανάτω θάνατον πατήσας και τοις εν τοις μνήμασι, ζωήν χαρισάμενος».