Σάββατο, 15 Αυγούστου 2020

ev media-logomenoume-asfaleis

Τέθηκε σε λειτουργία ο Αξονικός Τομογράφος. «Οδηγίες χρήσης» εξέδωσε η διοίκηση του Νοσοκομείου Καρπενησίου

ρεπορτάζ από την έντυπη έκδοση

Η άδεια λειτουργίας από τον «Δημόκριτο», ήταν το μόνο που έλειπε και τυπικά για την επίσημη έναρξη λειτουργίας του Αξονικού Τομογράφου 16 τομών που έχει προμηθευτεί το Νοσοκομείο Καρπενησίου και διατίθεται στο κοινό. Η διοίκηση του Νοσοκομείου εξέδωσε ενημερωτικό δελτίο θέτοντας τα όρια και τους κανόνες για τη λειτουργία του. Οι τακτικές εξετάσεις θα γίνονται κατόπιν ραντεβού κάθε Τρίτη και Πέμπτη.axonikos-enarxi-leitourgias1

Ο Αξονικός Τομογράφος στο Νοσοκομείο Καρπενησίου και μια από τις χειρίστριες - τεχνολόγος του αξονικού, κα Νίκη Μελισσού

Ο αξονικός τομογράφος αποτελεί ένα ισχυρό διαγνωστικό εργαλείο στα χέρια των γιατρών του Νοσοκομείου Καρπενησίου. Μέχρι σήμερα ήταν μονόδρομος η μετακίνηση του ασθενή σε πόλη εκτός Καρπενησίου. Πολλές φορές μάλιστα, ο ασθενής λόγω της ψυχοσωματικής ταλαιπωρίας αλλά και των οικονομικών απαιτήσεων της συγκεκριμένης εξέτασης, απέφευγε να πραγματοποιήσει την εν λόγω μετακίνηση. Ποτέ το Νοσοκομείο Καρπενησίου δεν διέθετε αξονικό ενώ ο αξονικός που παραδόθηκε το 2007 ως "δώρο εξ ουρανού", όπως πλασαρίστηκε στους πολίτες από την τότε ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, δεν λειτούργησε ποτέ.

Σύμφωνα με τη διοίκηση του Νοσοκομείου Καρπενησίου, η λειτουργία του αξονικού ξεκίνησε πλέον κανονικά, υπάρχει εκπαιδευμένο προσωπικό λειτουργίας ενώ οριστικοποιήθηκε και ο κανονισμός λειτουργίας του αξονικού. Η διοίκηση του Νοσοκομείου εξέδωσε ενημερωτικό δελτίο σχετικά με τις ώρες και ημέρες λειτουργίας του τομογράφου.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ

 Διοίκηση και ο Διοικητής του Νοσοκομείου Καρπενησίου, λαμβάνοντας υπόψη την αρ.30/12-9-2019(θέμα 7ο )  απόφαση του Δ.Σ., ανακοινώνουν προς του πολίτες του Ν. Ευρυτανίας, στους φορείς της Τοπικής και Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, στους φορείς και όργανα της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Περίθαλψης, στον Ιατρικό Σύλλογο και στους ιατρούς του Νοσοκομείου την έναρξη λειτουργίας του Αξονικού Τομογράφου.

Για τον κανονισμό λειτουργίας του νέου σύγχρονου Αξονικού Τομογράφου, λήφθηκαν υπόψη τόσο οι δυνατότητες του Ακτινολογικού Εργαστηρίου σε προσωπικό, όσο και οι συνθήκες λειτουργίας του Νοσοκομείου.

Πρωταρχικός στόχος είναι να μηδενιστούν οι διακομιδές ασθενών για αμιγώς διαγνωστικούς λόγους και ο επόμενος στόχος είναι η αξονική τομογραφία να εφαρμοστεί σε επείγοντα και τακτικά περιστατικά των εξωτερικών ιατρείων του Νοσοκομείου όπως και στους λοιπούς εξωτερικούς ασθενείς που θα έχουν ανάγκη σε μη επείγουσα βάση".

Κανόνες λειτουργίας

Σύμφωνα με τα παραπάνω, ο κανονισμός λειτουργίας προβλέπει τα εξής: "Οι τακτικές εξετάσεις του αξονικού τομογράφου θα γίνονται κατόπιν ραντεβού κάθε Τρίτη και Πέμπτη. Τα ραντεβού θα κλείνονται από τον παραπέμποντα ή θεράποντα ιατρό κατόπιν επικοινωνίας με τον γιατρό ή τον τεχνολόγο χειριστή του Αξονικού, στο τηλέφωνο 2237350112 ή προσωπικά στο χώρο του αξονικού, από τις 13μμ μέχρι 15μμ, καθημερινά".

"Τα ονόματα των προς εξέταση ασθενών θα δίνονται από την προηγούμενη της εξέτασης στην Γραμματεία για την καταγραφή τους στο πληροφοριακό σύστημα. Ο προσερχόμενος εσωτερικός νοσηλευόμενος ασθενής θα εξετάζεται με τον ιατρικό του φάκελο και το ειδικό παραπεμπτικό έγγραφο, αφού πρώτα προηγηθεί συνεννόηση του θεράποντος νοσοκομειακού ιατρού με τον ακτινολόγο ιατρό, που θα γνωματεύσει την αξονική".

"Ο εξωτερικός ασθενής θα εξετάζεται με το σχετικό παραπεμπτικό και με πλήρες ιατρικό ιστορικό από το παραπέμποντα ιδιώτη ιατρό, αφού πρώτα προηγηθεί συνεννόηση και ραντεβού με τον ακτινολόγο ιατρό, που θα γνωματεύσει την αξονική. Οι γνωματεύσεις των εξωτερικών ασθενών, θα δίδονται εντός τεσσάρων (4) ημερών από την Γραμματεία του Νοσοκομείου. Οι επείγουσες αξονικές θα γίνονται όλες τις μέρες του μήνα και όλο το 24ωρο και η γνωμάτευση θα δίδεται άμεσα".

"Παρακαλούμε τους ιατρούς όπως οι παραπομπές για αξονική τομογραφία να γίνονται αυστηρά σύμφωνα με τις επιστημονικές ενδείξεις και να μην αποτελούν “εύκολη λύση”. Η τακτική εξέταση εξωτερικών ασθενών για μη επείγοντα περιστατικά να γίνει με προσοχή ώστε να μην προκύψει «εμπλοκή» και παρατεταμένη περίοδος αναμονής, αλλά και για να μη συμβεί «υπερφόρτωση» και δυσλειτουργία με την παράλληλη εκτέλεση των επειγουσών εξετάσεων, οι οποίες προφανώς προηγούνται των μη επειγουσών”, καταλήγει στο ενημερωτικό δελτίο που εξέδωσε ο Διοικητής του Νοσοκομείου Καρπενησίου κ. Σταύρος Κουταλιανός.