Σάββατο, 19 Σεπτεμβρίου 2020

ev media-logo

Ποιες ημέρες, ώρες και από ποιους αντιδημάρχους θα τελούνται οι πολιτικοί γάμοι στο Καρπενήσι - Η απόφαση του Δήμου

Με απόφαση του Δήμου Καρπενησίου, την οποία υπογράφει ο δήμαρχος κ. Νίκος Σουλιώτης, ορίστηκε η διαδικασία και οι λεπτομέρειες τέλεσης πολιτικών γάμων -οι ημέρες, οι ώρες και οι αρμόδιοι για τη διαδικασία αντιδήμαρχοι.dimarxeio-prof-ilias11

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται, ημέρες τέλεσης των πολιτικών γάμων ορίστηκαν η Τετάρτη (ώρα έναρξης 18.00 μ.μ.) και το Σάββατο (ώρα έναρξης 11.00 π.μ.), και χώρος η αίθουσα τελετών του Δημαρχιακού Μεγάρου, στην οδό Ύδρας 6, στον Προφήτη Ηλία Καρπενησίου.

Όπως άλλωστε σημειώνεται και στο άρθρο 131 του Ν. 4483/2017 «σε κάθε δήμο, ο Δήμαρχος ορίζει με πάγια πράξη του, περισσότερες τακτές ημέρες της εβδομάδας, μη αποκλειομένου του Σαββάτου και της Κυριακής, και ορισμένη ώρα ενάρξεως, για την τέλεση των γάμων για τους οποίους υποβλήθηκαν σχετικές αιτήσεις μέχρι και την προηγούμενη ημέρα».

Γάμοι και εκτός Δημαρχείου

Εξάλλου, ο δήμαρχος μπορεί να ορίζει την τέλεση των πολιτικών γάμων σε περισσότερα του ενός δημοτικά κτήρια ή και σε εξωτερικούς κοινόχρηστους δημοτικούς χώρους, ενώ παράλληλα «μεριμνά για την κατάλληλη διαρρύθμιση και διακόσμηση του χώρου, ώστε να δίνεται στην τελετή του γάμου η επισημότητα που της ταιριάζει», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται.

Για το διάστημα από 1 Σεπτεμβρίου 2019 έως και 31 Αυγούστου 2020 την τέλεση των Πολιτικών Γάμων θα τελούν κατά προτεραιότητα οι αντιδήμαρχοι Χρήστος Γενιτσαρόπουλος, Ταξιάρχης Κουτρομάνος και Σοφία Ζαλοκώστα, ωστόσο διατηρείται η δυνατότητα του Δημάρχου να πραγματοποιεί την τελετή «εφόσον οι υποχρεώσεις και τα καθήκοντά του το επιτρέπουν», σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Στην Ελλάδα, μόλις το 2013 (μετά την καθιέρωσή τους το 1982), ο αριθμός των πολιτικών γάμων έφθασε -και οριακά ξεπέρασε- εκείνον των θρησκευτικών. Ενδεικτικά, το 2017 τελέστηκαν 25.163 πολιτικοί έναντι 24.975 θρησκευτικών γάμων.