28 Νοεμβρίου 2021

Koρονοϊός / Σωτήρης Τσιόδρας: Χωρίς τα εμβόλια θα είχαμε επιπλέον 8.400 θανάτους και 5.530 διασωληνώσεις

Η Ελλάδα, χάρη στα εμβόλια, εκτιμάται ότι έχει αποφύγει 8.400 θανάτους από την έναρξη του εμβολιαστικού προγράμματος, σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο Σωτήρης Τσιόδρας, κατά την έκτακτη ενημέρωση από το Υπουργείο Υγείας, λίγο μετά τη 1 το μεσημέρι της Τετάρτης (20/10). Σε ό,τι αφορά τις ΜΕΘ, τόνισε, αποφύγαμε 5.560 νοσηλείες και 5.530 διασωληνώσεις.

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων αναφέρθηκε αναλυτικά σε μελέτη εκπονήθηκε σε μεγάλα νοσοκομεία της χώρας -με επικεφαλής τον ίδιο- με θέμα τα αντισώματα και την ανοσία των εμβολιασμένων και των ατόμων που έχουν νοσήσει.

Όσο αυξάνεται η εμβολιαστική κάλυψη, εμφανίζονται και κρούσματα σε εμβολιασμένους. «Αυτό δεν σημαίνει ότι το εμβόλιο δεν προστατεύει και δεν πρέπει να γίνονται παρερμηνείες», υποστήριξε ο καθηγητής και έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία που καταδεικνύουν ότι η αποτελεσματικότητα των εμβολίων στην αποτροπή θανάτων ανέρχεται στο 91%: Pfizer (90%), Moderna (97%), AstraZeneca (94%) και υπολείπεται ελαφρά το Johnson & Johnson.

Σε ό,τι αφορά τη νοσηλεία σε ΜΕΘ η αποτελεσματικότητα φτάνει το 95% για τους πλήρως εμβολιασμένους. Πρόκειται για 20 φορές μείωση κινδύνου έναντι των ανεμβολίαστων. Για τους άνω των 60 ετών η προστασία είναι 91% έως 95% και στους κάτω των 60 ετών η προστασία φτάνει το 99%.

Οι ζωές που σώθηκαν και οι διασωληνώσεις και οι ΜΕΘ που γλιτώσαμε θα αυξηθούν στο απώτερο μέλλον με την αύξηση του εμβολιασμού. Η χειμερινή περίοδος δεν προμηνύεται εύκολη, σημείωσε ο Σωτήρης Τσιόδρας.

(Με στοιχεία από kathimerini.gr, ethnos.gr)

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ