Σάββατο, 15 Αυγούστου 2020

ev media-logomenoume-asfaleis

Διευρύνεται, αργά αλλά σταθερά, το δίκτυο μετεωρολογικών σταθμών στην Ευρυτανία - Νέα προσθήκη στον Προυσό

Για πολλά χρόνια, η καταγραφή των καιρικών - μετεωρολογικών δεδομένων στον νομό Ευρυτανίας (τον πιο ορεινό στην Ελλάδα) ήταν πρακτικά ανύπαρκτη, καθώς δεν υπήρχαν στοιχεία από επίσημους φορείς που να καταγράφουν και να μελετούν το κλίμα της περιοχής.

karpenisi-fthinoporo-sinnefia

Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία λειτούργησε σταθμό στο Καρπενήσι, από τον Αύγουστο του 1981 έως και τις 31/5/1990, στον χώρο της Νομαρχίας Ευρυτανίας· έκτοτε ο σταθμός εγκαταλείφθηκε και η λειτουργία του σταμάτησε -με ευθύνη της ΕΜΥ.

Πέρασε πολύς καιρός ώστε η Ευρυτανία να αποκτήσει ξανά μετεωρολογικό σταθμό, υπό την εγκατάσταση και επίβλεψη επίσημου φορέα. Αυτό έγινε τον Σεπτέμβριο του 2008, με τον Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών να εγκαθιστά σταθμό στην περιοχή της κοιλάδας του Καρπενησιώτη (δείτε εδώ), σε υψόμετρο 700 μέτρων, στον προαύλιο χώρο τουριστικής επιχείρησης.

Τον Ιανουάριο του 2010 ένας ακόμα σταθμός τοποθετήθηκε πλησίον του χωριού Μυρίκη, σε υψόμετρο 1.045μ, εντός Φωτοβολταϊκού Πάρκου (δείτε εδώ).

Περίπου στο 2010 ξεκίνησε και η λειτουργία πληροφοριακού συστήματος καιρικών συνθηκών στο οδικό δίκτυο της Ευρυτανίας, από την Περιφέρεια Στ. Ελλάδας - Π.Ε. Ευρυτανίας. Εγκαταστάθηκαν σταθμοί στον Τυμφρηστό, το Μπαγασάκι κ.α. ωστόσο παρατηρούνταν συχνά προβλήματα και από τον Φλεβάρη του '19 δεν υπάρχει ανανέωση δεδομένων.

Ιστορική για την ελληνική μετεωρολογική κοινότητα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η 14η Μαΐου 2018, καθώς το Καρπενήσι, η πιο ορεινή πρωτεύουσα νομού της χώρας, απέκτησε τον δικό της, σύγχρονο Μετεωρολογικό Σταθμό. Ο σταθμός, χορηγία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, εγκαταστάθηκε στον προαύλιο χώρο του Τμήματος Δασολογίας & ΔΦΠ στο Καρπενήσι (δείτε εδώ).

Στο Καρπενήσι λειτουργεί, ήδη από τον Απρίλιο του '17, ένας ακόμα σταθμός, με ιδιωτική πρωτοβουλία (δείτε εδώ).

Η πιο πρόσφατη προσθήκη στο δίκτυο των μετεωρολογικών σταθμών στην Ευρυτανία έγινε στα μέσα Οκτώβρη, στον Προυσό, όπου τοποθετήθηκε σταθμός που ήδη μεταδίδει πληροφορίες για τον καιρό στην περιοχή - δείτε εδώ).