Τετάρτη, 26 Φεβρουαρίου 2020

ev media-logo

Μέτρα κατά της λύσσας. Εναέριοι εμβολιασμοί και στην Ευρυτανία. Οδηγίες για την ασφάλεια των πολιτών

Τέθηκε ξανά σε εφαρμογή το πρόγραμμα εμβολιασμού των κόκκινων αλεπούδων, σύμφωνα με τη σχετική απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

lyssa-embolia1

Σε περίπτωση εύρεσης δολωμάτων σε αγροτικές και δασώδεις περιοχές (μικροί κύβοι χρώματος λαδί-καφέ με οσμή ψαριού) το Υπουργείο τονίζει πως «απαγορεύεται να τα ακουμπήσετε και να τα πατήσετε. Απαγορεύεται η οποιαδήποτε επαφή με το εμβολιακό δόλωμα.


Όπως δημοσίευσαν τα «Ευρυτανικά Νέα» σε σχετικό ρεπορτάζ (αρ. φυλ. 619/01-10-2014) ο εμβολιασμός πραγματοποιείται από αέρος με τη ρίψη εμβολίων δολωμάτων που περιέχουν ζωντανό ιό κατά της λύσσας, σε 24 Περιφερειακές Ενότητες, συμπεριλαμβανομένου και της Ευρυτανίας, και σε επιπλέον ακτίνα 50 χιλιομέτρων γύρω από κάθε κρούσμα.  Για την ενίσχυση της αντιμετώπισης της νόσου, εντατικοποιούνται παράλληλα σε όλη την επικράτεια οι εμβολιασμοί όλων των σκύλων και γατών (δεσποζόμενων και αδέσποτων) με νεκρά εμβόλια κατά της λύσσας.

 Τι είναι τα εμβόλια δολώματα 

όπως αναφέρει το Υπουργείο σε σχετικό ενημερωτικό έγγραφο, κάθε φθινόπωρο και άνοιξη θα πραγματοποιείται εμβολιασμός των αλεπούδων κατά της λύσσας, μιας και στην Ευρώπη οι αλεπούδες είναι ο κύριος φορέας του ιού και μπορεί να μολύνει άγρια, αλλά και κατοικίδια θηλαστικά, ιδιαίτερα σκύλους και γάτες.

Τα δολώματα θα διανέμονται με αεροσκάφη, έχουν χρώμα καφέ και θα μοιάζουν με σοκολάτα ενώ θα έχουν μυρωδιά ψαριού που ελκύει τις αλεπούδες και απωθεί τους ανθρώπους. Αυτά τα δολώματα θα περιέχουν στο εσωτερικό τους μια πλαστική κάψουλα γεμάτη με το εμβόλιο, με εξασθενημένο τον ιό της λύσσας και θα είναι σε υγρή μορφή. 

Οδηγίες για την ασφάλεια των πολιτών

Οι αρχές τονίζουν πως σε περίπτωση που κατά τη διάρκεια περιπάτου κάποιος βρει ένα τέτοιο δόλωμα, ΔΕΝ πρέπει να έρθει σε επαφή μαζί του.

Ωστόσο, αν κάποιος ακουμπήσει το υγρό του περιεχομένου της κάψουλας του εμβολίου δολώματος θα πρέπει να πάρει το δόλωμα μαζί, λαμβάνοντας όλα τα προφυλακτικά μέτρα (πιάστε το δόλωμα με ένα γάντι ή πλαστική σακούλα, επικοινωνήστε με την αρμόδια Κτηνιατρική ή Δασική Υπηρεσία) και άμεσα να επικοινωνήσει με τον γιατρό.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη νόσο και τον τρόπο μετάδοσής της, οι ενδιαφερόμενοι  μπορούν να ανατρέχουν στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, www.minagric.gr .