Δευτέρα, 3 Αυγούστου 2020

ev media-logomenoume-asfaleis

Καρκίνος στο πάγκρεας: "κλειδί" η έγκαιρη διάγνωση. Ημερίδα διοργάνωσε στο Καρπενήσι ο "Αγώνας Ζωής"

από την έντυπη έκδοση

Ο σύλλογος «Αγώνας Ζωής», με τη συνδρομή του δήμου Καρπενησίου και υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ) και των Ιατρικών Συλλόγων Ευρυτανίας και Φθιώτιδας, πραγματοποίησε πριν λίγες ημέρες μια χρήσιμη ενημερωτική ημερίδα με θέμα τον παγκρεατικό καρκίνο. karkinos-pagkreas-imerida1

Φωτογραφία ομιλητών και διοργανωτών της ημερίδας που έγινε στο Συνεδριακό Κέντρο. Το κοινό της πόλης ενημερώθηκε πλήρως και υπεύθυνα για τον καρκίνο στο πάγκρεας

Στο βήμα ανέβηκαν ιατροί και ειδικοί που ανέλυσαν ζητήματα όπως πιθανούς παράγοντες κινδύνου, τη συμπτωματολογία και τη διάγνωση της νόσου, την αντιμετώπιση κ.α. Ο καρκίνος είναι πιο πιθανό να εκδηλωθεί στις ηλικίες 50-70 ετών και συνδέεται με παράγοντες όπως το κάπνισμα, η παχυσαρκία, ο σακχαρώδης διαβήτης, το οικογενειακό ιστορικό κ.α., σημείωσε η κα Κάπου Θεοδώρα, Παθολόγος Ογκολόγος MSc, Επιμελήτρια Β’ Γ.Ν. Λαμίας, συμπληρώνοντας, μεταξύ άλλων, πως στα αρχικά του στάδια είναι ασυμπτωματικός.

Για τον καρκίνο του παγκρέατος, τα συμπτώματα και τη διάγνωσή του μίλησε η κα Τσάμη Αμαλία, Ειδικός Γαστρεντερολόγος, τονίζοντας πως η ανατομική θέση του παγκρέατος δεν ευκολύνει τη διάγνωση και έτσι, η διάγνωση σπάνια γίνεται στα αρχικά στάδια. Ο καρκίνος παγκρέατος θεωρείται ως «σιωπηλή νόσος» διότι αρχικά δεν προκαλεί συμπτώματα. Με την αύξηση του όγκου εμφανίζονται συμπτώματα όπως πόνος στο πάνω μέρος της κοιλιάς και της πλάτης, ίκτερος με κίτρινη χροιά του δέρματος, αδυναμία, απώλεια βάρους κ.α.

Θέμα «Καρκίνος Παγκρέατος και Άσκηση» είχε η παρουσίαση του κ. Λάππα Κλεομένη, Πτυχιούχου Επιστ. Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού PhD. Ο καρκίνος του παγκρέατος, σημείωσε μεταξύ άλλων, θεωρείται από τους πιο επιθετικούς καρκίνους, με πολύ δύσκολη θεραπεία η οποία προϋποθέτει κυρίως έγκαιρη διάγνωση.

Τόνισε εξάλλου ότι η άσκηση παίζει ευεργετικό ρόλο στην πρόληψη του καρκίνου και η αθλητική δραστηριότητα συμβάλλει στην καταπολέμηση πολλών προδιαθεσικών παραγόντων που σχετίζονται με τον καρκίνο, όπως η παχυσαρκία. Η παχυσαρκία και το κάπνισμα είναι δύο από τις κυριότερες αιτίες που ευνοούν την εμφάνισή του καρκίνου, επεσήμανε ο κ. Λάππας.

Η συστηματική μέτριας έντασης άσκηση, πρόσθεσε, αποτελεί για τα άτομα με καρκίνο του παγκρέατος ένα ισχυρό καταπραϋντικό, ένα μέσο βελτίωσης της ποιότητας της ζωής τους και ένα «εργαλείο» που συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό στην πρόληψη της νόσου.