Σάββατο, 15 Αυγούστου 2020

ev media-logomenoume-asfaleis

Αντάμωμα, πίτα και βραβεία. Στην Πάτρα έγινε η ετήσια εκδήλωση των Ευρυτάνων της Αχαΐας - Ποιοι βραβεύθηκαν

Την Κυριακή 12 Ιανουαρίου 2020, στο Μέγαρο Λόγου και Τέχνης στην Πάτρα, οι Ευρυτάνες της Αχαΐας, μέλη τριών γενιών (παππούδες, παιδιά και εγγόνια) και φίλοι του συλλόγου συμμετείχαν στην ετήσια εκδήλωση για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας, που, όπως κάθε χρόνο, περιλάμβανε και βραβεύσεις αριστούχων μαθητών/τριών.basilopita-evitanes-axaias11

Τα βραβεία

Βραβεύτηκαν αριστούχοι μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου και νεοεισαχθέντες φοιτητές σε ΑΕΙ και ΑΤΕΙ που οι γονείς τους είναι μέλη του συλλόγου. Τα βραβεία στους -ευρυτανικής καταγωγής- αριστεύσαντες μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου σχολ. έτους 2018-2019 απονεμήθηκαν στις/στους: Δομούζη Κωνσταντίνα - Δωροθέα του Παναγιώτη (Γ΄ Γυμνασίου) -η μητέρα της, Κουτρουμάνου Μαρία, είναι από το Καρπενήσι, Ανδρέας Θεοδωρόπουλος του Γεωργίου (Β΄ τάξη Λυκείου) -η μητέρα του, Μαρία Αντζουλάτου το γένος Τσιανίκα, κατάγεται από τον Προυσό, Παπαδιά Μαρία του Κωνσταντίνου (Β΄ τάξη Λυκείου) -ο πατέρας της, Παπαδιάς Κωνσταντίνος, είναι από την Πρασιά Ευρυτανίας, Ελευθέριος Λαμπαδάρης του Αποστόλη (Α΄ Γυμνασίου) -ο πατέρας του, Αποστόλης Λαμπαδάρης, κατάγεται από τα Λεπιανά Ευρυτανίας.

Επίσης, τιμητική πλακέτα δόθηκε σε νεοεισαχθέντες φοιτητές που οι γονείς τους είναι μέλη του συλλόγου: ο Θεόδωρος Σπυρίδωνος Αθανασόπουλος εισήχθη στο Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του ΕΚΠΑ (η μητέρα του, Βάσω Κρέτση, κατάγεται από το Κρίκελλο Ευρυτανίας), και η Νταίζη Μαργαρίτα Σαρρή εισήχθη στο Τμήμα Διαιτολογίας & Διατροφολογίας Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (ο πατέρας της, Γεώργιος, κατάγεται από το Κρίκελλο). Εξάλλου, για την πολυετή, έμπρακτη, ανιδιοτελή συνεισφορά τους στην πορεία του συλλόγου, απονεμήθηκε ειδική τιμητική πλακέτα «Τιμής Ένεκεν» στην κα Λούλα Νάκα, μέλος του συλλόγου, και τον κ. Χαρίλαο Χρήστου, πρόεδρο του συλλόγου Ευρυτάνων Ναυπακτίας & Δωρίδος.

Περί δεσμών με τη γενέθλια γη

Στα της κυρίως εκδήλωσης, τα μέλη του Δ.Σ. από νωρίς υποδεχόταν το κοινό, πρόσφεραν μικρό μπουφέ με ευρυτανικό τσίπουρο και κεράσματα, βρίσκοντας ευκαιρία για επικοινωνία και συνομιλία με όλους.

Στη συνέχεια, η χορωδία «ΚΟΙΝΟΤΟΠΙΑ», με μαέστρο τη Λίνα Γερονίκου, διακεκριμένη μαέστρο με καταγωγή από τη Βούλπη, πλαισίωσε την εκδήλωση μουσικά με τραγούδια του Χατζιδάκη, τραγουδώντας και κάλαντα από την Ευρυτανία. Στο τέλος μοιράστηκαν σε όλους γούρια για καλοτυχία, χειροποίητα από την πρόεδρο του συλλόγου, Κατερίνα Τσιούμα.

Παρευρέθηκαν και τίμησαν την εκδήλωση αρκετοί εκπρόσωποι πολιτιστικών και κοινωνικών αρχών και φορέων της Πάτρας. Η πρόεδρος Κατ. Τσιούμα αναφέρθηκε στη συγκινητική ανταπόκριση των μελών και φίλων του συλλόγου και τόνισε την ανάγκη ενίσχυσης των προσπαθειών συνέχισης της παρακαταθήκης του παρελθόντος, ούτως ώστε «…να διατηρούνται ανοιχτοί οι δρόμοι, φυσικοί, διανοητικοί ή συναισθηματικοί με τον γενέθλιο τόπο μας, την Ευρυτανία», όπως σημείωσε χαρακτηριστικά.

Το χρυσό κωνσταντινάτο-φλουρί της πρωτοχρονιάτικης πίτας κέρδισε φέτος η κα Βασιλική Γούλα.