Δευτέρα, 6 Ιουλίου 2020

ev media-logomenoume-asfaleis

Φόρος τιμής στον Αθανάσιο Καρπενησιώτη. Η ετήσια εκδήλωση στη γενέτειρά του, τον Άγιο Ανδρέα Ευρυτανίας

Με συνδιοργανωτές τον δήμο Καρπενησίου και τον Σύλλογο Καρπενησιωτών Αθήνας πραγματοποιήθηκε, την Κυριακή 28/7, στον Άγιο Ανδρέα, η εκδήλωση για τον Ευρυτάνα οπλαρχηγό Αθανάσιο Καρπενησιώτη.agios-andrea-karpenisiotis11

Μεγαλύτερη από ποτέ τα τελευταία χρόνια ήταν η συμμετοχή του κόσμου στη φετινή εκδήλωση για τον Αθανάσιο Καρπενησιώτη που έγινε την περασμένη Κυριακή, 28 Ιουλίου 2019, όπως κάθε φορά στον τόπο καταγωγής του, τον Άγιο Ανδρέα. Στην ίδια εκδήλωση έγινε η παρουσίαση του βιβλίου του δημοσιογράφου κ. Ευαγγελοδήμου με τίτλο «Θανάσης Καρπενησιώτης».

Περισσότεροι από 100 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν από νωρίς το πρωί και αρχικά παρακολούθησαν τη Θεία Λειτουργία στη μικρή ομώνυμη εκκλησία του χωριού, για να τελεστεί, αμέσως μετά, τρισάγιο στη μνήμη του ήρωα 198 χρόνια μετά την αυτοθυσία του στο Σκουλένι. Ακολούθως, ο λόγος πέρασε, για έναν σύντομο χαιρετισμό, στον βουλευτή Ευρυτανίας κ. Κώστα Κοντογιώργο, τον δήμαρχο Καρπενησίου κ. Νίκο Σουλιώτη, στον πρόεδρο της Τ.Κ Αγίου Ανδρέα κ. Τάσο Κουτσοθεόδωρο και στην πρόεδρο του Συλλόγου Καρπενησιωτών κα Μαρία Παπαϊωάννου.

Στο βήμα ανέβηκε κατόπιν η φιλόλογος - επιμελήτρια της έκδοσης «Θανάσης Καρπενησιώτης», κα Κατερίνα Τσιούμα, η οποία έκανε μια εξαιρετική φιλολογική ανάλυση του βιβλίου, με έντονους συναισθηματικούς «κυματισμούς», ενώ ο εκπαιδευτικός -και αρθρογράφος στα «Ευρυτανικά Νέα», κ. Διονύσης Παρούτσας μίλησε για την ιστορική διάσταση και αξία του βιβλίου, προκαλώντας το έκδηλο ενδιαφέρον των ακροατών με τις αναφορές του στη σχέση ιστορίας και χρόνου.

Η εκδήλωση έκλεισε με τον συγγραφέα - δημοσιογράφο Δημήτρη Ευαγγελοδήμο που αναφέρθηκε σε εκείνα τα στοιχεία που τον ώθησαν να συγγράψει τούτη τη μυθιστορηματική βιογραφία του Θανάση Καρπενησιώτη, που εκδόθηκε από τον εκδοτικό οίκο Σ. Ι. Ζαχαρόπουλος ΑΕ. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο πολιτευτής Ευρυτανίας κ. Κλεομένης Λάππας, η πρόεδρος της ΕΚΕΠΠΠΑΔΗΚ κα Σοφία Ζαλοκώστα, δημοτικοί σύμβουλοι κ.α.