Σάββατο, 11 Ιουλίου 2020

ev media-logomenoume-asfaleis

Συνεχίζουν οι δικηγόροι. Αποχή από τα καθήκοντά τους μέχρι 5 Δεκεμβρίου. Η ανακοίνωση του Δικηγορικού Συλλόγου Ευρυτανίας

Την εκ νέου αποχή από τα καθήκοντά τους αποφάσισαν οι δικηγόροι της Ευρυτανίας. Τι αναφέρουν σε ανακοίνωση που εξέδωσαν.

dikastiki-aithousa1

Όπως είχαν δημοσιεύσει τα «Ευρυτανικά Νέα» (αρ. φυλ. 626/19-11-2014) ο Δικηγορικός Σύλλογος του νομού, καθώς επίσης και όλοι οι σύλλογοι της χώρας, προέβησαν την περασμένη εβδομάδα σε τριήμερη αποχή ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τον νέο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας (ΚΠΔ) που κατατέθηκε αιφνίδια προς τροποποίηση στη Βουλή.

Στα πλαίσια των κινητοποιήσεων, την Παρασκευή 21 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας όπου αποφασίστηκε περαιτέρω αποχή από τις 25/11 μέχρι και τις 5 Δεκεμβρίου 2014.

Όπως άλλωστε αναφέρεται και στην ανακοίνωση του Δικηγορικού Συλλόγου Ευρυτανίας, «η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, που συνεδρίασε εκτάκτως στα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας, εξέφρασε για ακόμη μια φορά την ομόθυμη διαφωνία και την κατηγορηματική αντίθεση του Δικηγορικού Σώματος προς το προωθούμενο από την κυβέρνηση νομοσχέδιο του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας.

Η Ολομέλεια επαναλαμβάνει την θέση της ότι με τις επιχειρούμενες ρυθμίσεις του νομοσχεδίου ευνοούνται αποκλειστικά οι Τράπεζες σε βάρος των δικαιωμάτων των πολιτών, της κοινωνίας και του Δημοσίου. Σύσσωμη η νομική κοινότητα ομονοεί ότι το εν λόγω νομοσχέδιο όχι μόνον δεν συμβάλλει στην επιτάχυνση της πολιτικής δίκης, αλλά αντίθετα επιτείνει στην επιβράδυνση της, προκαλώντας σοβαρά προβλήματα, ανασφάλεια δικαίου και εν τέλει έλλειμμα δικαιοσύνης.

Ο πρόεδρος της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Β. Αλεξανδρής, τόνισε ότι το νομοσχέδιο πλήττει τη κοινωνία και τους πολίτες και επεσήμανε ότι παρά τις επανειλημμένες αναλυτικές προτάσεις του Δικηγορικού Σώματος, τις εκφρασμένες αντιρρήσεις των Δικαστικών Ολομελειών του Αρείου Πάγου, του Εφετείου και Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης, των Δικαστικών Ενώσεων, ο υπουργός Δικαιοσύνης το κατέθεσε προς ψήφιση στη Βουλή χωρίς να τις λάβει υπόψη.

Μετά από μακρύ και εποικοδομητικό διάλογο, τα μέλη της Ολομέλειας αποφάσισαν, κατά πλειοψηφία τη διενέργεια δημοψηφίσματος σε όλους τους Δικηγορικούς Συλλόγους της χώρας, στις 2 και 3 Δεκεμβρίου 2014, για το επίμαχο νομοσχέδιο και τη στάση του Δικηγορικού Σώματος και τη συνέχιση της αποχής των Δικηγόρων από τα καθήκοντά τους, από την Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2014 έως και την Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2014. Την ίδια ημέρα, δηλαδή στις 5/12/2014 θα συγκληθεί εκ νέου η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων.

ΕΠΙΣΗΜΑΙΝΕΤΑΙ: α) Όσον αφορά στο πλαίσιο της αποχής, ισχύει η από 17-11-2014 και η από 22-2-2012 ανακοίνωση, β) παρακαλούνται οι συνάδελφοι να τηρήσουν πιστά το ανωτέρω πλαίσιο».