Πέμπτη, 4 Ιουνίου 2020

ev media-logomenoume-asfaleis

(ΒΙΝΤΕΟ + ΦΩΤΟ) Καθήλωσαν τα "Μποτσάρεια 2019", που κορυφώθηκαν στο Κεφαλόβρυσο με το θεατρικό της Μάχης

Τα πέμπτα κατά σειρά «Μποτσάρεια» πέρασαν στην ιστορία, καθώς διοργανώθηκαν με επιτυχία το διήμερο 9 και 10 Αυγούστου 2019, την πρώτη ημέρα με επίκεντρο την πλατεία Καρπενησίου (δείτε ρεπορτάζ ΕΔΩ, ΕΔΩ και ΕΔΩ) και το Σάββατο (10/8) στο ιστορικό Κεφαλόβρυσο, με κορωνίδα των εκδηλώσεων το θεατρικό δρώμενο με θέμα την αναπαράσταση της μάχης του Κεφαλοβρύσου. 1

18λεπτο ΒΙΝΤΕΟ με όσα έγιναν το Σάββατο 10.8 στο Κεφαλόβρυσο

Οι σαββατιάτικες εκδηλώσεις ξεκίνησαν στις 20.00, με την τέλεση επιμνημόσυνης στο εξωκλήσι του Ευαγγελίστη Αγίου Μάρκου στο Κεφαλόβρυσο, παρουσία, μεταξύ άλλων, του β’ αντιπροέδρου της Βουλής, κ. Αθανάσιου Μπούρα, της υφυπουργού κας Σοφίας Ζαχαράκη, του βουλευτή Ευρυτανίας κ. Κων/νου Κοντογεώργου, του νεοεκλεγέντος περιφερειάρχη Πελοποννήσου (και απερχόμενου δημάρχου Καλαμάτας), κ. Παναγιώτη Νίκα, του δημάρχου Ν. Ιωνίας κ. Γκότση, του αντιπεριφερειάρχη ΠΕ Ευρυτανίας κ. Αριστείδη Τασιού, του δημάρχου Καρπενησίου, κ. Νίκου Σουλιώτη, του Μητροπολίτη Καρπενησίου κ.κ. Γεωργίου, του προέδρου της Ένωσης Ευρυτάνων Αμερικής «Το Βελούχι», κ. Δημήτρη Τσόλκα, της Γ.Γ. του συλλόγου «Μάρκος Μπότσαρης», κας Χρύσας Σουλιώτη, του Αστυνομικού Δ/ντή Δ.Α Ευρυτανίας, κ. Χρήστου Μουτσώκου, αυτοδιοικητικών, εκπροσώπων συλλόγων, φορέων κ.α.4

Ακολούθησε, αμέσως μετά, πολυπληθής παρέλαση προς το μνημείο του Μπότσαρη με τη συμμετοχή Πολιτιστικών Συλλόγων και Φιλαρμονικών απ’ όλη την Ελλάδα, υπό το θερμό χειροκρότημα των θεατών, και κατόπιν η ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου από τη Δημοτική Φιλαρμονική.

Στο βήμα ανέβηκε ύστερα ο δήμαρχος Καρπενησίου κ. Σουλιώτης, που εκφώνησε τον πανηγυρικό της ημέρας, εκθειάζοντας την ανδρεία του Μάρκου Μπότσαρη, που πριν από 198 χρόνια έπεφτε νεκρός στα χώματα του Κεφαλοβρύσου, θυσιαζόμενος για τα ιδανικά της Ελευθερίας.

Σημείο αναφοράς των φετινών Μποτσάρειων ήταν το θεατρικό δρώμενο με τίτλο: «Μάρκος Μπότσαρης. Για τη Μητρική Γη», προς τιμήν του πεσόντος ήρωα στη μάχη του Κεφαλόβρυσου. Συμμετείχαν εθελοντές και μέλη συλλόγων της Ευρυτανίας, περίπου 65 στον αριθμό, αναπαριστάνοντας σκηνές από την καθημερινότητα της προεπαναστατημένης Ελλάδας μέχρι τη μάχη που δόθηκε στο Κεφαλόβρυσο και την τιμητική πομπή και ταφή του Μπότσαρη στο Μεσολόγγι.10

Στα αξιοσημείωτα των φετινών εκδηλώσεων ήταν η παρουσία της κας Άντρεας Μπότσαρη, χήρας Μάρκου Μπότσαρη (απεβίωσε προ 11 ετών), τρισέγγονου του ήρωα Μάρκου Μπότσαρη, μαζί με τα δύο σπαθιά μάχης του Μάρκου Μπότσαρη, που του τα χάρισε ο Αλί Πασάς όταν φοιτούσε στη Στρατιωτική Ακαδημία το 1810, καθώς και το δαχτυλίδι με σφραγιδόλιθο του παππού του Μάρκου Μπότσαρη, που το φορούσε και ο Μάρκος Μπότσαρης. Πρόκειται για τη μοναδική περιουσία που άφησε ο Μάρκος Μπότσαρης στον γιο του Δημήτρη και έχουν περάσει από γενιά σε γενιά. 

Στην πιο «ώριμη» φάση τους, τα Μποτσάρεια καθήλωσαν το κοινό, ντόπιους και επισκέπτες όλων των ηλικιών, αποφεύγοντας την υπερβολή και την επίκληση στο συναίσθημα, αποσκοπώντας μονάχα στο να αποδώσουν τον απαιτούμενο φόρο τιμής στον Σουλιώτη οπλαρχηγό -μέσα από όχι μια "ξερή" αναπαράσταση της Μάχης του Κεφαλοβρύσου, αλλά μια ολόκληρη θεατρική παράσταση, με αρχή, μέση και τέλος και ενεργή συμμετοχή όλων.

Το κείμενο και η σκηνοθεσία ανήκαν στη Νατάσα Μποζίνη, που πέτυχε, με τη βοήθεια όλων των συντελεστών, ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα. Την οργάνωση και τον γενικό συντονισμό είχε αναλάβει, όπως κάθε φορά, η Έλενα Σιαξαμπάνη, που ήταν επίσης και βοηθός σκηνοθέτη.

Στο δρώμενο συμμετείχε και η Νεκταρία Καραντζή, που ερμήνευσε τον θρήνο του Μπότσαρη και παραδοσιακά τραγούδια, ενώ στα ηχογραφημένα ηχητικά αποσπάσματα ήταν ο ηθοποιός Λεωνίδας Κακούρης. Η μουσική της παράστασης ήταν του Μιχάλη Αβραμίδη. Τον ρόλο του Μ. Μπότσαρη ενσάρκωσε ο Δημήτρης Κεφαλάς.

Επί σκηνής εμφανίστηκαν οι:

Μάρκος Μπότσαρης: Δημήτρης Κεφαλάς
Ιερέας: πάτερ Γιώργης Χρυσαφογεώργος

Οπλαρχηγοί: Γιώργος Θανασιάς, Γιώργος Κατσιάρης, Δημήτρης Στόκας, Θόδωρος Νάκος,Ηλίας Τσώνης, Βαγγέλης Λαθύρης,Γιάννης Χαλκιάς, Άιμαν Καλάλουε,Λάμπρος Λεπενιώτης, Πάνος Αζακάς, Θωμάς Λεπενιώτης

Γεώργιος Καραϊσκάκης: Νίκος Ανδρέου

Πασάς : Χριστόφορος Σιταράς, Τούρκος Στρατιώτης 1 Γαλανός Γιάννης, Τούρκος Στρατιώτης 2 Μάκης Μπακαές

Οι γυναίκες και τα παιδιά της Ελλάδας: Βίκυ Σιαμπούλη Νύφη, Βασιλική Χέρμαν, Ολυμπία Μπόνιου, Ελισάβετ Σταμούλη,Κουμπή Παναγιώτα,Λερογιάννη Σταυρούλα, Βρέκου Ιωάννα,Λιάπη Ναυσικά, Τσώνη Όλγα, Γιώργος Νάκος, Όλια Βέλλιου, Ζωή, Κατερίνα Χαλκιά

Τούρκοι Στρατιώτες: Αρβανίτης Πέτρος, Αρκουμάνης Αλέξης, Ζαχαράκης Γιώργος, Καρδαμπίκης Νεκτάριος, Κατής Γιάννης, Κατσίκης Χριστόφορος, Κεφαλάς Δημήτρης, Κωστής Παντελής, Λαγαρός Παναγιώτης, Μήτσιος Στέφανος, Μουτογιάννης Γιώργος, Μπουμπουρής Κωνσταντίνος, Μπουμπουρής Πάνος, Μπούργος Γιώργος, Νιαβής Κωνσταντίνος, Νιαβής Νίκος, Ντότσικας Κώστας, Οικονόμου Πάνος, Παπανικολάου Γιώργος, Πεταρούδης Ραφαήλ, Σκαρμούτσος Γιώργιος, Σκαρμούτσος Μίλτος, Τριανταφυλλόπουλος Νάσιος, Τσιάμης Δημήτρης.

Το Τσάμικο χόρεψαν μέλη Πολιτιστικού Συλλόγου Καρπενησίου: Γιώργος Θανασιάς, Γιώργος Κατσιάρης,Θόδωρος Νάκος, Ηλίας Τσώνης,Βαγγέλης Λαθύρης,Γιάννης Χαλκιάς, Άιμαν Καλάλουε, Δημήτρης Στόκας. Διδασκαλία Τσάμικου: Γιάννης Χαλκιάς.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ από την επιμνημόσυνη δέηση στο Κεφαλόβρυσο2

3

4

5

6

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ από την παρέλαση

8

1

2

3

4

5-

6

7

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ από το θεατρικό δρώμενο

1

2

3

4

5

6

7

8

9

22