Τρίτη, 26 Μαΐου 2020

ev media-logomenoume spiti-small

(ΒΙΝΤΕΟ + ΦΩΤΟ) Πέταξαν χαρταετό οι Καρπενησιώτες. Πιστοί στο έθιμο, παρά τους δυνατούς αέρηδες της Καθ. Δευτέρας

Σε γήπεδα, λόφους και λιβάδια βρέθηκαν την Καθαρά Δευτέρα (2/3) οι Καρπενησιώτες, προκειμένου να πετάξουν χαρταετό, όπως «προστάζει» η ημέρα και το έθιμο. Οι ανά διαστήματα ισχυρές ριπές των ανέμων δεν ευνόησαν ιδιαίτερα το πέταγμά τους, ωστόσο δεν ήταν λίγοι οι χαρταετοί που πέταξαν ψηλά.1

Οι περισσότεροι επέλεξαν το δημοτικό στάδιο Καρπενησίου για να τηρήσουν το έθιμο και άλλοι βρέθηκαν στο αθλητικό κέντρο, στο Κεφαλόβρυσο κ.α. Οικογένειες και παρέες είχαν φέρει μαζί τους και νηστίσιμα εδέσματα (λαγάνες, χαλβά κ.α.) και έστησαν σαρακοστιανό… πικ-νικ. Εκτός από τους κλασικούς χαρταετούς, δεν έλειψαν και οι πιο… μοντέρνοι, με σχέδια πουλιών, αεροπλάνων κ.α.

Το έθιμο

Σύμφωνα με αρχαίες θεωρίες το πέταγμα υποδηλώνει την ανάταση, την κάθαρση της ψυχής μετά το διονυσιακό ξεφάντωμα της Αποκριάς. Ως χριστιανική θεώρηση, το πέταγμα του αετού συμβολίζει το ανθρώπινο πνεύμα που είναι πλασμένο για να πετά στα ουράνια.

Πατρίδα του είναι η μακρινή Ανατολή. Η ιστορία του χαρταετού έχει βαθιές ρίζες στην αρχαία Κίνα, ξεπερνώντας τα 2.400 χρόνια ζωής. Ο χαρταετός έφθασε στην Ελλάδα πρώτα από τα λιμάνια Ανατολής (Σμύρνη-Χίο-Κωνσταντινούπολη), τα λιμάνια της Επτανήσου, της Σύρας, των Πατρών, και ακολούθησαν τα αστικά κέντρα, όπου μπορούσε κανείς να αγοράσει σπάγκο και χρωματιστό χαρτί.

2567348

9