Τρίτη, 26 Μαΐου 2020

ev media-logomenoume spiti-small

Καρπενήσι: Σακούλες σκουπιδιών με.. αποφάγια, στους μπλε κάδους ανακύκλωσης

από τη στήλη "Καρφώματα", της έντυπης έκδοσης

Η προστασία του περιβάλλοντος και η σωστή διαχείριση των απορριμμάτων είναι υπόθεση όλων μας· γι’ αυτό απαιτεί υπευθυνότητα και σωστή ενημέρωση. Η φωτογραφία που συνοδεύει το παρόν κείμενο, τραβήχτηκε πριν λίγες ημέρες στο Καρπενήσι.skoupidia-kadoi-anakiklosis

Τι βλέπουμε σε αυτή; Έναν μπλε κάδο ανακύκλωσης που έχει ξεχειλίσει και πάνω-πάνω σακούλες σκουπιδιών· μέσα σε αυτές, διακρίνει κανείς από κονσέρβες μέχρι αποφάγια και υπολείμματα από… σουβλάκια. Απορρίμματα που θα έπρεπε να βρίσκονται στους συμβατικούς κάδους σκουπιδιών, ρίχνονται στους μπλε κάδους ανακύκλωσης, ακυρώνοντας, επί της ουσίας, την προσπάθεια των υπολοίπων πολιτών που ανακυκλώνουν.

Κι εάν στην προκειμένη περίπτωση, τα συνεργεία καθαριότητας διαπίστωσαν τα ακατάλληλα για τον συγκεκριμένο κάδο σκουπίδια και τα απομάκρυναν, αυτό δεν μπορεί να συμβαίνει πάντα. Για άλλη μια φορά, ας τονιστεί ότι στους μπλε κάδους πετάμε μόνο συσκευασίες από αλουμίνιο, λευκοσίδηρο, γυαλί, πλαστικό και χαρτί.

Συνηθισμένα λάθη αποτελούν οι δεμένες σακούλες, οι άπλυτες/βρώμικες συσκευασίες, τα μισογεμισμένα κουτάκια χυμών, κύπελλα με καφέ, μπουκάλια νερού κ.α., και προφανώς τα υπολείμματα τροφών σε συσκευασίες οποιουδήποτε ανακυκλώσιμου υλικού.

Τα τελευταία χρόνια, όλο και περισσότερο η ανακύκλωση μπαίνει στη συζήτηση και στη ζωή των Ελλήνων, όμως η Ελλάδα παραμένει στις τελευταίες θέσεις των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο θέμα της ορθής διαχείρισης των απορριμμάτων. Το ποσοστό των σκουπιδιών που ανακυκλώνεται σήμερα στη χώρα, δεν ξεπερνά το 19%, με μέσο όρο ανακύκλωσης στην Ε.Ε. 40% και ευρωπαϊκό στόχο το 50% μέχρι το 2020..