Τετάρτη, 19 Φεβρουαρίου 2020

ev media-logo

Με 2ήμερο επετειακών εκδηλώσεων για τα 40 χρόνια του Πολιτιστικού Συλλόγου Καρπενησίου άρχισαν οι Γιορτές Δάσους (ΦΩΤΟ)

Από την έντυπη έκδοση της Τετάρτης 24/7/2019

Το διήμερο 19-20 Ιουλίου 2019 το θεατράκι της Βασικής Βιβλιοθήκης θυμήθηκε τις παλιές του δόξες, τότε που υπό το φως του καλοκαιρινού φεγγαριού πριν 10-15 χρόνια οι Γιορτές του Δάσους μάζευαν πλήθος κόσμου να απολαύσουν τις συναυλίες, τα θέατρα και τις παραστάσεις του Πολιτιστικού Συλλόγου Καρπενησίου.1

 

Στον ανακαινισμένο του χώρο, αν και τα έργα δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί εντελώς (αφού εντάσσονται στο πλαίσιο ανάπλασης του προαύλιου χώρου του Γυμνασίου), αρκετοί άνθρωποι είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ένα διήμερο με πολύ ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις. Συγκεκριμένα, φέτος συμπληρώθηκαν 40 χρόνια από την ίδρυση του ιστορικού πολιτιστικού φορέα της πόλης μας και η νέα διοίκηση που προέκυψε από τις εκλογές που έγιναν στις αρχές του χρόνου αποφάσισε να γιορτάσει την επέτειο με ένα διήμερο αφιέρωμα-φεστιβάλ στο Σύλλογο και την πορεία του όλα αυτά τα χρόνια με τίτλο «40 χρόνια και συνεχίζουμε».

 

 

Ημέρα 1η: Η θεατρική ομάδα

Η πρώτη βραδιά ήταν αφιερωμένη στη θεατρική ομάδα του Συλλόγου, καθώς το θέατρο αποτέλεσε και την πρώτη του δράση, όταν αυτός πρωτοϊδρύθηκε το 1979. Η θεατρική ομάδα υπό την επίβλεψη της σκηνοθέτιδας Βασιλικής Σταμάτη, επιμελήθηκε ένα βίντεο των έργων που ανέβηκαν στο πέρασμα του χρόνου και οι ηθοποιοί θυμήθηκαν τους ρόλους που έπαιξαν και περιέγραψαν την εμπειρία τους γεμίζοντας το χώρο αναμνήσεις.  Πριν την προβολή του βίντεο κλήθηκε στη σκηνή και μίλησε ο πρώτος σκηνοθέτης και πρωταγωνιστής, συνταξιούχος εκπαιδευτικός Γιάννης Σταθόπουλος ο οποίος αναφέρθηκε με συγκίνηση στις ανθρώπινες σχέσεις που αναπτύχθηκαν μεταξύ των πρώτων ηθοποιών, στις φιλίες που άντεξαν στο χρόνο και το όραμά τους. Ο πρόεδρος του Συλλόγου, Ηλίας Τσώνης, τού παρέδωσε τιμητική πλακέτα, όπως και στην κα Ελένη Μπακογιάννη που ήταν η πρώτη μαθήτρια-ηθοποιός την εποχή εκείνη, η οποία επεσήμανε πως η εμπειρία της αυτή ήταν ένα δεύτερο σχολείο ήθους και δημοκρατικότητας. 

2

Στη συνέχεια κλήθηκαν και παρέλαβαν αναμνηστικές πλακέτες εκπροσωπώντας τα διοικητικά συμβούλια που υπηρέτησαν, όλοι οι πρόεδροι που πέρασαν από αυτόν, όπως ο Διονύσης Παρούτσας, ο Σπύρος Τσιούρης, και η Μαρία Χαντζοπούλου, οι οποίοι περιέγραψαν ο καθένας από τη μεριά του τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν αλλά και τη συνεισφορά τους στο Σύλλογο. 

Παρά το ότι η ψύχρα ήταν έντονη και πολλοί από τους –ήδη λιγοστούς– θεατές αναγκάστηκαν να φύγουν νωρίτερα, αρκετοί έμειναν μέχρι το τέλος της εκδήλωσης που κράτησε ως αργά και διασκέδασαν με έντεχνη και λαϊκή μουσική από την ορχήστρα του Ανδρέα Λένα.

 

Ημέρα 2η: Χοροί, τραγούδια και παράδοση

 

Η δεύτερη μέρα των εκδηλώσεων ήταν αφιερωμένη στο χορευτικό τμήμα και συμπεριλάμβανε το 8ο φεστιβάλ παραδοσιακών και λαϊκών χορών από συλλόγους διάφορων περιοχών της Ελλάδας, ενώ και ο κόσμος που παραβρέθηκε ήταν πολύ περισσότερος. Οι σύλλογοι που συμμετείχαν ήταν ο «Ορφέας» από τη Λευκάδα, ο «Σύλλογος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου», ο Λαογραφικός Όμιλος Σπερχειάδας και ο Σύλλογος Μικρασιατών Ξάνθης «Χαμένες Πατρίδες». Όλοι οι σύλλογοι συναντήθηκαν στη κεντρική πλατεία ντυμένοι με τις φορεσιές των περιοχών τους και ακολούθησε παρέλαση με τραγούδια ως το αμφιθέατρο της Βασικής Βιβλιοθήκης. 

3

Στην αρχή της βραδιάς έγινε αναφορά και δόθηκαν αναμνηστικές πλακέτες στους χοροδιδασκάλους που πέρασαν από το σύλλογο και στη συνέχεια, το φεστιβάλ άνοιξε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καρπενησίου με χορούς και δρώμενα της Ευρυτανίας, όπως τα ξεφλουδίσματα, ενώ ήταν κι αυτός που έκλεισε τη βραδιά με χορούς από τη Μακεδονία. Το πρόγραμμα των προσκεκλημένων συλλόγων ήταν ποικίλο και γεμάτο χάρη και ελληνικότητα, μεταφέροντας τους θεατές την αίσθηση της εθνικής συνείδησης και ταυτότητας με τον καλύτερο τρόπο. Η βραδιά έκλεισε με γλέντι που κράτησε ως το πρωί στο χώρο της Μαθητικής Εστίας όπου παρατέθηκε δείπνο από τον Δήμο στους προσκεκλημένους που διασκέδασαν με τους ντόπιους χορευτές σχεδόν ως το πρωί.

 

Παράλληλα με τις εκδηλώσεις, στο χώρο της βιβλιοθήκης λειτούργησε έκθεση φωτογραφίας με στιγμιότυπα από τα 40 χρόνια του Συλλόγου, καθώς και παραδοσιακών φορεσιών και κοστουμιών του θεάτρου. Την παρουσίαση και τις δύο ημέρες είχαν αναλάβει τα μέλη του Συλλόγου Βίκυ Νικοπούλου και Πωλίνα Παπαγεωργίου οι οποίες με τη φρεσκάδα και τη ζωντάνια τους κράτησαν αμείωτο το ενδιαφέρον καθ’ όλη τη διάρκεια των εκδηλώσεων.

4

6

5

Οι φωτογραφίες είναι του Στέλιου Κοντοκώστα