17 Ιουνίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Jean Claud Bauer: Οι Γερμανοί τον εκτέλεσαν και οι Γάλλοι έδωσαν το όνομά του σε γήπεδο και δρόμο

Aπό τις ομάδες που πλήρωσαν βαρύ φόρο αίματος στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου πολέμου και της ναζιστικής κατοχής στη Γαλλία, είναι η ιστορική ομάδα Red Star Paris.

Το γήπεδό της που προϋπήρχε του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου με άλλο όνομα, φέρει το όνομα του εκτελεσμένου στο φρούριο Mont-Valérien από τους ναζί κατακτητές στις 23 Μαΐου 1942, Jean-Claude Bauer. Ήταν αντιστασιακός και κομμουνιστής γιατρός που είχε γεννηθεί το 1910 από οικογένεια εβραϊκής καταγωγής, που ήταν πρόσθετος λόγος για να γνωρίσει το μίσος των χιτλερικών. Ήταν παντρεμένος από το 1937 με τη Marie-Jeanne Gantou.

Μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος Γαλλίας από το 1934, συμμετείχε και στον ισπανικό εμφύλιο, ενώ επιστρατεύτηκε το 1939 και κατά την εισβολή των Γερμανών, τον Ιούνιο του 1940, τραυματίζεται σοβαρά αιχμαλωτίζεται, αλλά καταφέρνει να δραπετεύσει. Αμέσως με την κατάληψη της Γαλλίας από του ναζί, αρχίζει τις αντιστασιακές του δραστηριότητες.

Συμμετείχε στην κυκλοφορία του μυστικού περιοδικού «Η ελεύθερη σκέψη» La Pensée libre το Φεβρουάριο του 1941, ενώ τον Μάρτιο του 1941, επιμελήθηκε και επιμελήθηκε το περιοδικό «Ο Γάλλος γιατρός» (Le Médecin français).

Μετά τη σύλληψή του στις 2 Μαρτίου 1942 φυλακίστηκε και βασανίστηκε, αλλά δεν συνεργάστηκε και δεν αποκάλυψε τίποτα για την αντίσταση στους Γερμανούς, που τον οδήγησαν στο εκτελεστικό απόσπασμα.

Μετά το θάνατό του και την απελευθέρωση της Γαλλίας του αποδόθηκαν τιμητικές διακρίσεις, όπως ο Πολεμικός Σταυρός 1939-1945, ο χαρακτηρισμός του ως Ιππότης της Λεγεώνας της Τιμής, ενώ έγινε ονοματοδοσία σε δρόμο “rue du Docteur-Bauer” και το ποδοσφαιρικό γήπεδο που φέρει το όνομά του.

Η ομάδα Red Star συνδέεται και με άλλους ήρωες της αντίστασης, όπως ο ποδοσφαιριστής Eugene Maës που έχασε τη ζωή του στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Dora-Mittelbau στο Ellrich. Ήταν 30 Μαρτίου 1945 λίγο πριν τη λήξη του πολέμου. Βρέθηκε στο στρατόπεδο συγκέντρωσης, διότι άσκησε κριτική στην ερωμένη του επικεφαλής της Γκεστάπο στην πόλη Caen, όπου και συνελήφθη.

Rino Della Negra: Παιδί Ιταλών μεταναστών – αντιφασιστών που για να αποφύγουν το Μουσολίνι μετανάστευσαν στη Γαλλία. Εντάχθηκε στην αντίσταση και τραυματίστηκε στη διάρκεια σαμποτάζ, με αποτέλεσμα να  συλληφθεί στις 12 Νοεμβρίου 1943. Εκτελέστηκε στις 21 Φεβρουαρίου 1944. 

Jacques Mairesse:  Θα παίξει μια σεζόν στην ομάδα Red Star AC από το 1923 έως το 1924 και στη συνέχεια στο Red Star Olympic από το 1931 έως το 1935. Στη συνέχεια, θα γίνει γενικός γραμματέας το 1936 και πρώτος πρόεδρος της πρώτης ένωσης επαγγελματιών παικτών. Θα σταματήσει τις δραστηριότητές του στις αρχές του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. O Jacques Mairesse έπεσε στο Véron κοντά στο Sens στις 15 Ιουνίου 1940.

κατοχική περίοδος Red Star εναντίον Lens 3 Μαΐου 1942

Maurice Thédié: Aπό τους παίκτες που κατέκτησαν το δεύτερο Coupe de France στην ιστορία του συλλόγου. Συνελήφθη από τη Γκεστάπο στις 19 Μαΐου 1944, φυλακίστηκε στην Αμιέν και έπειτα στο στρατόπεδο Royallieu κοντά στην Κομπίγνε. Πέθανε στο τρένο στις 2 Ιουλίου 1944 με προορισμό το Νταχάου.

Emilien Devic: Κατά τη διάρκεια του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου, ο Devic εντάχθηκε στην αντίσταση. Τουφεκίστηκε τον Αύγουστο του 1944.

Roger Vandevelde: Έγινε μέλος της Αντίστασης το 1941, συνελήφθη το 1943 και καταδικάστηκε σε θάνατο τον Μάιο του 1944, απελάθηκε στη Γερμανία όπου παρέμεινε μέχρι την απελευθέρωση τον Μάιο του 1945. Πιλότος, αλεξιπτωτιστής, έφυγε από τον στρατό με τον βαθμό του συνταγματάρχη. Ήταν κάτοχος του μεταλλίου του πολεμικού σταυρού – Croix de Guerre και αξιωματικός της Λεγεώνας της Τιμής.

Ηenri Jοncourt: Με την ομάδα κέρδισε το Coupe de France το 1942. Το 1943, εγκατέλειψε το Παρίσι, εντάχθηκε στην Αντίσταση και εντάχθηκε στο FTPF στο Concarneau. 

Να λοιπόν που ο αθλητισμός συχνά κουβαλάει έντονες ιστορικές μνήμες που σημαδεύουν το παρόν, αλλά και το μέλλον, καθώς ο αγώνας για διατήρηση της ιστορικής μνήμης γίνεται μέσα και έξω από τους χορτοτάπητες.

Έρευνα: Νάσος Μπράτσος

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ