Σάββατο, 19 Σεπτεμβρίου 2020

ev media-logo

(ΒΙΝΤΕΟ+ΦΩΤΟ) Σε εξέλιξη οι εργασίες για τη νέα Γέφυρα Τέμπλας. Μια σύγχρονη κατασκευή δίπλα σε ένα ιστορικό μνημείο

Απόσπασμα από το ρεπορτάζ της έντυπης έκδοσης (αρ. φύλλ. 868, 4/9/19)

Μια νέα σύγχρονη γέφυρα θα ενώσει τη Δυτική Ευρυτανία με την Αιτωλοακαρνανία, καθώς οι εργασίες κατασκευής της νέας γέφυρας Τέμπλας βρίσκονται σε εξέλιξη. Ο αντιπεριφερειάρχης κ. Τασιός είχε υποσχεθεί την κατασκευή της νέας γέφυρας ήδη από το καλοκαίρι του 2015, όπως τότε έγραψαν τα «Ευρυτανικά Νέα» και σε συνεννόηση με τον κ. Μπακογιάννη πολύ σύντομα εξασφάλισε τα κονδύλια.4

Η δημοπράτηση του έργου, προϋπολογισμού 1.362.903,22 ευρώ, έγινε τον Μάρτιο του 2017 και η υπογραφή της σύμβασης τον Δεκέμβριο του 2016 από τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Κώστα Μπακογιάννη. Η πρόβλεψη ήταν ότι η κατασκευή θα ολοκληρωνόταν σε διάστημα 18 μηνών, ωστόσο δόθηκαν παρατάσεις.

Το έργο ανέλαβε μετά από διαγωνισμό η εργολήπτρια εταιρεία ΑΕΤΕΘ ΑΕ με σημαντική έκπτωση και τελικό κόστος κατασκευής 654.483,38 ευρώ και αναμένεται να παραδοθεί στο τέλος του 2019, με 1 χρόνο καθυστέρηση, αλλά και αυτό δεν φαίνεται πιθανόν και μάλλον θα δοθούν νέες παρατάσεις ολοκλήρωσης του έργου από την ΠΕ Ευρυτανίας.

ΒΙΝΤΕΟ

Σε στενό σημείο του ποταμού Αχελώου που δεν ξεπερνά τα 55 μέτρα, 130 μέτρα  νότια από το ιστορικό γεφύρι της Τέμπλας, πρόκειται να κατασκευαστεί νέα γέφυρα μήκους περίπου 60 μέτρων και πλάτους 10 μέτρων με δύο λωρίδες, ενώ θα κατασκευαστεί και πεζοδρόμιο για χρήση από πεζούς.

Η νέα γέφυρα θα καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες κυκλοφορίας και πρόκειται για μια εξέλιξη που ικανοποιεί ιδιαίτερα τους κατοίκους του ορεινού Βάλτου Αιτωλοακαρνανίας και της Δυτικής Ευρυτανίας και θα αποτελέσει ένα σημαντικό οδικό δίκτυο, το δεύτερο στη δυτική Ευρυτανία (το πρώτο είναι η Γέφυρα Τατάρνας σε απόσταση 25 χιλιομέτρων, που ενώνει τη Ευρυτανία - Αιτωλοακαρνανία και Ήπειρο).

Τέλος, εκτός από το έργο κατασκευής της νέας γέφυρας που χρηματοδοτεί η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, ένα άλλο έργο εξελίσσεται στην παλιά ιστορική γέφυρα· η ανακατασκευή της με χρηματοδότηση από την ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας. Η ισχύς εν τη ενώσει για δύο σημαντικά έργα στην ευρύτερη περιοχή της Ευρυτανίας και Αιτωλοακαρνανίας.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

1

2

3

4

12

5

6

7

8

10

11