Σάββατο, 19 Σεπτεμβρίου 2020

ev media-logo

Σοβαρές ελλείψεις παιδιάτρων στο Νοσοκομείο. Δύο γιατροί για… 1.600 παιδιά έως 16 ετών. Έγγραφο - καμπανάκι του Ιατρικού Συλλόγου

Ρεπορτάζ από την έντυπη έκδοση

Με μία παιδίατρο θα λειτουργεί το Νοσοκομείο Καρπενησίου τους επόμενους μήνες, σύμφωνα με έγγραφο του Ιατρικού Συλλόγου Ευρυτανίας, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για υπολειτουργία της Παιδιατρικής Κλινικής του Νοσοκομείου Καρπενησίου. Τελευταία στιγμή ανανεώθηκε για 6 μήνες η σύμβαση μίας ακόμη ειδικευόμενης παιδιάτρου.paidiatreio-nosokomeio-eggrafa1

Αναφορά στον υπουργό Υγείας κ. Βασίλειο Κικίλια κατέθεσε στη Βουλή των Ελλήνων ο βουλευτής Ευρυτανίας κ. Κώστας Κοντογεώργος ενημερώνοντας τον υπουργό για τις τραγικές ελλείψεις σε ειδικό παιδίατρο που υπάρχουν στον νομό μας καθώς το νοσοκομείο από 1 Νοεμβρίου και για τους επόμενους 3 μήνες μένει μόνο με μια παιδίατρο.

Στην Ευρυτανία ζουν πάνω από 1600 παιδιά έως 16 ετών. Σύμφωνα με σχετική νομοθετική ρύθμιση του 2018, παιδιά έως και 16 ετών εξετάζονται υποχρεωτικά από παιδίατρο. Στον νομό Ευρυτανίας υπάρχουν σε κανονικές συνθήκες δύο παιδίατροι στο Νοσοκομείο Καρπενησίου, μία ακόμη παιδίατρος με 6μηνες παρατάσεις και μια ιδιώτης παιδίατρος με γραφείο στο Καρπενήσι κάθε Δευτέρα και Πέμπτη.

Είναι φανερό ότι οι ελάχιστοι παιδίατροι που λειτουργούν στην Ευρυτανία, όλοι στο Καρπενήσι, δεν επαρκούν ούτε στο ελάχιστο να καλύψουν τις πραγματικές ανάγκες 1.600 παιδιών σε όλη την Ευρυτανία. Τα πράγματα χειροτερεύουν ακόμη περισσότερο από 1  Νοεμβρίου καθώς ο ένας εκ των δυο γιατρών του νοσοκομείου φεύγει με 3μηνη γονική άδεια.

Το πρόβλημα εντόπισε ο Ιατρικός Σύλλογος Ευρυτανίας και απέστειλε έγγραφο - καμπανάκι με ημερομηνία 14/10/19, στην τοπική πολιτική ηγεσία με παραλήπτες εκτός του Βουλευτή Ευρυτανίας, τον αντιπεριφερειάρχη Ευρυτανίας κ. Άρη Τασιό και τον  δήμαρχο Καρπενησίου κ. Νίκο Σουλιώτη, ζητώντας να παρέμβουν άμεσα.

Στην επιστολή του ο Ιατρικός Σύλλογος αναφέρει ότι το παιδιατρικό τμήμα του Νοσοκομείου Καρπενησίου θα υπολειτουργεί για τους επόμενους 3 μήνες, καθώς πλέον θα μπορεί να εφημερεύει μόνο 11 ημέρες τον μήνα και να καλύπτει 14 εργάσιμες ημέρες τακτικών εξωτερικών ιατρείων. "Οι ανάγκες αναμένεται να αυξηθούν και από την επικείμενη εγκατάσταση στο Καρπενήσι προσφύγων με μικρά παιδιά", αναφέρεται στο έγγραφο.

Ο βουλευτής Ευρυτανίας κ. Κοντογεώργος κατέθεσε αναφορά στον υπουργό Υγείας κ. Κικίλια ώστε να δοθεί άμεσα λύση στο μείζον πρόβλημα έλλειψης παιδιάτρου που έχει ως αποτέλεσμα την υπολειτουργία της παιδιατρικής κλινικής του Νοσοκομείου Καρπενησίου, μεταφέροντας παράλληλα και την αγωνία γονέων του νομού.

Μάλιστα, ο κ. Κοντογεώργος στην αναφορά του προς τον υπουργό Υγείας, την οποία έστειλε με ημερομηνία 25 Οκτωβρίου, αναφέρεται και σε αίτημα παιδιάτρου από το Νοσοκομείο Πύργου που ζητά απόσπαση ή μετάθεση στο Νοσοκομείο Καρπενησίου, αίτημα ωστόσο που εκκρεμεί από τον Αύγουστο, που αν επισπευσθεί η μετάθεση επιλύει οπωσδήποτε μέρος του προβλήματος.

Τελευταία εξέλιξη

Ωστόσο η διοίκηση του Νοσοκομείου Καρπενησίου, όπως ενημερωθήκαν τα «Ευρυτανικά Νέα», αποφάσισε, δεδομένων των συνθήκων, να δώσει και νέα παράταση, την τέταρτη κατά σειρά, σε ειδικευόμενη ιατρό της Παιδιατρικής Κλινικής μετά από αίτηση της ίδιας, από 1/11/2019 που λήγει η σύμβαση της έως και έξι (6) ακόμη μήνες.