Τρίτη, 14 Ιουλίου 2020

ev media-logomenoume-asfaleis

Ο "Μεγάλος Περίπατος της Αθήνας", η ενοποίηση του Ιστορικού Κέντρου μήκους 6,8χλμ - Το φιλόδοξο έργο 50 εκατ. ευρώ του Κ. Μπακογιάννη

από την έντυπη έκδοση

Ο Κώστας Μπακογιάννης, ο Ευρυτάνας Δήμαρχος της Αθήνας, ανακοίνωσε πρόσφατα τα σχέδιά του για το μεγαλύτερο έργο ανάπλασης στο κέντρο της πόλης. Το ονομάζει «Ο Μεγάλος Περίπατος της Αθήνας». Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες αστικές παρεμβάσεις στην ιστορία της πρωτεύουσας μήκους 6,8 χιλιομέτρων.megalos-peripatos-1

Η μεγάλη αστική παρέμβαση - ανάπλαση αποτελεί ένα από τα μεγάλα έργα του Κώστα Μπακογιάννη, με όραμα την ενοποίηση του Ιστορικού Κέντρου της Αθήνας και την απόδοση 50.000 τ.μ. ελεύθερου δημόσιου χώρου. "Ενα οραματικό έργο, που μας συστήνει την Αθήνα από την αρχή", δηλώνει.

Ο Μεγάλος Περίπατος της Αθήνας είναι μία από τις μεγαλύτερες αστικές παρεμβάσεις που έγιναν ποτέ στην Αθήνα. Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αναβίωσης και ενοποίησης του ιστορικού κέντρου, που δημιουργεί έναν περίπατο γεμάτο από διαδρομές που ενώνουν, για πρώτη φορά , τις ιστορικές γειτονιές της Αθήνας, τους παγκόσμιας εμβέλειας αρχαιολογικούς θησαυρούς της και ανατρέπει τα έως σήμερα δεδομένα στην καθημερινότητα των πολιτών.

Το έργο ξεχωρίζει για δύο βασικούς λόγους. Για το μέγεθος και την σπουδαιότητα της συνολικής παρέμβασης και των θετικών αλλαγών που φέρνει στην πόλη, αλλά και για τον πρωτόγνωρο τρόπο και το πρωτοποριακό πνεύμα υλοποίησής του.

Οι ουσιαστικές παρεμβάσεις στον αστικό ιστό υπολογίζεται ότι θα αποδώσουν περίπου 50.000 τ.μ. ελεύθερου, δημόσιου χώρου στους κατοίκους και τους επισκέπτες της Αθήνας, δημιουργώντας τον πιο όμορφο περίπατο της Ευρώπης, με συνολικό μήκος διαδρομής 6,8 χιλιόμετρα.

Το σύνολο του περιπάτου εκτός των ήδη διαμορφωμένων οδών Διονυσίου Αρεοπαγίτου και Αποστόλου Παύλου, περιλαμβάνει την διαδρομή Β. Αμαλίας, Β. Όλγας, Ηρώδου Αττικού, Β. Σοφίας, Πανεπιστημίου, Αθηνάς, Μητροπόλεως και Ερμού, καθώς και την περιοχή της Πλάκας και του Εμπορικού Τριγώνου.

Η παρέμβαση θα περιλάβει και την Πατησίων (28ης Οκτωβρίου), από την Ομόνοια ως την πλατεία Αιγύπτου για την ενοποίηση του Περιπάτου με το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Σε επόμενο στάδιο θα υλοποιηθεί και η σύνδεση του Κεραμεικού με την Ακαδημία Πλάτωνος, ώστε να συμπεριληφθεί στον Περίπατο και ο συγκεκριμένος, μοναδικός αρχαιολογικός χώρος.

Στην εισήγησή του προς το Δημοτικό Συμβούλιο, ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης επικαλείται τον γενικότερο σχεδιασμό του για τον «Μεγάλο Αρχαιολογικό Περίπατο» που προχωρά, μετρήσεις για την επίπτωση στην κυκλοφορία αλλά και ορισμένες παρατηρήσεις που έγιναν στην διάρκεια του περιορισμού μετακινήσεων λόγω του κορονοϊού. Δεν κάνει αναφορά στα μέτρα επέκτασης των τραπεζοκαθισμάτων για τα καταστήματα εστίασης αλλά υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινώσει τις ρυθμίσεις της, σήμερα Τετάρτη 13 Μαΐου 2020.

Ο «μεγάλος περίπατος» που σχεδιάζει ο Μπακογιάννης

Η πεζοδρόμηση μεγάλων οδικών αξόνων που περιβάλλουν χώρους αρχαιολογικού ενδιαφέροντος στην Αθήνα είναι ιδέα που συζητείται πριν ακόμη την δεκαετία του ’80 και υλοποιήθηκε εν μέρει με τον μεγάλο πεζόδρομο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου-Αποστόλου Παύλου και άλλες παρεμβάσεις ενόψει Ολυμπιακών Αγώνων 2004.megalos-peripatos-2

Στην πρόταση του Δημάρχου Κώστα Μπακογιάννη για τον «Μεγάλο Αρχαιολογικό Περίπατο» περιλαμβάνονται:

-Η συντήρηση και αναβάθμιση της πλατείας Ομονοίας, η οποία ήδη παραδόθηκε στους πολίτες

-Μεγάλης κλίμακας αναβάθμιση στην Πανεπιστημίου με διαπλάτυνση πεζοδρομίου. Με την παρέμβαση αυτή αναδεικνύεται η «Τριλογία» (Εθνική Βιβλιοθήκη, Πανεπιστήμιο, Ακαδημία Αθηνών) και οι γύρω οδοί.

-Βελτιώσεις στην Πατησίων στο τμήμα Ομόνοια – Αρχαιολογικό Μουσείο. Η εν λόγω ανάπλαση θα αποδώσει περίπου 7.000 τ.μ. στο δημόσιο χώρο.

-Πεζοδρόμηση της Β. Όλγας, η οποία προβλέπει την ενοποίηση του Ζαππείου με τον Ναό Ολυμπίου Διός, τη σύνδεση της Διονυσίου Αρεοπαγίτου με το Στάδιο και τον λόφο του Αρδηττού, με διατήρηση της υφιστάμενης χάραξης του τραμ. Με την πεζοδρόμηση της Β. Όλγας θα αποδοθούν περίπου 10.500 τ.μ., νέου κοινόχρηστου χώρου.

-Η Ηρώδου Αττικού μπροστά από το κυβερνητικό και προεδρικό μέγαρο μετατρέπεται σε οδό ελεύθερη από Ι.Χ., με συνολική ανάπλαση και αναβάθμισή της. Ενδεχόμενη ανάπλαση θα αποδώσει περίπου 5.000 τ.μ. στον δημόσιο χώρο.

-Για την Αθηνάς και το κάτω τμήμα της Ερμού, σχεδιάζεται η μετατροπή σε οδό ελεύθερη από Ι.Χ.. Ενδεχόμενη ανάπλαση των δύο οδών θα αποδώσει περίπου 13.400 τ.μ. στον δημόσιο χώρο.

-Βαρβάκειος Αγορά. Στο πλαίσιο της ανάδειξης κεντρικών σημείων της πόλης σχεδιάζεται η ριζική ανάπλαση της ευρύτερης περιοχής της Βαρβακείου Αγοράς με λειτουργική ενοποίηση των δύο αγορών και ενίσχυση του υπερτοπικού τους ρόλου.

-Σύνταγμα: Σχεδιάζεται η διαπλάτυνση των πεζοδρομίων στην κάτω πλευρά της Πλατείας Συντάγματος για την δημιουργία ενός νέου κοινόχρηστου χώρου στην καρδιά της πόλης. Με τη συγκεκριμένη διαπλάτυνση θα αποδοθούν περίπου 1300 τ.μ. στον δημόσιο χώρο.

-Πλατεία Θεάτρου – Πλατεία Δικαιοσύνης – Πλατεία Κοραή: Δρομολογούνται σημαντικές τοπικές παρεμβάσεις για την ανάπλαση των τριών αυτών Πλατειών που θα αποτελέσουν καταλύτη στη βελτίωση των κατά τόπου περιοχών.

Συνολικά οι αναπλάσεις, όπως αναφέρει η εισήγηση του Δημάρχου Αθηναίων, «υιοθετούν τις αρχές του βιοκλιματικού σχεδιασμού, θα έχουν ως προτεραιότητα τη βελτίωση του αστικού περιβάλλοντος, την καινοτόμο διαχείριση των όμβριων υδάτων, τη βελτίωση του βαδίσματος και την αναβάθμιση του δημόσιου χώρου».megalos-peripatos-3

Δοκιμαστική περίοδος

Τα έργα ανάπλασης σε φάση δοκιμής ξεκινάνε άμεσα και θα ολοκληρωθούν τον Ιούνιο. Θα δοθούν για χρήση στο κοινό αλλά παράλληλα η ομάδα των αρχιτεκτόνων και των μελετητών θα δέχεται τις παρατηρήσεις από την πειραματική λειτουργεία, ώστε να υπάρχουν βελτιώσεις. Αν όλα πάνε καλά, θα ξεκινήσουν τα μόνιμα έργα με προϋπολογισμό 50 εκατ. ευρώ.