Τετάρτη, 21 Οκτωβρίου 2020

ev media-logo

Για τη διάσωση της Παλιάς Βίνιανης. Eπιστολή ομογενών για τον αποχαρακτηρισμό του οικισμού, από την έντυπη

από την έντυπη έκδοση

Επιστολές προς την κεντρική εξουσία απέστειλαν αποδήμοι και φίλοι της Παλαιάς Bίνιανης, που από τα τέλη του ‘60 έχει μετατραπεί σε χωριό - "φάντασμα", παραδομένο στην αδιαφορία και τη φθορά του χρόνου, καθώς απαγορεύεται παντός είδους οικοδομική δραστηριότητα. biniani-bw1

Τα τελευταία χρόνια, το θέμα του αποχαρακτηρισμού του οικισμού της Παλιάς Βίνιανης ως «κατολισθήσιμου» έχει ανακινηθεί και εκείνοι που ζητούν άρση της στρέβλωσης, ολοένα και πληθαίνουν. Ήταν στα 1968 όταν το χωριό, με τα δεκάδες πέτρινα αρχοντικά και τα όμορφα καλντερίμια του, εκκενώνεται λόγω «κινδύνου κατολισθήσεως». Οι οικογένειες που το κατοικούσαν δημιούργησαν στην τοποθεσία «Λιβάδια» τη Νέα Βίνιανη και στον παλιό οικισμό απαγορεύτηκε κάθε είδους οικοδομική παρέμβαση.

Τώρα, πενήντα και πλέον χρόνια μετά, οι Βινιανίτες ζητούν να μπορούν να επισκευάσουν ή να χτίσουν στα σπίτια τους, που -αναπόφευκτα- έχουν υποστεί σημαντικές φθορές, παραδομένα στον χρόνο· στην Π. Βίνιανη εκτιμάται ότι υπάρχουν σήμερα εκατό και πλέον ιδιοκτησίες.

Στις 22 Μαΐου 2019 απεστάλη προς την κεντρική εξουσία, τα συναρμόδια υπουργεία, την Περιφέρεια και τον δήμο Αγράφων, επιστολή κατοίκων και μαζί επισυνάπτονταν και 74 υπογραφές Βινιανιτών. «Ζητούμε να βρεθεί λύση και να απαλλαγεί από τον χαρακτηρισμό κατολισθήσιμο χωριό ώστε νόμιμα να μας δοθεί άδεια να επισκευάσουμε ό,τι αντιστέκεται ή να επανακατασκευάσουμε όπως ήταν», αναφέρονταν μεταξύ άλλων.

Είχε προηγηθεί, στα μέσα Απριλίου, επιστολή του τότε δημάρχου Αγράφων, κ. Μπαμπαλή, με ένδειξη «κατεπείγον», θέμα «Διάσωση Βίνιανης» και αποδέκτες, μεταξύ άλλων, τον πρωθυπουργό, τον Προέδρο της Δημοκρατίας, το Υπουργείο Πολιτισμού και τις αρμόδιες Διευθύνσεις του.

Επιστολή ομογενών & φίλων Βίνιανης

Πριν λίγες ημέρες, στις 20 Νοεμβρίου ’19, οι «Αποδήμοι και Φίλοι Bίνιανης» συνέταξαν και απέστειλαν νέα επιστολή για το θέμα του αποχαρακτηρισμού του οικισμού. Έχει τίτλο «Διατήρηση Ιστορικής Βίνιανης», αποδέκτες τα υπουργεία Πολιτισμού, Εσωτερικών, Περιβάλλοντος, τον Περιφερειάρχη Στ. Ελλάδας κ. Σπανό, τον Αντιπεριφερειάρχη ΠΕ Ευρυτανίας κ. Τασιό και τον Δήμαρχο Αγράφων κ. Καρσαμπίκη, ενώ κοινοποιείται και στον Πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη. Ενημερώθηκε δια επιστολής και ο Πρόεδρος της Βουλής, κ. Τασούλας.

«Αναγνωρίζουμε τη σημασία της διατήρησης της κληρονομιάς μας, του οικοδομημένου περιβάλλοντος και της ιστορίας μας και αναμένουμε από την τοπική και περιφερειακή κυβέρνηση να κάνει ό,τι είναι δυνατόν σε αυτή την προσπάθεια» (σ.σ για τη διάσωση της Π. Βίνιανης), σημειώνει, μεταξύ άλλων, η υπογράφουσα κα Αθηνά Χασιώτη, αρχιτέκτων μηχανικός, εκπρόσωπος των Βινιανιτών.

«Εγώ, όπως πολλοί άλλοι ομογενείς», αναφέρεται ακόμα, «επιστρέφουμε στον τόπο γέννησής μας κάθε χρόνο και κάθε χρόνο βλέπουμε μεγαλύτερη καταστροφή και εγκατάλειψη αυτού του παραδοσιακού χωριού». «Για όσους δεν έχουν επισκεφθεί το χωριό μας, η Βίνιανη είναι ένα εξαιρετικά όμορφο χωριό που χαρακτηρίζεται από πετρόκτιστα σπίτια, χειροποίητα ξυλόγλυπτα μπαλκόνια, πέτρινα περίβολα, λιθόστρωτα μονοπάτια, πέτρινες βρύσες, εκκλησίες και ξωκλήσια, αλώνια, για να αναφέρω μόνο μερικά».

«Η Βίνιανη», συνεχίζει η επιστολή, «είναι μια συνέχεια ενός ακόμα παλαιότερου οικισμού. Ίχνη των σπιτιών μπορεί κανείς να δει στην άκρη του χωριού, σκαλισμένα μαρμάρινα κιονόκρανα ενσωματωμένα σε πέτρινους τοίχους, ίχνη του τοίχου της ακρόπολης στο λόφο του Αγ. Γεωργίου κλπ. Αυτό δείχνει μια συνέχεια στην ιστορία του τόπου. Δεν μπορούμε τώρα να εγκαταλείψουμε τη δυνατότητα των ανθρώπων να τη συνεχίσουν».

«Είναι επιτακτική ανάγκη», καταλήγει η κα Χασιώτη, «το κράτος να κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για να σώσει αυτό το παραδοσιακό χωριό και τη συνέχιση του οικοδομημένου περιβάλλοντος και της κληρονομιάς μας (…)».