Τετάρτη, 26 Φεβρουαρίου 2020

ev media-logo

Σφάλμα
  • JFolder::files: Η διαδρομή δεν οδηγεί σε φάκελο:
Ειδοποίηση
  • There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/images2014/ioannou-chef-diakrisi

Διεθνής διάκριση για Ευρυτάνα σεφ. Ο Γιώργος Ιωάννου, από το Καρπενήσι, κέρδισε την 1η θέση σε γαστρονομικό διαγωνισμό που έγινε στη Γαλλία

Καθώς οι Έλληνες ανακαλύπτουν και εκτιμούν ξανά την τέχνη και τον πλούτο της μαγειρικής, ολοένα και περισσότεροι νέοι άνθρωποι, με εφόδια το πάθος, τη δημιουργικότητα και τη φαντασία, δεν αρκούνται στα τετριμμένα, πειραματίζονται μέσα από τη δουλειά τους, δοκιμάζουν νέα πράγματα και στο τέλος, επιβραβεύονται για την επιμονή και την τόλμη τους.

1

Όπως έγινε και με τον «δικό μας» Γιώργο Ιωάννου, που από το 2002, όταν και ξεκίνησε να μαθαίνει τα πρώτα μυστικά της γαστρονομίας, έχει αφιερώσει χιλιάδες ώρες μέσα στις κουζίνες, έχει αφοσιωθεί σχεδόν αποκλειστικά στον απαιτητικό ρόλο του σεφ, με στόχο κάθε φορά να προσφέρει στον πελάτη ένα πιάτο αντάξιο των προσδοκιών του.

Η πρωτιά στη Γαλλία

Η επιβράβευση για τον 33χρονο σεφ, που γεννήθηκε και μεγάλωσε μέχρι τα δεκαοκτώ του χρόνια στο Καρπενήσι, ήρθε πριν λίγο καιρό, σε… γαλλικό μάλιστα έδαφος.

Αρχικά, ο Γ. Ιωάννου συμμετείχε μαζί με ακόμα εννιά συναδέλφους του σε ένα σεμινάριο που διοργάνωσε ο όμιλος Le Monde στην Αθήνα, «…ώστε να προετοιμαστούμε για να δώσουμε τελικές εξετάσεις στο εξωτερικό, όπου θα μας έκριναν Γάλλοι σεφ, φτασμένοι στον χώρο», όπως περιγράφει ο ίδιος. «Βάσει των όσων κάναμε στο σεμινάριο προέκυψε μια βαθμολογία, στην οποία από τους δέκα διαγωνιζόμενους ήμουν τρίτος», προσθέτει.

Τα καλύτερα, όμως, για τον Ευρυτάνα σεφ δεν είχαν έρθει ακόμα. Μόλις πριν από λίγες ημέρες, η ελληνική αποστολή ταξίδεψε στο Παρίσι, όπου διεξάγονταν οι εξετάσεις της μεγαλύτερης σχολής γαστρονομίας της Γαλλίας ‘École Grégoire Ferrandi’, σε συνεργασία με την ελληνική Le Monde, για την απόκτηση του διπλώματος ‘Advanced Proffesional Diploma in Culinary Arts’.

Στην τελική εξέταση ο 33χρονος Γιώργος κέρδισε με το σπαθί του την πρώτη θέση μεταξύ των δέκα συμπατριωτών του, καθώς κατάφερε να παρουσιάσει (εντός του χρονικού ορίου που προβλέπονταν) ένα τεχνικά άρτιο πιάτο, που ενθουσίασε την κριτική επιτροπή των Γάλλων.

«Όταν άκουσα το όνομά μου στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων… μου κόπηκαν τα πόδια», σχολιάζει ο ίδιος, και συμπληρώνει ότι έπρεπε μέσα σε τέσσερις ώρες να συλλέξει τα υλικά από το ψυγείο, να σκεφτεί τι μπορούσε να κάνει και να το υλοποιήσει.

Ποια ήταν όμως τα στοιχεία εκείνα που «κέρδισαν» τους κριτές; Ο σεφ εξηγεί: «Καταρχάς η εμφάνιση, η καθαριότητα και η τεχνική, αν ξέρεις πχ να κόβεις ένα ψάρι, ένα κρέας, κατόπιν η παρουσίαση του πιάτου, η εικόνα που εμφανίζεις στον πελάτη, και επίσης, ο χρόνος, καθώς έπρεπε εντός χρονικού ορίου να έχεις έτοιμα τα πιάτα σου, ειδάλλως σου επέβαλαν ποινή».

Μόνο τυχαία, όμως, δεν ήταν η επιτυχία του, καθώς «…αυτές οι στιγμές απαιτούν μεγάλη εμπειρία στη γαστρονομία», σημειώνει και προσθέτει πως θεωρεί «πολύ δύσκολη τη δοκιμασία για κάποιον που απλά αποφοίτησε από μία σχολή μαγειρικής και έχει δουλέψει για μία τριετία σε εστιατόρια. «Για μένα», τονίζει, «που άφησα να περάσουν 12 χρόνια και το έκανα τώρα, ήταν ένα σωστό βήμα».

«Η επιτυχία μου δίνει ώθηση και δύναμη να πάω παραπάνω, ήταν ένα όνειρο για μένα. Άλλωστε, στην οικονομική φάση που βρίσκεται η Ελλάδα, το να ξοδέψεις 7.000 ευρώ για σπουδές στη μαγειρική θέλει να χεις και λίγο… λόξα», δηλώνει.

Πώς ξεκίνησαν όλα

Πώς προέκυψε όμως το ερέθισμα για να ασχοληθεί με την τέχνη της μαγειρικής;

«Η έμπνευση μου ήρθε στον στρατό!» εξηγεί ο ίδιος: «Ήμασταν λίγοι φαντάροι και μια μέρα χρειάστηκε να μαγειρέψω φακές. Δοκίμασε ο διοικητής της μονάδας και μου έδωσε 15 μέρες τιμητική άδεια· λέω αυτή είναι δουλειά!», θυμάται. «Δεν ήταν κάτι που το ζήλευα από παλιά. Απλά μου άρεσε η δημιουργικότητα και κατόπιν η επιθυμία να κάνω τον πελάτη να αισθάνεται όμορφα» επισημαίνει.

Μετά το απολυτήριο του στρατού, εγγράφηκε στη σχολή Le Monde, το 2002. «Τον επόμενο χρόνο έκανα την πρώτη μου πρακτική στο ξενοδοχείο Μοντάνα, στο Καρπενήσι. Το 2004 δούλεψα στους Ολυμπιακούς Αγώνες, στους Θρακομακεδόνες. Εργάστηκα κατόπιν στο Holiday Inn, σε εταιρεία κέτερινγκ καθώς και σε γνωστό εστιατόριο του Κολωνακίου (Πρυτανείον), το οποίο έχει αναγνωριστεί επανειλημμένα ως σημείο αναφοράς για την Αθήνα από τη New York Times». Στο Κεφαλάρι εργάστηκε ως σου-σεφ, το δεξί χέρι, δηλαδή, του chef, αποκομίζοντας πολύτιμες εμπειρίες. Τα τελευταία δύο χρόνια ο Γιώργος Ιωάννου εργάζεται στο Πρυτανείο του Golden Hall στο Μαρούσι, μάλλον όμως όχι για πολύ ακόμα, καθώς ετοιμάζει βαλίτσες «..είτε για Ντουμπάι είτε για Γαλλία», καθώς, όπως λέει, έχει πρόταση να εργαστεί «..ως βοηθός στη Γερουσία της Γαλλίας».

Η ευρυτανική κουζίνα

Στο ερώτημα για το εάν έχει «δανειστεί» στοιχεία από την παραδοσιακή ευρυτανική κουζίνα, ο Γιώργος Ιωάννου εξηγεί: «Η κλίση μου είναι στη μεσογειακή κουζίνα. Τώρα θα ασχοληθώ με τη δημιουργική ελληνική κουζίνα. Το Καρπενήσι, θεωρώ, ωστόσο, ότι δεν μπορείς να το κατατάξεις -βάσει κλίματος και καιρού- στη μεσογειακή κουζίνα. Περισσότερο θα μπορούσε να ταιριάξει η γερμανική κουζίνα».

Κατά καιρούς δε, ο 33χρονος σεφ έχει χρησιμοποιήσει ως υλικά στα πιάτα του τον τραχανά, το λουκάνικο και το προσούτο, σημειώνει.

Τι θα πρότεινε, όμως, στα μαγαζιά του Καρπενησίου; «Με έχει κουράσει να έρχομαι να τρώω μια μπριζόλα με πατάτες τηγανητές και μια χωριάτικη σαλάτα. Υπάρχουν π.χ τόσες τεχνικές μαγειρέματος της πέστροφας, που είναι και τοπικό προϊόν. Η δική μου γενιά των σεφ θέλει να μάθει τον Έλληνα να τρώει καλύτερα, θέλει να αλλάξει τη φιλοσοφία που επικρατεί σήμερα. Ποια είναι η διαφορά του Έλληνα με έναν Γάλλο, έναν Ιταλό ή έναν Ισπανό; Οι τελευταίοι βγαίνουν έξω για να διασκεδάσουν το φαγητό. Εμείς βγαίνουμε για να φάμε. Έχει διαφορά», απαντά με ειλικρίνεια.

Όταν η κουβέντα φθάνει στις θυσίες που έχει χρειαστεί να καταβάλλει, ο Γιώργος δεν «μασάει» τα λόγια του, δεν αρνείται ότι η προσωπική ζωή αποτελεί για τον ίδιο… πολυτέλεια. «Είμαι όλη τη μέρα σχεδόν μέσα σε μια κουζίνα. Έτσι όμως φτάνεις και ψηλά. Πιστεύω ότι η μαγειρική είναι ένα επάγγελμα που μελλοντικά θα μου επιστρέψει τις θυσίες που έχω κάνει», καταλήγει.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

{gallery}ioannou-chef-diakrisi:::0:0{/gallery}