Τρίτη, 26 Μαΐου 2020

ev media-logomenoume spiti-small

Τα «κλειδιά» του επαγγελματικού προσανατολισμού. Η Ημέρα Σταδιοδρομίας στο Συνεδριακό Κέντρο, με τον Σπ. Μιχαλούλη

Θεσμό στο εκπαιδευτικό γίγνεσθαι του Καρπενησίου αποτελεί η ημερίδα επαγγελματικού προσανατολισμού που διοργανώνει το φιλολογικό φροντιστήριο «λέξη» σε συνεργασία με την εταιρεία «Orientum - Σύμβουλοι Σταδιοδρομίας».mixaloulis-3

Για 12η χρονιά πραγματοποιήθηκε η «Ημέρα Σταδιοδρομίας», η ημερίδα επαγγελματικού προσανατολισμού από το φροντιστήριο «λέξη». Το Συνεδριακό Κέντρο Καρπενησίου ήταν γεμάτο, από μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς, που παρακολούθησαν με ενδιαφέρον την παρουσίαση του Σπύρου Μιχαλούλη (Orientum - Σύμβουλοι Σταδιοδρομίας) με θέμα τον επαγγελματικό προσανατολισμό, τις τάσεις στην αγορά εργασίας, τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων, την πληθώρα επιλογών που «ανοίγουν» τα Μεταπτυχιακά, το σωστό διάβασμα κ.α. Χορηγός επικοινωνίας, όπως κάθε φορά, ήταν τα «Ευρυτανικά Νέα» και το evrytanika.gr.

Διαλέξτε σπουδές, όχι επάγγελμα

Παραστατικός και επικοινωνιακός, ο Σπ. Μιχαλούλης, σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού και συγγραφέας του «Πάμε Πανεπιστήμιο», χαρακτήρισε κλειδί της επιτυχίας για έναν μαθητή των Πανελλαδικών την οργανωμένη, με πλάνο και σχεδιασμό, μελέτη, τον έγκαιρο προγραμματισμό και τη στοχοπροσήλωση.

«Κινητό και διάβασμα δεν μπορούν ποτέ να πάνε μαζί», σημείωσε και προέτρεψε τα παιδιά να αφήσουν για λίγους μήνες στην άκρη τα social media (facebook, Instagram κ.ο.κ.). Την προσπάθεια των μαθητών, είπε, υπονομεύει επίσης η αναβλητικότητα και η επιπολαιότητα, ενώ τόνισε τη σημασία των επαναλήψεων, της συνέπειας και του καθορισμού προτεραιοτήτων.mixaloulis-2

Ένα παιδί 15-17 ετών δεν μπορεί να διαλέξει επάγγελμα· σε αυτή την ηλικία πρέπει να διαλέγει σπουδές ανάλογα με τα πραγματικά του ενδιαφέροντα και όχι με τα «θέλω» των άλλων, σημείωσε ακόμα. Έδωσε δε έμφαση στην απόκτηση μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών, που διευρύνει ορίζοντες και συμβούλεψε τα παιδιά να παρακολουθούν τις εξελίξεις στη -διαρκώς μεταβαλλόμενη- αγορά εργασίας. Στην ίδια εκδήλωση, ο Δημήτρης Τσίκνας παρουσίασε σχολές, επαγγελματικές προοπτικές κ.α.

Τα επαγγέλματα με ζήτηση

Στο περιθώριο της σαββατιάτικης εκδήλωσης, ο Σπ. Μιχαλούλης απάντησε σε ερώτηση των «Ευρυτανικών Νέων» για τους επαγγελματικούς τομείς εκείνους οι οποίοι σήμερα, αλλά και τα επόμενα χρόνια, θα προσφέρουν επαγγελματική αποκατάσταση, προοπτική και σταθερότητα.

«Νομίζω η Πληροφορική, σαφέστατα, τα Ναυτιλιακά στην Ελλάδα, ο Τουρισμός, τα Τρόφιμα, η Γεωπονία· όταν λέμε τουρισμός, εννοούμε όλες τις μορφές τουρισμού -θρησκευτικός τουρισμός, θεματικός τουρισμός. Επίσης, οτιδήποτε έχει να κάνει με το παραϊατρικό κομμάτι, λογοθεραπεία, εργοθεραπεία», επεσήμανε. «Πάντα, όμως, όλες οι σχολές», πρόσθεσε, «με τα κατάλληλα μεταπτυχιακά μπορούν να δώσουν δρόμους τους οποίους δεν ξέραμε». 

Σχολιάζοντας τις συνεχείς αλλαγές στην Παιδεία και το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα, ανέφερε ότι «…σίγουρα δεν διευκολύνει τους μαθητές». «Αυτό που χρειάζονται τα παιδιά», κατέληξε, «είναι πληροφορία, είναι σημαντικό να επανέλθει το μάθημα του επαγγελματικού προσανατολισμού στα σχολεία, εμείς το πιστεύουμε, το θεωρούμε ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό για την εκπαίδευση και αυτό θέλουμε να προωθήσουμε».mixaloulis-4