Δευτέρα, 21 Σεπτεμβρίου 2020

ev media-logo

Ανοίγει το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Γρανίτσας, που είχε ιδρυθεί το... 2009. Θα στελεχωθεί με μόνιμο και εποχικό προσωπικό και θα καλύψει μια πάγια ανάγκη της Δυτικής Ευρυτανίας

ρεπορτάζ από την έντυπη έκδοση

Ένα διαχρονικό αίτημα της τοπικής αυτοδιοίκησης, φορέων και κατοίκων του δήμου Αγράφων, η πυροσβεστική κάλυψη της Δυτικής Ευρυτανίας, φαίνεται πως σύντομα θα ικανοποιηθεί έστω και με μεγάλη καθυστέρηση.granitsa-klimakio-pirosbestiki

Σχεδόν δώδεκα χρόνια μετά την ίδρυσή του (με την αρ. 23804 ΚΥΑ ΦΕΚ Β 1417/15-7-2009, του τότε Υπουργού Εσωτερικών & του Υπουργού Οικονομικών), το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Γρανίτσας Ευρυτανίας αναμένεται επιτέλους να λειτουργήσει. Μέσα στον Ιούνιο θα γίνουν τα εγκαίνια, ενώ σε εξέλιξη είναι η διαδικασία στελέχωσης με πυροσβέστες.

Εκτεθειμένη και απροστάτευτη σε κάθε πυρκαγιά είναι, διαχρονικά, η Δυτική Ευρυτανία. Στον δήμο Αγράφων δεν υπάρχει εν λειτουργία καμία υπηρεσία πυρόσβεσης και απουσιάζει εξ ολοκλήρου η πυροπροστασία. Σε κάθε φωτιά που εκδηλώνεται στα όρια του δήμου Αγράφων, η συνδρομή έρχεται από το Καρπενήσι και την Πυροσβεστική Υπηρεσία (με το Π.Κ. Φουρνάς να συνεπικουρεί). 

Εδώ και πολλά χρόνια η Πολιτεία «κωφεύει» στο δίκαιο αίτημα των αυτοδιοικητικών, των φορέων και των δημοτών του δήμου Αγράφων, που ζητούσαν το… αυτονόητο: τη στελέχωση και λειτουργία του Πυροσβεστικού Κλιμακίου. Οι πρόσφατες φωτιές που εκδηλώθηκαν στην Ευρυτανία, με πιο σοβαρή αυτή στο Τροβάτο Αγράφων, ανέδειξαν (για πολλοστή φορά) την ανάγκη να τεθεί σε λειτουργία η πυροσβεστική δομή στη Γρανίτσα -κάτι που, όπως όλα δείχνουν, θα γίνει πολύ σύντομα.

Το θέμα ανέδειξαν πρόσφατα τόσο ο βουλευτής Ευρυτανίας, Κων/νος Κοντογεώργος (με ερώτηση προς το αρμόδιο υπουργείο τον Απρίλιο ’19), όσο και ο δήμαρχος Αγράφων, Αλέξης Καρδαμπίκης, που μάλιστα, πριν λίγες ημέρες, είχε και συνάντηση με την ηγεσία της Πυροσβεστικής. Με το ζήτημα ασχολήθηκε και ο Ευρυτάνας Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς. 

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ των «Ευρυτανικών Νέων», τα εγκαίνια του Π.Κ. Γρανίτσας θα γίνουν μέσα στο πρώτο 15νθήμερο του Ιουνίου. Μέχρι τις 22/5/20 ήταν σε εξέλιξη η δυνατότητα εκδήλωσης ενδιαφέροντος μόνιμων πυροσβεστών σε επίπεδο επικράτειας, που επιθυμούν να μεταβούν στη Γρανίτσα· στις αρχές Ιουνίου θα γίνουν οι μεταθέσεις. Εκτιμάται ότι το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο θα στελεχωθεί με μόνιμο προσωπικό 12-13 πυροσβεστών, ενώ επικουρικά θα συνδράμει και το εποχικό προσωπικό πέντε ατόμων.

Όπως έγραφαν τα «Ευρυτανικά Νέα», για το Π.Κ. Γρανίτσας «άνοιξαν» 5 θέσεις πυροσβεστών εποχικής απασχόλησης (έως πέντε αντιπυρικές περιόδους), για τις οποίες υπεβλήθησαν συνολικά 103 αιτήσεις. Οι επιτυχόντες κλήθηκαν να προσκομίσουν συμπληρωμένο το Δελτίο Υγειονομικής Εξέτασης με μια σειρά από ιατρικές γνωματεύσεις και τις επόμενες ημέρες θα υποβληθούν σε αθλητικές δοκιμασίες με όρια.