Σάββατο, 19 Σεπτεμβρίου 2020

ev media-logo

(ΒΙΝΤΕΟ) Κοντογεώργος στη Βουλή: «Οι Ευρυτάνες δεν μπορούν και δεν πρέπει να γίνουν μέρος του μεταναστευτικού προβλήματος» - «Αντίθετη η συντριπτική πλειοψηφία»

Με ευρεία πλειοψηφία (ΝΔ και ΚΙ.ΝΑΛ) ψηφίστηκε το νομοσχέδιο του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για το άσυλο, υπό τον τίτλο «Περί Διεθνούς Προστασίας και άλλες διατάξεις». Καταψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ, η Ελληνική Λύση και το ΜέΡΑ 25. Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε την Πέμπτη 31 Οκτωβρίου μετά από πολύωρη συζήτηση, στην οποία τοποθετήθηκαν οι πολιτικοί αρχηγοί και 85 βουλευτές από όλα τα κόμματα.kontogeorgos-bouli-prosfigiko

Μεταξύ όσων πήραν τον λόγο ήταν και ο Βουλευτής Ευρυτανίας με τη Νέα Δημοκρατία, κ. Κωνσταντίνος Κοντογεώργος, ο οποίος υπερψήφισε το νομοσχέδιο περί ασύλου.

«Η σοβαρότητα του προβλήματος δεν προσφέρεται για κομματικές αντιπαραθέσεις, για δημιουργία εντυπώσεων και λαϊκίστικες ή αλληλέγγυες εξάρσεις» σημείωσε στην αρχή της ομιλίας του ο βουλευτής, που παρέθεσε μια σειρά από «αμείλικτα», όπως τόνισε, ερωτήματα σχετικά με το μεταναστευτικό - προσφυγικό στην Ελλάδα, δίνοντας τη θετική του ψήφο στο σχέδιο νόμου.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, με την εφαρμογή του νέου νόμου για το άσυλο θα ξεκαθαρίζεται σε σύντομο χρονικό ποιος δικαιούται άσυλο και ποια ακριβώς είναι τα δικαιώματα αλλά και οι υποχρεώσεις όσων παραμείνουν ως πρόσφυγες στην Ελλάδα. Για παράδειγμα, υποχρεούνται μετά την αναγνώρισή τους ως πρόσφυγες να εγκαταλείψουν τις δομές που προορίζονται για τη στέγαση αιτούντων άσυλο και να ζήσουν με ίδιες δυνάμεις. Παρέχεται δε, μεταξύ άλλων, το πλαίσιο για τη μεταφορά ανθρώπων από τα νησιά στην ενδοχώρα με σκοπό την αποσυμφόρηση των δομών.

ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΚΟΝΤΟΓΕΩΡΓΟΥ

Ερωτήματα Κοντογεώργου

Εξέφρασε την απορία για τη σύνθεση των ανθρώπων που περνούν τα θαλάσσια σύνορα (πρόσφυγες ή μετανάστες) και αναρωτήθηκε εάν η χώρα μας είναι σε θέση να αντιμετωπίσει με ιδίες δυνάμεις το πρόβλημα.

Κατηγόρησε την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι περιορίζεται μονάχα στην παροχή οικονομικής βοήθειας, αλλά και την Τουρκία που χρησιμοποιεί τους πρόσφυγες-μετανάστες ως «μοχλό πίεσης» προς την Ελλάδα και την Ε.Ε.

«Πρέπει να υπάρχουν ελεγχόμενα σύνορα στη χώρα μας, όπως σε όλες τις πολιτισμένες χώρες του κόσμου, ή να στείλουμε το μήνυμα προς όλους τους αναξιοπαθούντες της οικουμένης ότι είμαστε ‘ξέφραγο αμπέλι’;», πρόσθεσε ακόμα ο κ. Κοντογεώργος και επεσήμανε πως πρέπει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες χορήγησης ασύλου και έκρουσε καμπανάκι κινδύνου μετατροπής της Ελλάδας ως «…ο μεγαλύτερος καταυλισμός προσφύγων και μεταναστών σε όλο τον κόσμο».

«Το προτεινόμενο σχέδιο νόμου βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση», σημείωσε ο βουλευτής Ευρυτανίας. «Σαν λαός», τόνισε στη συνέχεια, «υπήρξαμε μετανάστες σε πολλές χώρες του κόσμου. Ναι! Λαθρομετανάστες, όμως, ποτέ!», ενώ υπεραμύνθηκε της ανάγκης να «διασφαλίσουμε την ανεξαρτησία και την ελευθερία της πατρίδας μας».

Αντίθετη η Ευρυτανία

Προς το τέλος αναφέρθηκε και στην Ευρυτανία, οι κάτοικοι της οποίας «δεν μπορούν και δεν πρέπει να γίνουν μέρος του προβλήματος για χάρη δύο ή τριών φαλιρισμένων επιχειρηματιών», όπως χαρακτηριστικά είπε.

Μεταφράζοντας δε το διαμορφούμενο κλίμα στην τοπική κοινωνία, σημείωσε πως «η συντριπτική πλειοψηφία των συμπολιτών μου και των φορέων της ιδιαίτερης πατρίδας του, της Ευρυτανίας, είναι αντίθετη σε κάθε μορφής εποίκιση με παράνομους μετανάστες του τόπου μας, δηλώνοντας ταυτόχρονα ότι δεν δεχόμαστε μαθήματα ευαισθησίας και δημοκρατίας από κανέναν, ιδιότητες που έχουμε αποδείξει ποικιλοτρόπως στην ιστορική μας διαδρομή».

 

Η ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΚΟΝΤΟΓΕΩΡΓΟΥ

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ

Θ΄ ΑΝΑΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΒΟΥΛΗ

ΙΗ΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

ΣΥΝΟΔΟΣ Α΄

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ Μ΄

Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2019

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Απόστολος Αβδελάς): Τον λόγο έχει ο κ. Κοντογεώργος από τη Νέα Δημοκρατία για πέντε λεπτά.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΟΝΤΟΓΕΩΡΓΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, κύριε Υπουργέ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, συζητάμε σήμερα το σχέδιο νόμου της Κυβέρνησης «Περί διεθνούς προστασίας και άλλες διατάξεις».

Κατά τη γνώμη μου, είναι υποχρέωσή μας, πριν καταλήξουμε στο αν συμφωνούμε ή διαφωνούμε με τις προτεινόμενες διατάξεις του συγκεκριμένου νομοσχεδίου, να συμφωνήσουμε ότι η σοβαρότητα του προβλήματος δεν προσφέρεται για κομματικές αντιπαραθέσεις, για δημιουργία εντυπώσεων και λαϊκίστικες ή αλληλέγγυες εξάρσεις.

Είναι, επίσης, ανάγκη να απαντήσουμε με σύνεση σε κάποια αμείλικτα ερωτήματα που προκύπτουν, τα οποία καταδεικνύουν την πολυπλοκότητα του μεγαλύτερου προβλήματος που διαχρονικά αντιμετωπίζει η χώρα μας.

Ερώτημα πρώτο. Οι εξ ανατολών καθημερινές ροές ανθρώπων, ιδιαίτερα προς τα νησιά μας, είναι όλοι πρόσφυγες από τις εμπόλεμες περιοχές της Συρίας ή οι περισσότεροι εξ αυτών μετανάστες από διάφορες χώρες της Ασίας και της υποσαχάριας Αφρικής;

Ερώτημα δεύτερο. Η χώρα μας είναι δυνατόν από μόνη της να αντιμετωπίσει ένα τέτοιου μεγέθους πρόβλημα, το οποίο διαρκώς εξελίσσεται δυσμενώς με απροσδιόριστες συνέπειες, τόσο για τις ορδές των εισερχομένων όσο και για την ίδια τη χώρα και τους πολίτες της;

Ερώτημα τρίτο. Πιστεύει κανείς εξ υμών ότι η Ευρώπη λειτουργεί αλληλέγγυα ως έχει υποχρέωση ή περιορίζεται σε κάποια οικονομική βοήθεια την οποία, μάλιστα, διαχειρίζονται ανεξέλεγκτα οι διάφορες ΜΚΟ, οι οποίες ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια ή με την FRONTEX, που λειτουργεί ως τροχονόμος των σύγχρονων Τούρκων δουλεμπόρων-διακινητών;

Ερώτημα τέταρτο. Υπάρχει καμία αμφιβολία ότι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που εισέρχονται από τη γειτονική Τουρκία χρησιμοποιούνται, παρά τη θέλησή τους, ως μοχλός πίεσης, τόσο προς την Ευρώπη όσο και προς τη χώρα μας, από την κυβέρνηση της Τουρκίας;

Ερώτημα πέμπτο. Τελικά, πρέπει να υπάρχουν ελεγχόμενα σύνορα στη χώρα μας, όπως σε όλες τις πολιτισμένες χώρες του κόσμου ή να στείλουμε το μήνυμα προς όλους τους αναξιοπαθούντες της οικουμένης ότι είμαστε «ξέφραγο αμπέλι»;

Ερώτημα έκτο. Πρέπει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες χορήγησης ασύλου σε όσους πραγματικά το δικαιούνται και όσοι δεν είναι πρόσφυγες και εισέρχονται παράνομα στη χώρα μας να επαναπροωθούνται στις χώρες καταγωγής τους;

Έβδομο και τελευταίο ερώτημα. Συμφωνούν κάποιοι από εμάς εδώ μέσα να γίνει η χώρα μας ο μεγαλύτερος καταυλισμός προσφύγων και μεταναστών σε όλο τον κόσμο, χωρίς εντέλει να έχουμε τη δυνατότητα να τους προσφέρουμε βοήθεια και να καλύψουμε τις ανάγκες τους;

Συνεπώς, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η Συνθήκη του Δουβλίνου ΙΙ έχει αποδειχθεί στην πράξη πως είναι η Συνθήκη που οδηγεί σε άνιση κατανομή των αιτούντων άσυλο στις χώρες πρώτης εισόδου αλλοδαπών, αναγκάζοντας την Ελλάδα, που είναι η βασική χώρα υποδοχής, να αντιμετωπίζει μόνη της το «τσουνάμι» της παράνομης μετανάστευσης χωρίς την ευρωπαϊκή και κοινοτική αλληλεγγύη, στον βαθμό που έπρεπε αυτή να υπάρχει.

Με λίγα λόγια εγκλωβίζει όλο και περισσότερα πλήθη Ασιατών αλλοδαπών στα νησιά μας και στην ηπειρωτική χώρα, των οποίων η παραμονή θα έχει μόνιμο χαρακτήρα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το μέλλον της χώρας μας.

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, το προτεινόμενο σχέδιο νόμου βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση. Προσπαθεί να συστηματοποιήσει και να αναπροσαρμόσει σε ένα ενιαίο νομοθέτημα το σύνολο των ισχυουσών διατάξεων, το οποίο θα ρυθμίζει όλα όσα αφορούν την παροχή διεθνούς προστασίας, το καθεστώς των προσφύγων ή αυτών που δικαιούνται επικουρική προστασία, τη διαδικασία ανάκλησης του καθεστώτος διεθνούς προστασίας, τη διαδικασία παροχής δικαστικής προστασίας.

Είναι γεγονός ότι σε αυτή την προσπάθεια είμαστε μόνοι μας απέναντι σε ένα μεγάλο πρόβλημα παγκόσμιας εμβέλειας, που έχει τεράστιες προεκτάσεις ανθρωπιστικής κρίσης, η οποία αναδεικνύει την έλλειψη της πραγματικής αλληλεγγύης από την Ευρωπαϊκή Ένωση, την απόλυτη εκμετάλλευση αυτών των ανθρώπων από την Τουρκία, την Ελλάδα που είναι η πρώτη χώρα υποδοχής ως μια απέραντη αποθήκη ψυχών χωρίς τέλος, με διασπορά των παράνομων μεταναστών σε όλη την επικράτειά της, τις κλιμακούμενες και ανεξέλεγκτες ροές παράνομων μεταναστών, οι οποίοι προσποιούνται τους πρόσφυγες, εγκλωβίζονται στη χώρα μας λόγω της Συνθήκης Δουβλίνο ΙΙ, όπου η παραμονή τους θα έχει μόνιμο χαρακτήρα.

Για τους παραπάνω λόγους επιβάλλεται η εθνική συνεννόηση και η αποφυγή ακροτήτων. Απαραίτητη είναι, επίσης, η γνώση της αλήθειας, ότι σαν λαός υπήρξαμε μετανάστες σε πολλές χώρες του κόσμου. Ναι! Λαθρομετανάστες, όμως, ποτέ! Τα βασικά μεταναστευτικά κύματα των Ελλήνων γινόταν κατόπιν διακρατικών συμφωνιών -Γερμανία, Βέλγιο μεταπολεμικά κλπ.- και προσκλήσεων για φθηνά εργατικά χέρια -Αμερική, Αυστραλία και άλλες χώρες-, κατόπιν αυστηρών εξονυχιστικών ελέγχων, βλέπε Νήσος Έλις.

Η σύγκριση της χώρας μας με τις ευρωπαϊκές χώρες και πρωτεύουσες, Λονδίνο, Παρίσι και άλλες, είναι ατυχής, δεδομένου ότι αφορούν χώρες με πληθυσμό τουλάχιστον δεκαπλάσιο της Ελλάδας, αποικιοκρατικές στο κοντινό παρελθόν, που λυμαίνονταν τον πλούτο των αποικιών τους και εκμεταλλεύονταν τους λαούς τους.

Στη χώρα μας αντιμετωπίζουμε κανονικό και μεθοδικό εποικισμό -πρέπει να το καταλάβουμε αυτό- ο οποίος σε συνδυασμό με την πληθυσμιακή γήρανση, την υπογεννητικότητα και τη μετανάστευση των νέων λόγω κρίσης, καθιστούν την κατάσταση πολύπλοκη, με απρόβλεπτες συνέπειες για το άμεσο μέλλον.

Οφείλουμε όλοι μας να προβληματιστούμε ιδιαίτερα τι Ελλάδα θέλουμε και τι πατρίδα θα παραδώσουμε στις νέες γενιές των Ελλήνων. Οφείλουμε να αφήσουμε κατά μέρος τις ταμπέλες περί ξενοφοβίας και ρατσισμού και να διασφαλίσουμε την ανεξαρτησία και την ελευθερία της πατρίδας μας.

Η Κυβέρνηση οφείλει με μέγιστη προσοχή να χειριστεί το πρόβλημα, απαιτώντας άμεσα την αναθεώρηση της Συνθήκης Δουβλίνο ΙΙ. Το Υπουργείο Δημοσίας Τάξεως πρέπει να δώσει άμεση προτεραιότητα και να πιστέψει ότι η χώρα δεν είναι δυνατόν να γίνει ένα απέραντο hot spot.

Λίγα λόγια για τις μικρές τοπικές κοινωνίες, όπως η ιδιαίτερη πατρίδα μου, η Ευρυτανία. Εκεί αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα επιβίωσης του ντόπιου πληθυσμού, με ορεινό ανάγλυφο και ελλιπείς υποδομές. Δεν μπορούν και δεν πρέπει να γίνουν μέρος του προβλήματος για χάρη δύο ή τριών φαλιρισμένων επιχειρηματιών.

Τέλος, μεταφέρω στην Εθνική Αντιπροσωπεία ότι η συντριπτική πλειοψηφία των συμπολιτών μου και των φορέων της ιδιαίτερης πατρίδας του, της Ευρυτανίας, είναι αντίθετη σε κάθε μορφής εποίκιση με παράνομους μετανάστες του τόπου μας, δηλώνοντας ταυτόχρονα ότι δεν δεχόμαστε μαθήματα ευαισθησίας και δημοκρατίας από κανέναν, ιδιότητες που έχουμε αποδείξει ποικιλοτρόπως στην ιστορική μας διαδρομή.

 

Ευχαριστώ πάρα πολύ.

(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)".


ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ "ΠΕΡΙ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ"