Τρίτη, 26 Μαΐου 2020

ev media-logomenoume spiti-small

Μανώλης Χριστοδουλάκης: “Αδιαπραγμάτευτη η αυτόνομη πορεία του ΚΙΝΑΛ”. Αποκλειστική συνέντευξη του Γραμματέα του ΚΙΝ.ΑΛ. στα Ευρυτανικά Νέα

Στο Καρπενήσι βρέθηκε πριν λίγες ημέρες ο Γραμματέας του Κινήματος Αλλαγής, Μανώλης Χριστοδουλάκης, ως προσκεκλημένος της Νομαρχιακής Επιτροπής ΚΙΝΑΛ ν. Ευρυτανίας στην εκδήλωση κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας, που έγινε την Κυριακή 2/2/2020.

xristodoulakis sinentafki

Μόλις 29 ετών, ο Μανώλης Χριστοδουλάκης κέρδισε την εμπιστοσύνη της Φώφης Γεννηματά και αποτελεί σήμερα ένα στέλεχος που καθιστά σαφές το μήνυμα της προσπάθειας ανανέωσης στους κόλπους της παράταξης της Κεντροαριστεράς.

Ο Μανώλης Χριστοδουλάκης παραχώρησε εφ’ όλης της ύλης, αποκλειστική συνέντευξη στα «Ευρυτανικά Νέα». Αναφέρθηκε στα προβλήματα των ορεινών περιοχών της χώρας, όπως η Ευρυτανία, και τόνισε πως το ΚΙΝΑΛ έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για έξοδο από το τέλμα. Οι ελπίδες των πολιτών από τη Νέα Δημοκρατία διαψεύδονται καθημερινά, σημείωσε, και έκανε λόγο για «μια κυβέρνηση χωρίς πρόγραμμα». Επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ και χαρακτήρισε «πραγματική καταστροφή για τη χώρα» το διάστημα διακυβέρνησής του, ενώ για τα ελληνοτουρκικά επεσήμανε πώς απαιτείται εθνική ενότητα και πολιτική σύμπνοια. «Το μεταναστευτικό ήρθε για να μείνει», είπε και έκανε λόγο για ανυπόφορη κατάσταση στα νησιά του Αιγαίου. 

xristodoulakis-kinal2

xristod-kinal3

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο συνεργασιών, τόνισε ότι «η αυτόνομη πορεία του Κινήματος Αλλαγής είναι αδιαπραγμάτευτη» και εξέφρασε την άποψη πως μόνο το ΚΙΝΑΛ μπορεί να δώσει λύσεις στα προβλήματα του τόπου, δίχως να παραλείψει να αναφερθεί στο ΠΑΣΟΚ και την παρακαταθήκη του.


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

■Τι εικόνα έχετε για την Ευρυτανία, μετά την επίσκεψή σας στο Καρπενήσι και την ενημέρωση που είχατε από τα τοπικά σας στελέχη;

ΑΠ. Η Ευρυτανία, όπως και πολλές ορεινές περιοχές της χώρας μας, δυστυχώς δείχνουν μια εικόνα εγκατάλειψης. Τα πολλά προβλήματα, ήρθε να επιτείνει η οικονομική κρίση. Η νεολαία της Ευρυτανίας και των άλλων ορεινών περιοχών, μεταναστεύει είτε στο εξωτερικό, είτε στα μεγάλα αστικά κέντρα, καθώς οι περιοχές τους, δεν προσφέρουν επαγγελματική αποκατάσταση. Όλες αυτές οι περιοχές δεν χρειάζονται απλώς υποδομές για να υποστηρίξουν ένα καλύτερο μέλλον. Αυτό που χρειάζονται είναι ένα ολιστικό σχέδιο το οποίο θα βασίζει την οικονομική ανάπτυξη στη νέα οικονομία, στην ποιοτική παροχή υπηρεσιών και στην αγροτική παραγωγή με βάση τη βιολογική γεωργία. Οι ορεινές περιοχές έχουν να επιδείξουν απαράμιλλη φυσική ομορφιά και μεγάλη πολιτιστική κληρονομιά. Πάνω σε αυτά πρέπει να χτιστεί η οικονομική τους ανάπτυξη, με στόχο να κρατηθεί η νέα γενιά στον τόπο της. Στο σχέδιο “Ελλάδα” έχουμε καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις οι οποίες κινούνται σε αυτή τη λογική. 

 

■Στις πρόσφατες εθνικές εκλογές, το ΚΙΝΑΛ στην Ευρυτανία δεν κατάφερε να κεφαλαιοποιήσει τη φθορά του ΣΥΡΙΖΑ και περιορίστηκε στα ποσοστά του ’15. Γιατί δεν καταφέρατε να φέρετε πίσω τους ψηφοφόρους που έφυγαν προς τον ΣΥΡΙΖΑ; Θεωρείτε ότι κάνατε λάθη;

ΑΠ. Στις πρόσφατες εθνικές εκλογές το Κίνημα Αλλαγής κατάφερε να αναδειχθεί σε τρίτη πολιτική δύναμη του τόπου και η κοινοβουλευτική του ομάδα ήδη κάνει τη διαφορά στη Βουλή. Δυστυχώς, στις εκλογές το πολιτικό κλίμα που επικράτησε, επηρέασε σημαντικά τους πολίτες. Ένα μεγάλο μέρος αυτών, προκειμένου να φύγει η καταστρεπτική κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και του κυρίου Τσίπρα από την εξουσία, επέλεξε να στηρίξει τη ΝΔ, ελπίζοντας σε κάτι καλύτερο. Αυτές οι ελπίδες διαψεύδονται καθημερινά. Από την άλλη, μια άλλη μερίδα των πολιτών, λόγω του φόβου της για επάνοδο της δεξιάς, μιας ανεξέλεγκτης δεξιάς, επέλεξε να στηρίξει τον ΣΥΡΙΖΑ. Δυστυχώς τα ΜΜΕ ανέδειξαν αυτό το δίλημμα, σε δίλημμα όλου του εκλογικού αγώνα. Πιστεύω, πως σταδιακά όλοι οι πολίτες και κυρίως οι προοδευτικοί, θα καταλάβουν, ότι ο μόνος χώρος που μπορεί να ασκήσει δυναμική και προγραμματική αντιπολίτευση αλλά και να καταθέσει προτάσεις υλοποιήσιμες, που να δίνουν λύσεις στα προβλήματα του τόπου, είναι το Κίνημα Αλλαγής. Κάθε μέρα που περνά όλο και περισσότεροι πολίτες μας ακούν και συνομιλούν μαζί μας. Λάθη δεν κάνει όποιος δε κάνει απολύτως τίποτα. Και αυτό είναι το σημαντικότερο λάθος. 

■Ποια είναι η θέση σας για τα Ελληνοτουρκικά;

ΑΠ. Η τουρκική επεκτατική πολιτική υπηρετείται πιστά απ’ όλες τις τουρκικές κυβερνήσεις, άσχετα από τις διάφορες εσωτερικές αντιθέσεις. Η Ελλάδα, πρέπει να καταστήσει σαφές σε όλες τις πλευρές, σε συμμάχους και μη, ότι θα υπερασπιστεί με κάθε κόστος τα εθνικά της συμφέροντα. Εάν η Τουρκία αμφισβητήσει αυτά τα συμφέροντα εμπράκτως, πρέπει να γνωρίζει ότι θα λάβει ένα πολύ σκληρό μάθημα. Δυστυχώς η κυβέρνηση και σε αυτό το θέμα, κάνει λάθος. Υποτιμά την τουρκική επιθετικότητα και δεν επενδύει στο κλίμα εθνικής ενότητας, για το οποίο είναι έτοιμες όλες οι πολιτικές δυνάμεις, να βάλουν πλάτη. Θεωρούμε επιβεβλημένη την σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ώστε να τεθούν με σαφήνεια οι πολιτικές γραμμές και να διαμορφωθεί η εθνική θέση. Να επενδύσουμε στην αποτρεπτική μας ισχύ, σε ισχυρές συμμαχίες στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και στην ουσιαστική αξιοποίηση του Διεθνούς Δικαίου, με την άσκηση πίεσης προς την Τουρκία για τη σύνταξη συνυποσχετικού και προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ. Χρειάζεται από όλους μας σοβαρότητα και αποφασιστικότητα, αλλά κυρίως να κάνουμε με κάθε τρόπο σαφές ότι όπως δεν διεκδικούμε τίποτα από κανέναν γείτονα μας, έτσι, ούτε μισό χιλιοστό από την εθνική μας κυριαρχία δεν είναι υπό διαπραγμάτευση.

■Πώς θα αντιμετωπιστεί το προσφυγικό-μεταναστατευτικό;

ΑΠ. Το προσφυγικό-μεταναστευτικό είναι ένα πρόβλημα το οποίο ήρθε για να μείνει. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ άφησε να διογκωθεί το πρόβλημα από ανικανότητα και ιδεοληψία. Από την άλλη, η ΝΔ, ως αντιπολίτευση, υπόσχονταν λύσεις με μαγικά ραβδιά και αποδείχθηκε παντελώς απροετοίμαστη. Δυστυχώς η κατάσταση που επικρατεί και σήμερα στα ελληνικά νησιά είναι ντροπιαστική για τη χώρα και ανυπόφορη για τους μετανάστες-πρόσφυγες αλλά και για τις τοπικές κοινωνίες. Η λύση του προβλήματος βρίσκεται στην Ε.Ε και στην αλλαγή της συνθήκης του Δουβλίνου. Η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να διεκδικήσει έναν αποτελεσματικό μηχανισμό επαναπροώθησης των μεταναστών στις χώρες καταγωγής τους και μεταφοράς των προσφύγων αναλογικά, στις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε. Επίσης πρέπει να διεκδικήσουμε ευρωπαϊκά κονδύλια, ώστε όλα τα παραπάνω να γίνουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, σεβόμενοι πάντα την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Τέλος, είναι πολύ σημαντικό να διερευνηθεί το πώς ακριβώς αξιοποιήθηκαν τα ευρωπαϊκά κονδύλια μέχρι τώρα, για την αντιμετώπιση του προσφυγικού-μεταναστευτικού, καθώς και ο ρόλος των ΜΚΟ.

■Επτά μήνες μετά τις εκλογές, πώς κρίνετε την κυβέρνηση της ΝΔ;

ΑΠ. Η κυβέρνηση της ΝΔ διανύει ακόμα μια περίοδο χάριτος. Δεν μπορούμε όμως να μην παρατηρήσουμε ότι η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στα εύκολα υπερθεματίζει για την αποτελεσματικότητά της, αλλά στα δύσκολα τα έχει κάνει μούσκεμα. Η ελληνοτουρκική αντιπαράθεση, το μεταναστευτικό, η παιδεία, τα προβλήματα στο ποδόσφαιρο, μας έδειξαν ότι όχι μόνο δεν είναι μια αποτελεσματική κυβέρνηση αλλά πολιτεύεται με τρόπο που θυμίζει παλιές εποχές και μια κυβέρνηση χωρίς πρόγραμμα. Δεν μπορούμε επίσης να παραβλέψουμε τις συντηρητικές πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης σε μια σειρά από θέματα όπως, τα εργασιακά, τις αδικαιολόγητες χρεώσεις των τραπεζών και την προστασία της πρώτης κατοικίας. Αλλά και στο τρόπο επιλογής προσώπων, στην ευρύτερη δημόσια διοίκηση, όπως για παράδειγμα στις διοικήσεις των νοσοκομείων, η ΝΔ έδειξε ακριβώς το πώς αντιλαμβάνεται την αξιοκρατία, την οποία έκανε σημαία της κατά τη διάρκεια του προεκλογικού αγώνα. Δυστυχώς, ο παλαιοκομματισμός και οι κομματικές περγαμηνές ήταν το απόλυτο κριτήριο.

■Ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε καλό ή ζημιά στη χώρα;

ΑΠ. Ο ΣΥΡΙΖΑ και ως αντιπολίτευση και ως κυβέρνηση ήταν μία πραγματική καταστροφή για τη χώρα. Ο κύριος Τσίπρας αντιπολιτεύτηκε με λαϊκισμό, λέγοντας ναι σε όλους, απενοχοποιώντας ακραίες φωνές, χέρι-χέρι με τη Χρυσή Αυγή στις πλατείες. Ως κυβέρνηση ανήγαγε το ρουσφέτι, την εξυπηρέτηση ημετέρων και τη στοχοποίηση των πολιτικών του αντιπάλων, σε αυτοσκοπό. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ πέρα των προβλημάτων που δημιούργησε στην οικονομία, έκανε κακό στην Δημοκρατία και στα κοινοβουλευτικά ήθη του τόπου. 

■Σε ενδεχόμενες εκλογές θα μπορούσατε -και με ποιες προϋποθέσεις- να συνεργαστείτε με τη ΝΔ ή με τον ΣΥΡΙΖΑ;

ΑΠ. Η αυτόνομη πορεία του Κινήματος Αλλαγής είναι αδιαπραγμάτευτη και αποτελεί στρατηγική επιλογή για όλους όσους συμμετέχουν σε αυτό. Ο ελληνικός λαός είναι αυτός που διαμορφώνει τις συνθήκες για μια κυβερνητική συνεργασία. Είμαι σίγουρος πως στις επόμενες εκλογές, οι Έλληνες πολίτες θα μας δώσουν τη δύναμη και την ευκαιρία να είμαστε εμείς ο κύριος πυλώνας για να τεθούν οι βάσεις για μία πραγματικά προοδευτική διακυβέρνηση του τόπου. Με βάση το σχέδιο μας, το πρόγραμμα και τις προτάσεις μας. Άλλωστε η ιστορία των λίγων προηγουμένων ετών έχει δείξει ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ ακολουθούν ασθμαίνοντας τις πολιτικές μας. Πάντα λίγοι και πάντα αργά. Γυρνάμε σελίδα, βγαίνουμε στην κοινωνία, είμαστε χρήσιμοι, αλλά παράλληλα έτοιμοι να συμβάλλουμε από οποιαδήποτε θέση μας δώσει εντολή ο ελληνικός λαός στη βελτίωση της καθημερινότητας των συμπολιτών μας.

■«Κίνημα Αλλαγής» - ΠΑΣΟΚ. Τελικά το ΚΙΝΑΛ είναι και ΠΑΣΟΚ;

ΑΠ. Το ΠΑΣΟΚ υπάρχει μέσα από το Κίνημα Αλλαγής, το ΠΑΣΟΚ είναι ιδέες, είναι ιστορία, είναι η αλλαγή που έφερε στον τόπο, είναι οι άνθρωποί του. Μαζί με άλλες προοδευτικές δυνάμεις, μέσα από το Κίνημα Αλλαγής ζητάμε από τους προοδευτικούς πολίτες της χώρας να μας εμπιστευτούν και να αναδιαμορφώσουν μαζί μας έναν πολιτικό χώρο που να εκφράζει τη σύγχρονη σοσιαλδημοκρατία, την Ανανεωτική Αριστερά και την Οικολογία. Έναν χώρο οποίος θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην πορεία της χώρας. Το 1974 το ΠΑΣΟΚ και ο Ανδρέας Παπανδρέου είδαν μπροστά. Μίλησαν για κοινωνικές και πολιτικές μεταρρυθμίσεις που δεν αφορούσαν το παρόν εκείνης της εποχής, αλλά το μέλλον. Για την ακρίβεια εκείνες οι μεταρρυθμίσεις διαμόρφωσαν το μέλλον. Σήμερα εμπνεόμενοι από την ιστορία μας, από τον σύγχρονο προοδευτικό πατριωτισμό, με ισχυρό εφόδιο την ιδεολογική μας συγκρότηση, με πίστη στα οράματα της δημοκρατικής παράταξης και με βάση τα σημερινά δεδομένα, ήρθε η ώρα να διαμορφώσουμε και πάλι ένα καλύτερο μέλλον για όλους μας.