Τετάρτη, 26 Φεβρουαρίου 2020

ev media-logo

Σφάλμα
  • JFolder::files: Η διαδρομή δεν οδηγεί σε φάκελο:
Ειδοποίηση
  • There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/images2014/mouseio-megalo-xorio

Λαογραφικό Μουσείο Μεγάλου Χωριού: Ένας θησαυρός μνήμης και γνώσης - Αφιέρωμα των "Ευρυτανικών Νέων"

του Γιώργου Ζαλοκώστα

Λίγες δεκάδες μέτρα μακριά από το κέντρο του χωριού, μια «ανάσα» από την εκκλησία της Αγίας Παρασκευής, σε ένα παλιό, πέτρινο τριώροφο αρχοντικό, στεγάζεται το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο του Μεγάλου Χωριού. Το μουσείο ιδρύθηκε και εγκαινιάστηκε είκοσι τρία χρόνια πριν, τον Αύγουστο του 1991, από τον Σύνδεσμο Μεγαλοχωριτών «Η Αγία Παρασκευή», με σκοπό προφανή, να καταγράψει και να ταξινομήσει τις αναμνήσεις του παρελθόντος, να μαρτυρήσει τον τρόπο ζωής, τις συνήθειες, τα επαγγέλματα και τις ασχολίες, τις χαρές και τις λύπες των κατοίκων της περιοχής, να γίνει κρίκος στην αλυσίδα που ενώνει το τότε με το τώρα.

11

Μόλις το 2010 έγινε η ανακαίνιση των δύο κτηρίων του μουσείου, καθώς και η επανέκθεση των αιθουσών του με στόχο τη δημιουργία ενός σύγχρονου χώρου που να καθρεφτίζει ατόφιο τον λαϊκό πολιτισμό. Τη διαμόρφωση των χώρων του ανέλαβε εξειδικευμένη μουσειολογική ομάδα.

Οι συλλογές του προέρχονται από δωρεές Μεγαλοχωριτών αλλά και απλών φίλων του χωριού, που έβαλαν το δικό τους λιθαράκι στην προσπάθεια διατήρησης της ιστορικής μνήμης. Τα εκθέματα παρουσιάζονται σε αναπαράσταση και σε προθήκες, ενώ φωτογραφίες, κείμενα και επεξηγηματικές λεζάντες συμπληρώνουν τις εκθετικές ενότητες. Τα περισσότερα από τα αντικείμενα που εκτίθενται, χρησιμοποιήθηκαν από τους κατοίκους του Μ. Χωριού μέχρι τη δεκαετία του 1970.

Η ανταπόκριση του κοινού, από όλη την Ελλάδα, είναι ιδιαίτερα μεγάλη, μας ενημερώνει η πρόεδρος του Συνδέσμου Μεγαλοχωριτών κα Μαίρη Καλλιάνη· φορείς, τουρίστες και σχολεία επισκέπτονται το μουσείο, ενώ παράλληλα, κάθε καλοκαίρι πραγματοποιούνται εκεί ποικίλες πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Τι περιλαμβάνει το Μουσείο

Αρχίζοντας από το ισόγειο του κτηρίου, ο επισκέπτης έρχεται σε επαφή με το εσωτερικό του μεγαλοχωρίτικου σπιτιού, παρατηρεί τη διακόσμηση της εποχής, τα έπιπλα και τα χρηστικά αντικείμενα της καθημερινότητας των κατοίκων.

Απέναντι από την είσοδο του κτηρίου στέκει το ρολόι, δώρο των Μεγαλοχωριτών της Κωνσταντινούπολης, που εγκαταστάθηκε το 1929 μαζί με τον μηχανισμό του στην πλατεία του χωριού. Κατασκευάστηκε το 1926 και ο μηχανισμός του ήταν γερμανικής τεχνολογίας, θεωρείτο δε ο καλύτερος της εποχής. Μάλιστα, όπως λέγεται, χάρη στη γερμανική του «καταγωγή» το ρολόι ήταν το μοναδικό κτίσμα που διασώθηκε στην Κατοχή, όταν οι Γερμανοί κατέστρεψαν τα πάντα.

Στο ίδιο επίπεδο λειτουργεί η Πνευματική Στέγη με έκθεση αντικειμένων, φωτογραφιών και αυθεντικών εγγράφων που αφορούν στις όψεις της σύγχρονης ιστορίας του τόπου, στην ίδρυση του Συνδέσμου Μεγαλοχωριτών και στην παρουσίαση επιφανών ανδρών, όπως ο δημοσιογράφος, εκδότης και συγγραφέας Δημήτριος Πουρνάρας, που γεννήθηκε το 1900 στο Μ. Χωριό.

Στον πρώτο όροφο παρουσιάζονται σε ξεχωριστές ενότητες, τοπικές ενδυμασίες, εκκλησιαστικά κειμήλια και άμφια, ενώ μια γωνιά είναι αφιερωμένη στους 13 εθνομάρτυρες του χωριού. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το τμήμα της πλούσιας συλλογής του Λόντου Οικονομίδη, δωρεά της συζύγου του Μάντως, με εξαιρετικά αντικείμενα λαϊκής τέχνης όπως όπλα, κεντήματα, κοσμήματα και εξαρτήματα αυθεντικών παραδοσιακών ενδυμασιών.

Στον ίδιο όροφο λειτουργεί Βιβλιοθήκη με πολυάριθμα και αξιόλογα συγγράμματα (περί τους 6550 τίτλους), παλιές εφημερίδες, γκραβούρες, φωτογραφίες, διπλώματα τιμής και μεταλλίων, καθώς και χώρος με έκθεση αφιερωμένη στους εκπαιδευτικούς της περιοχής και στην Οικοκυρική Σχολή που λειτούργησε από το 1959 στο κτίριο του σημερινού μουσείου. Η αναπαράσταση του παλιού σχολείου, με τον μαυροπίνακα, τα ξύλινα θρανία και τη χαρακτηριστική ποδιά, ξυπνούν μνήμες στους πιο παλιούς

Κατεβαίνοντας τα σκαλιά, αρχικά στο ημιυπόγειο, το μάτι σταματά στην πλούσια συλλογή οικιακών σκευών (ταψιά, κόσκινα, γουδί κ.α) και εργαλείων για το μαγείρεμα, το ζύμωμα, το φούρνισμα, την αποθήκευση των τροφίμων και των δημητριακών.

Στο τελευταίο επίπεδο, στο υπόγειο του μουσείου, ο επισκέπτης έρχεται σε επαφή με τα κύρια επαγγέλματα και τις ασχολίες των Μεγαλοχωριτών: τα βασικά εργαλεία και σκεύη της κτηνοτροφίας, της γεωργίας, της μελισσοκομίας και της υλοτομίας κυριαρχούν και επιβάλλονται στον χώρο, προβάλλουν δε στον σύγχρονο παρατηρητή τις δυσκολίες για την εξασφάλιση των προς το ζην, την εποχή εκείνη.

Μαζί με τα παραπάνω, εκτίθενται επίσης επαγγέλματα όπως του τσαγκάρη, του οικοδόμου, του μαραγκού, του πεταλωτή, του σαμαρά, του σιδερά, του αμπελουργού και του αργυροχρυσοχόου. Μάλιστα, σε μια γωνιά υπάρχει ο πάγκος του χρυσοχόου Γ. Λαδόπουλου, «ο μοναδικός σε όλα τα λαογραφικά μουσεία της χώρας», όπως μας ενημερώνει η πρόεδρος του Συνδέσμου Μεγαλοχωριτών κα Μαίρη Καλλιάνη. Οι πολύχρωμες μικρογραφίες παραδοσιακών καφενείων, μπακάλικων και οινομαγειρείων συμπληρώνουν το σκηνικό.

Πότε λειτουργεί

Το Μουσείο λειτουργεί τις ημέρες Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή (καθώς και τις επίσημες αργίες), από τις 10:30 το πρωί μέχρι και τις 14:30 το μεσημέρι.

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 22370 41502 και 6948295141.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ

{gallery}mouseio-megalo-xorio:::0:0{/gallery}