Δευτέρα, 10 Αυγούστου 2020

ev media-logomenoume-asfaleis

Σύλλογος Γονέων 1ου ΕΠΑΛ Καρπενησίου: «Το υπουργείο προσπαθεί να επιβάλλει μια νέα εκπαιδευτική πραγματικότητα»

Θέση επί του νομοσχεδίου του Υπουργείου Παιδείας και των τρεχουσών διατάξεων στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση, έλαβε ο Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων του 1ου Επαγγελματικού Λυκείου Καρπενησίου. Μεταξύ άλλων, στη σχετική ανακοίνωση επισημαίνεται ότι το υπουργείο «…προσπαθεί να επιβάλλει μια νέα εκπαιδευτική πραγματικότητα, χωρίς επιστημονική τεκμηρίωση, που απέχει πολύ από το δημοκρατικό, ανοιχτό σε όλους δημόσιο σχολείο», ενώ οι γονείς αντιδρούν έντονα και στη ζωντανή αναμετάδοση των μαθημάτων.epal-paidia-koronoios2

ΕΠΑΛ Καρπενησίου: Η επιστροφή των μαθητών στα θρανία

Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

"Το Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων του 1ου ΕΠΑΛ Καρπενησίου, όπως και τα μέλη του συλλόγου στο σύνολό τους, παρακολουθούν με ενδιαφέρον και ανησυχία τα τεκταινόμενα στο χώρο της δημόσιας εκπαίδευσης εν μέσω πανδημίας.

 Το Υπουργείο Παιδείας στις 22/4/2020 έθεσε σε δημόσια διαβούλευση, σχέδιο νόμου με τον τίτλο: «Αναβάθμιση του σχολείου και άλλες διατάξεις» απαξιώνοντας κάθε έννοια κοινωνικού διαλόγου με την εκπαιδευτική κοινότητα, μέλος της οποίας είμαστε και εμείς οι γονείς των μαθητών.

Παρακολουθούμε μέρες τώρα, μια «αξιοζήλευτη» επικοινωνιακή τακτική, όπου από τη μια εκθειάζεται η συνεισφορά των εκπαιδευτικών στη μαθησιακή διαδικασία και η στήριξη που παρέχουν στους μαθητές και τις οικογένειές τους, και από την άλλη, το Υπουργείο, χρησιμοποιώντας τα αποτελέσματα που έχουν επιτευχθεί με την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, προβαίνει σε μονομερείς αποφάσεις, εκμεταλλευόμενο την έκτακτη κατάσταση που διανύει η χώρα μας. Προσπαθεί να επιβάλλει μια νέα εκπαιδευτική πραγματικότητα, χωρίς επιστημονική τεκμηρίωση, που απέχει πολύ από το δημοκρατικό, ανοιχτό σε όλους δημόσιο σχολείο.

Τελευταία δε, μετά τις αναγγελίες του ΥΠΑΙΘ σχετικά με την επαναλειτουργία των Λυκείων της χώρας, βρεθήκαμε απρόσμενα αιφνιδιασμένοι, μπροστά στην προοπτική, με πρόσχημα την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, να τοποθετούνται κάμερες και να βιντεοσκοπούνται τα δια ζώσης μαθήματα στις μαθητικές τάξεις.

Το μέτρο αυτό μας βρίσκει αντίθετους και αποφασισμένους να εναντιωθούμε με κάθε νόμιμο τρόπο, προασπιζόμενοι τα δικαιώματα προστασίας της προσωπικότητας και της ασφάλειας των παιδιών μας, τα οποία προδήλως εκτίθενται σε ασύμμετρο κίνδυνο, χωρίς κανένα όφελος.

Η προσφορά της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης στους μαθητές, μέσα από την πλατφόρμα του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου εφαρμόστηκε έως σήμερα με στόχο την προσφορά επαναληπτικών μαθημάτων, και σε ένα βαθμό κάλυψε και συνεχίζει να καλύπτει εκπαιδευτικές ανάγκες, δεδομένων των συνθηκών που διαμορφώθηκαν λόγω της πανδημίας.

Σε ό,τι αφορά στην τήρηση των κανόνων υγιεινής στους χώρους του σχολικού συγκροτήματος, δηλώνουμε βέβαιοι ότι θα τηρηθούν με ευλάβεια. Τόσο η διεύθυνση του σχολείου μας, όσο και ο σύλλογος εκπαιδευτικών, αποτελούν για μας εγγύηση για αυτό.".