Τετάρτη, 26 Φεβρουαρίου 2020

ev media-logo

Διαφυγή και σωτηρία

Κοινή πλέον είναι η διαπίστωση ότι έχουμε υπερβεί, ιδίως τα τελευταία χρόνια, τα όρια της ελευθερίας και δημοκρατίας και εκμεταλλευόμενοι την επικρατούσα πολιτική αμφισβήτηση, προσπαθήσαμε να αυξήσουμε τα υλικά μας αγαθά με ανορθόδοξους τρόπους, που οι κυβερνήσεις, πολλές φορές μας προέτρεψαν ή έδειξαν ανοχή, με αποτέλεσμα να οδηγηθούμε στα σημερινά αποτελέσματα.

 Ενώ τα μεταπολεμικά χρόνια ανεβήκαμε σιγά–σιγά, παρά τις διεθνείς αντιξοότητες και την επικρατούσα οικονομική δυσπραγία, που κληρονομήσαμε, τώρα κινδυνεύουμε να υποστούμε εθνικές ταπεινώσεις και δυστυχώς δεν φαίνεται να ανησυχούν τους έλληνες.

Η ραστώνη όμως αυτή μπορεί να οδηγήσει στην αποδιοργάνωση και απαξίωση της κοινωνίας μας και σε εθνικές περιπέτειες, που γι’ αυτές καιροφυλακτούν οι γείτονές μας.

Άνθρωποι, είτε αυτοί θεωρούνται, ως διανοούμενοι, ως οικονομικοί παράγοντες, είτε ως πολιτικοί, πολλές φορές παραχαράσσουν θεσμούς, σου μιλούν με στόμφο για δημοκρατία και δεν έχουν τίποτα άλλο στο μυαλό τους, πώς να την εκμεταλλευτούν. Η δημοκρατία γι’ αυτούς πρέπει να υπάρχει, αρκεί να εναρμονίζεται με τα δικά τους ατομικά συμφέροντα, τις φιλοδοξίες τους και τις βλέψεις του συναφιού που τους περιβάλλει.

Ο Βίσμαρκ έλεγε: «εάν οι έλληνες δεν πολεμούσαν μεταξύ τους θα είχαν κατακτήσει ολόκληρο τον κόσμο». Εδώ στην Ελλάδα ορισμένοι, τόσο σε τοπικό, όσο και σε γενικό επίπεδο, καταβάλουν απεγνωσμένη προσπάθεια να συκοφαντήσουν, αδιάκριτα, θεσμούς, παράγοντες και κοινωνικές αξίες, προκειμένου να εξοβελίσουν κάθε έμψυχο εμπόδιο στις επιδιώξεις τους.

Τώρα όμως προέχει η διαφυγή και η σωτηρία. Προσοχή λοιπόν για να κρατήσουν την πολιτική και κοινωνική νηφαλιότητα, ειδικότερα αυτοί που αισιοδοξούν και ονειρεύονται να ασκήσουν την εξουσία στον τόπο μας, ανεξάρτητα αν αφορά το γενικό ή τοπικό επίπεδο. Όταν δεν συνεισφέρεις στην σύγχιση και στην πολιτική δαιμονοποίηση, τότε συμβάλεις στην κοινωνική συνοχή και στην σωτηρία.