Τετάρτη, 26 Φεβρουαρίου 2020

ev media-logo

Αμετανόητοι στην διαφθορά. Άρθρο του Φώτη Κουλαρμάνη

Εμείς εδώ στην Ελλάδα διαπρέψαμε στην διαφθορά για πολλές δεκαετίες και μάλιστα η διαχρονική αυτή η δημόσια διαφθορά έχει δημιουργήσει στο λαό την εντύπωση ότι τούτο είναι φυσιολογικό κοινωνικό και πολιτικό φαινόμενο.

diafthora-xrimatismos

Είχε «μαλλιάσει η γλώσσα» πρώην πρωθυπουργού μας να υποστηρίζει, ότι το οικονομικό πρόβλημα της Ελλάδος είναι οι δαπάνες. Ότι ξοδεύουμε υπερβολικά ποσά για την κατανάλωση και σε αντιπαραγωγικές επενδύσεις, με αποτέλεσμα να μην σημειώνεται η επιβαλλόμενη οικονομική ανάπτυξη της χώρας, τρώγοντας τις ίδιες μας τις σάρκες.

Όμως το πρόβλημα της διαφθοράς στην Ελλάδα υπήρξε κυρίως η αλόγιστη χρησιμοποίηση και σπατάλη του Δημοσίου χρήματος, που προερχόταν συνεχώς και αδιάλειπτα από δημόσιο δανεισμό, εκτινάσσοντας το δημόσιο χρέος σε μυθικά ύψη, που αποτέλεσε τούτο υποθήκευση του μελλοντικού εισοδήματος των επόμενων γενεών και παραγωγικών δυνάμεων του τόπου, αφού πληρώνονταν δαπάνες για ανούσιες και χωρίς ίχνος δημόσιο όφελος.

Η νομοθεσία ορίζει και τιμωρεί την αξιοκατάκριτη συμπεριφορά δημοσίων λειτουργών, τη δωροδοκία ή την διά χρημάτων διαφθορά συνειδήσεων δικαστών και δημοσίων αξιωματούχων, τη νόθευση των δημόσιων εγγράφων (σήμερα και ηλεκτρονικών στοιχείων), το σφετερισμό δημοσίων κεφαλαίων και την δόλια πώληση δημοσίων κτημάτων και περιουσιών ή άλλων φυσικών πόρων. Είναι μερικά γενικά παραδείγματα από τη διαπιστωμένη διαφθορά.

Όμως παρ’ όλα αυτά, ορισμένοι παρέμειναν αμετανόητοι και δεν παραδειγματίστηκαν από τα σκάνδαλα που προηγήθηκαν και συνέχισαν να παράγουν καινούργια, χωρίς να λάβουν υπόψη τους ότι εξεγείρουν τον λαό, οδηγούν στην ανυποληψία τον πολιτικό κόσμο και ενδεχομένως σε νέες περιπέτειες τον τόπο, χωρίς να γίνεται πιστευτή, όποια καλή πρόθεση της εκάστοτε Κυβέρνησης.

Χαρακτηριστικό είναι ότι η διαχρονική δημόσια διαφθορά   είναι αχρωμάτιστη και αν ορισμένα πολιτικά κόμματα η πολιτικές ομάδες δεν είχαν εμπλοκή στη διαφθορά, θα πρέπει να θεωρήσουμε ότι δεν του δόθηκε η εξουσία και η ευκαιρία, αφού πάντα, όπως λέει και ο Αριστοτέλης (Νικομάχεια Η) ισχύει «αρχή άνδρα δείξαι», δηλαδή το αξίωμα θα δείξει τον άνθρωπο.