Κυριακή, 9 Αυγούστου 2020

ev media-logomenoume-asfaleis

Άτομα με αναπηρίες, σε πρόγραμμα αποκατάστασης στο Θεραπευτήριο Καρπενησίου. Ευεργετικά απογεύματα για 18 ΑμεΑ

Από τα μέσα Μαρτίου βρίσκεται σε εξέλιξη η λειτουργία των τμημάτων αποκατάστασης για άτομα με αναπηρία, στο Θεραπευτήριο Χρόνιων Παθήσεων Ευρυτανίας, που γίνεται με τη συνδρομή εξειδικευμένου επιστημονικού προσωπικού.amea-therapeutirio11

Στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων με αναπηρίες, αλλά και των οικογενειών τους, έχει το πρόγραμμα αποκατάστασης που έχει ξεκινήσει, εδώ και περίπου ενάμιση μήνα, στο Θεραπευτήριο Καρπενησίου (πρ. γηροκομείο), ως αποτέλεσμα της συνεργασίας του Θ.Χ.Π με τον σύλλογο Γονέων & Κηδεμόνων ΑΜΕΑ Ευρυτανίας. Τη θετική εξέλιξη είχαν προαναγγείλει με ρεπορτάζ τους τα «Ευρυτανικά Νέα», ήδη από τις 27 Φεβρουαρίου.

Όπως αναφέρει η πρόεδρος του συλλόγου, κα Αναστασία Κριπάση-Μπάρκα, ο σύλλογος είχε εισηγηθεί στο Θεραπευτήριο τη δημιουργία προγράμματος αποκατάστασης για ΑΜΕΑ, με τη διοίκηση του Θ.Χ.Π και τον πρόεδρό του, κ. Νίκο Κοντοπάνο, να αντιμετωπίζουν θετικά το ενδεχόμενο και να προωθούν, κατόπιν, στο υπουργείο τεκμηριωμένη πρόταση ζητώντας επιστημονικό προσωπικό για την υλοποίησή του -λαμβάνοντας τη σχετική έγκριση.

Στο επόμενο στάδιο, το Θεραπευτήριο προχώρησε στην πρόσληψη, για διάρκεια ενός (1) έτους, επιστημονικού προσωπικού για τις ανάγκες του προγράμματος: μίας φυσικοθεραπεύτριας, ενός καθηγητή ειδικής φυσικής αγωγής, μίας λογοθεραπεύτριας και μιας κοινωνικής λειτουργού. Πρόκειται για μια ομάδα νέων επιστημόνων με εξειδίκευση, που καθημερινά παρέχουν πολύτιμες υπηρεσίες στα άτομα με αναπηρία.

Ήδη, στο πρόγραμμα συμμετέχουν δεκαοκτώ (18) άτομα, ηλικίας 8 έως 40 ετών, τα περισσότερα στο φάσμα του αυτισμού, τα οποία πηγαίνουν κάθε ημέρα (ώρες 12.00-20.00) στο Θεραπευτήριο και παίρνουν μέρος στις διάφορες δράσεις, σε αίθουσες του Θεραπευτηρίου που έχουν διαμορφωθεί και εξοπλιστεί κατάλληλα.

Για μια πρωτοβουλία που στόχο έχει να βελτιώσει τη ζωή των παιδιών με αναπηρίες και να ανακουφίσει τους γονείς, κάνει λόγο η κα Αναστασία Κριπάση-Μπάρκα, ενώ, όπως είχε δηλώσει στα «Ε.Ν» ο κ. Νίκος Κοντοπάνος, «φιλοσοφία του προγράμματος είναι να παράσχει θεραπείες σε άτομα με αναπηρίες μεθοδευμένα και στοχευμένα και για έναν χρόνο με στόχο να επωφεληθούν και να βελτιωθεί η καθημερινότητα τόσο των ΑμεΑ όσο και των οικογενειών τους». «Ταυτόχρονα, η διοίκηση στοχεύει και στην ανάδειξη μιας ακόμα διάστασης του Θεραπευτηρίου, ότι δηλαδή μπορεί να αναλάβει πιο κεντρικό ρόλο και νέες δράσεις σε θέματα προνοιακών δομών», είχε προσθέσει.