Τρίτη, 26 Μαΐου 2020

ev media-logomenoume spiti-small

(ΒΙΝΤΕΟ+ΦΩΤΟ) Το ΕΚΑΒ στο Θεραπευτήριο. Θεωρητικά και πρακτικά μαθήματα Πρώτων Βοηθειών έλαβε το προσωπικό

από την έντυπη έκδοση

Στο πλαίσιο της Πανελλήνιας Εβδομάδας Εκπαίδευσης και Πρόληψης (12-19/12), που διοργάνωσε -για 7η χρονιά- το ΕΚΑΒ, την περασμένη Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2019, πραγματοποιήθηκαν μαθήματα Πρώτων Βοηθειών (και) στο Καρπενήσι και ειδικότερα στο Θεραπευτήριο Χρ. Παθήσεων Ευρυτανίας.7

Εκεί βρέθηκε προσωπικό από το ΕΚΑΒ Λαμίας, που εκπαίδευσε -σε θεωρητικό και πρακτικό επίπεδο- περίπου τριάντα εργαζομένους του Θεραπευτηρίου, σε τομείς όπως η Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ) και η χρήση του Αυτόματου Εξωτερικού Απινιδωτή (ΑΕΑ). Στο σεμινάριο συμμετείχε και το προσωπικού του ΕΚΑΒ Καρπενησίου, ενώ η πρωτοβουλία ανήκε στον Διοικητή του ΘΧΠ κ. Νίκο Κοντοπάνο.

Οι εκπαιδευόμενοι ήρθαν σε επαφή βήμα-βήμα με τις βασικές γνώσεις αντιμετώπισης μιας καρδιακής ανακοπής ή πνιγμού, προσφέροντας τη κατάλληλη βοήθεια στα πρώτα καθοριστικά λεπτά μέχρι την άφιξη των διασωστών του ΕΚΑΒ. Εξάλλου, σε μια τόσο νευραλγική θέση, όπως η φροντίδα ηλικιωμένων, ΑΜΕΑ κ.α., αυτές οι γνώσεις μπορούν να αποδειχθούν καθοριστικές (ή και σωτήριες) ανά πάσα στιγμή.

«Κλειδί» τα πρώτα λεπτά

Την ευθύνη της εκπαίδευσης είχε ο ιατρός Διευθυντής του ΕΚΑΒ Λαμίας κ. Θεμιστοκλής Λιάσκος, που αρχικά, ανέλυσε τη δομή του ΕΚΑΒ και τη νομοθεσία που διέπει την παροχή Πρώτων Βοηθειών, προτού αναφερθεί σε όσα μπορούν να πράξουν οι παρευρισκόμενοι εάν παραστεί ανάγκη παροχής Πρώτων Βοηθειών.

Η έγκαιρη έναρξη αναζωογόνησης και η χρήση απινιδωτή στα πρώτα 3-5 λεπτά, είπε, αυξάνουν την πιθανότητα επιβίωσης του ασθενούς στο 50-70%, ενώ κάθε λεπτό που περνά χωρίς ΚΑΡΠΑ το ποσοστό μειώνεται κατά 15% περίπου. Αν ξεκινήσει άμεσα Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση διπλασιάζεται (ή ακόμα και τριπλασιάζεται) η πιθανότητα επιβίωσης.

Με την ΚΑΡΠΑ θα «αγοράσουμε χρόνο» για το θύμα, πρόσθεσε ο εισηγητής, επιτρέποντας στο αίμα που περιέχει οξυγόνο να κυκλοφορήσει στο σώμα. Μ’ αυτόν τον τρόπο εμποδίζονται βλάβες σε σημαντικά όργανα όπως είναι ο εγκέφαλος. Η ΚΑΡΠΑ δεν θα επαναφέρει το θύμα στη ζωή από μόνη της, γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό να κληθεί το ΕΚΑΒ το ταχύτερο δυνατό.1

2

3

4

5

6