Δευτέρα, 3 Αυγούστου 2020

ev media-logomenoume-asfaleis

Αλλάζει όψη η Φοιτητική Εστία Καρπενησίου με έργο ριζικής ανακαίνισης ύψους 1 εκατ. ευρώ, από την Π.Ε. Ευρυτανίας

ρεπορτάζ από την έντυπη έκδοση

Εντός του 2020, αναμένεται να ολοκληρωθεί η διαγωνιστική διαδικασία για την έναξη των εργασιών ριζικής ανακαίνισης του κτηρίου της Φοιτητικής Εστίας. Τις αποκλειστικές πληροφορίες έγραψαν τα "Ευρυτανικά Νέα" ήδη από τον Μάρτιο του 2019 με την έγκριση της μελέτης του έργου.foititiki-estia-TEI

Πρόκειται για αναγκαίο έργο για την αναβάθμιση της παιδείας, προϋπολογισμού 1εκατ. ευρώ που προωθεί η ΠΕ Ευρυτανίας και εγκρίθηκε από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας στο Τεχνικό Πρόγραμμα της Ευρυτανίας 2020. Στόχος η επαναλειτουργία της Φοιτητικής Εστίας ιδίως τώρα, που πλέον αποτελεί πανεπιστημιακή σχολή.

Τα "Ευρυτανικά Νέα" είχαν αναφερθεί με πρωτοσέλιδο θέμα στην κατάντια του κτηρίου της Φοιτητικής Εστίας στο ΤΕΙ Καρπενησίου, που οδηγήθηκε από την εγκατάλειψη και την απαξίωση της δημόσιας περιουσίας  στην σφράγιση της υποδομής. Κάποιοι φοιτητές μάλιστα, διαμένουν στη Μαθητική Εστία.

ΤΟ ΕΡΓΟ

Προβλέπει την ριζική ανακαίνιση των κτηριακών και ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων με σκοπό την αναβάθμιση και βελτίωση των υποδομών του κτηρίου της Φοιτητικής Εστίας ώστε να μπορεί να παρέχει παροχές υψηλού επιπέδου στους φιλοξενούμενους φοιτητές αλλά και στους φιλοξενούμενους επισκέπτες, επιστήμονες – συνεργάτες του Ιδρύματος, ενώ ταυτόχρονα θα επιτευχθεί σημαντική ενεργειακή αναβάθμιση του κτηρίου με αποτέλεσμα τη μείωση του κόστους λειτουργίας.

Για τις κτηριακές παρεμβάσεις προβλέπεται: Αντικατάσταση των δαπέδων και σοβατεπιών του κτηρίου, των εσωτερικών αλλά και των εξωτερικών όπου αυτό κρίνεται απαραίτητο. Επισκευή των επιχρισμάτων σε όλο το κτήριο. Αντικατάσταση των εσωτερικών κουφωμάτων του κτηρίου. Αντικατάσταση των εξωτερικών κουφωμάτων με ενεργειακά κουφώματα και ενεργειακούς υαλοπίνακες. Εκ νέου κατασκευή των υφιστάμενων χώρων των λουτρών και αποχωρητηρίων. Αντικατάσταση, με ταυτόχρονη υγρομόνωση και θερμομόνωση της οροφής, των στεγών των δύο χαμηλότερων σταθμών του κτηρίου. Εξωτερική θερμομόνωση του κελύφους του κτηρίου. Ανακαίνιση των εσωτερικών και εξωτερικών χρωματισμών σε όλο το κτήριο. Εξοπλισμός των δωματίων με τα απαραίτητα ερμάρια – ντουλάπες. Δημιουργία δύο νέων χώρων, ενός χώρος εντευκτηρίου – ψυχαγωγίας και ενός χώρου γυμναστηρίου. Κατασκευή πλακόστρωτου διαδρόμου και υπαίθριας ξύλινης πέργκολας. Δημιουργία ενός δωμάτιου επισκεπτών με ιδιωτικό λουτρό και ενός δωματίου ΑΜΕΑ. Τοποθέτηση ξύλινων στεγάστρων για την προστασία από τη βροχή και το χιόνι.

Για τις ηλεκτρομηχανολογικές παρεμβάσεις προβλέπεται: Αναβάθμιση του συστήματος θέρμανσης με τοποθέτηση θερμοστατικών κεφαλών στα σώματα καλοριφέρ. Παρεμβάσεις στο τομέα της πυροπροστασίας με εγκατάσταση όλων των απαραίτητων ενεργητικών μέτρων (πυροσβεστήρων, σειρήνων, ανιχνευτών, φωτιστικών ασφαλείας, πυροσβεστικών φωλεών κ.λ.π.) καθώς και με τη μεταφορά της δεξαμενής πετρελαίου από το λεβητοστάσιο σε ανεξάρτητο χώρο. Εξοπλισμός του κτηρίου με ηλιακό θερμοσυφωνικό σύστημα για την εξυπηρέτηση των αναγκών σε ζεστό νερό χρήσης. Τοποθέτηση νέων φωτιστικών σωμάτων LED ενώ στους κοινόχρηστους χώρους ο φωτισμός θα ελέγχεται από ανιχνευτές κίνησης. Τοποθέτηση αντλιών θερμότητας (A/C) ψύξης – θέρμανσης και σύστημα εξαερισμού. Ανακαίνιση της ηλεκτρικής εγκατάστασης με την τοποθέτηση νέων ηλεκτρικών πινάκων και πριζοδιακοπτών. Εγκατάσταση δικτύου τηλεόρασης. Επιπλέον στο κλιμακοστάσιο θα εγκατασταθεί επιτοίχια πλατφόρμα (αναβατόριο) που σε συνδυασμό με την δημιουργία του δωματίου θα δοθεί η δυνατότητα στην εστία να φιλοξενεί φοιτητές ΑΜΕΑ.