Πέμπτη, 9 Ιουλίου 2020

ev media-logomenoume-asfaleis

«Γιατί το Αρχείο του Νοσοκομείου ΔΕΝ πρέπει να καταστραφεί». Γράφει η Μαρία Χ. Παπαϊωάννου*, από την έντυπη έκδοση

από την έντυπη έκδοση

"Διαβάσαμε στο φύλλο 871 των Ευρυτανικών Νέων, της Τετάρτης 25 Σεπτεμβρίου 2019, ότι το Νοσοκομείο Καρπενησίου ετοιμάζεται να προβεί στην καταστροφή αρχείου εικοσαετίας.

Η είδηση αυτή προκάλεσε βαθύ προβληματισμό. Είναι δυνατόν ένας δημόσιος οργανισμός να καταστρέφει το αρχείο του; είναι το πρώτο ερώτημα που τίθεται. Και για ποιο λόγο να κάνει κάτι τέτοιο; Η απάντηση, κατά τη γνώμη μου, είναι σαφώς ΟΧΙ.nosokomeio-papaioannou1

Ο οργανισμός οφείλει να τηρήσει το αρχείο του για δύο (τουλάχιστον) πολύ σοβαρούς λόγους.

Πρώτον, διότι εκεί μπορεί να αναζητήσει κάνεις πολύτιμα έγγραφα που αφορούν είτε το προσωπικό του ιατρικό ιστορικό,  είτε αυτό των κοντινών συγγενών του.

Δεύτερον, διότι  το αρχείο αυτό μπορεί να αποτελέσει τη βάση μιας μεγάλης αναδρομικής μελέτης για την υγεία του Ευρυτανικού πληθυσμού. Αναδρομική είναι η μελέτη η οποία συλλέγει δεδομένα και εξάγει συμπεράσματα από γεγονότα που έχουν ήδη συμβεί και καταγραφεί. Συνεπώς μια αναδρομική μελέτη στα αρχεία του νοσοκομείου θα έδινε πολύτιμα στοιχεία, όχι μόνο δημογραφικά, αλλά κυρίως  στοιχεία για ασθένειες οι οποίες υπήρξαν στο παρελθόν και δεν υπάρχουν σήμερα στον Ευρυτανικό πληθυσμό, ή αντίθετα, υπάρχουν σήμερα χωρίς να έχουν υπάρξει στο παρελθόν. Θα δώσει πολύτιμα συμπεράσματα για την υγεία των κατοίκων της Ευρυτανίας και την εξέλιξή της  στα προηγούμενα χρόνια.

Ως παράδειγμα αναφέρω εδώ τα υψηλά ποσοστά ανθρώπων με παθήσεις του θυρεοειδούς στην Ευρυτανία, ακριβώς λόγω του γεγονότος ότι οι ορεινές περιοχές είχαν περιορισμένη πρόσβαση στη θάλασσα και στις τροφές που προέρχονται από αυτή, ειδικά τα παλαιότερα χρόνια. Συνεπώς υστερούσαν στην πρόσληψη ιωδίου, στοιχείου απαραίτητου για τη λειτουργία του θυρεοειδούς. Μια αναδρομική μελέτη σε επίπεδο διδακτορικής ή/και διδακτορικών διατριβών, θα μπορούσε να αποδείξει εάν ισχύει κάτι τέτοιο, ή εάν ίσχυε στο παρελθόν και τώρα έχει περιοριστεί και να αναδείξει τους λόγους για τους οποίους συνέβη αυτό. Και φυσικά το ίδιο ισχύει και για πολλές άλλες ασθένειες.

Ιδού πεδίον δόξης λαμπρόν για τους ιατρούς του νοσοκομείου μας, ειδικευόμενους ή μη, αλλά και για τη διοίκησή του να αντιληφθεί την αξία των αρχείων αυτών και να αναστείλει την απόφαση καταστροφής τους".

 

Μαρία Χ. Παπαϊωάννου, είναι Πρόεδρος του Συλλόγου Καρπενησιωτών Αθήνας και Διευθύντρια του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας