26 Οκτωβρίου 2021

Lesvos Runners: Ο γύρος του νησιού με σκυταλοδρομία (video)

Ξεκίνησε στις 9 το πρωί από την πλατεία Σαπφούς η σκυταλοδρομία γύρος της Λέσβου, η πιο αντιπροσωπευτική αθλητική γιορτή στο νησί που διοργανώνεται από τον Σύλλογο Δρομέων Λέσβου με την συμπαράσταση του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.

Η διαδρομή της Σκυταλοδρομίας Λέσβου 320km – Lesvos Relay 320 km διασχίζει το νησί για δύο μέρες το Σάββατο 25 και την Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου, ενώνοντας τα σημαντικότερα εμβληματικά γεωλογικά τοπία και γεωτόπους.

Πρώτος αθλητής που ξεκίνησε τη σκυταλοδρομία ήταν ο γιατρός Αχιλλέας Γεωργίου και μαζί του έτρεξαν ο αντιπεριφερειάρχης Παναγιώτης Χριστόφας, ο αντιπρόεδρος Αθανάσιος Κίζος και άλλα μέλη του συλλόγου, ενώ στην εκκίνηση στην πλατεία Σαπφούς το “παρών” έδωσε και ο Διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, Νίκος Ζούρος.

Η σκυταλοδρομία-γύρος της Λέσβου είναι μια διοργάνωση μη ανταγωνιστικού χαρακτήρα στην οποία με διαδρομές μήκους 7 έως 17 χιλιομέτρων θα καλυφθεί μία διαδρομή 320 χιλιομέτρων, που είναι η περίμετρος του νησιού. Πρόκειται για την τρίτη διοργάνωση που πραγματοποιείται στο Γεωπάρκο Λέσβου. Η πρώτη πραγματοποιήθηκε το 2018 και η δεύτερη το 2019. Ο αρχικός προγραμματισμός της τρίτης ήταν για το 2020, όμως λόγω των περιορισμών της πανδημίας μεταφέρθηκε το 2021.

«Η διοργάνωση δεν έχει ανταγωνιστικό χαρακτήρα. Θέλουμε να πετύχουμε κάτι όλοι μαζί στηρίζοντας και συμπληρώνοντας ο ένας τον/την άλλο/άλλη. Ειδικά φέτος και μετά από τις ιδιαίτερες συνθήκες των περασμένων μηνών, η πεποίθηση μας ότι οι αποστάσεις υπάρχουν για να μας φέρουν κοντά και όχι για να μας απομακρύνουν διατρανώθηκε» τονίζει ο Σύλλογος Δρομέων Λέσβου.

 

 

Η διοργάνωση θα γίνει με 35 συνολικά σταθμούς αλλαγής. Σε κάθε σταθμό, ο/η δρομέας του προηγούμενου σταθμού θα παραδίδει μια σκυτάλη στον/στην επόμενο/η δρομέα, μέχρι να καταλήξει η σκυτάλη στο σημείο εκκίνησης, την Πλατεία Σαπφούς στο κέντρο της πόλης της Μυτιλήνης. Έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα για να γίνει η διοργάνωση με ασφάλεια και οι συμμετέχοντες/ουσες είναι περιορισμένοι φέτος. Οι αλλαγές γίνονται σε οικισμούς ή άλλα χαρακτηριστικά σημεία του νησιού.

Πρωταγωνιστής στο εγχείρημα μας δεν είναι άλλος από το ίδιο το νησί της Λέσβου. Η διαδρομή περνάει από πολλά χαρακτηριστικά του σημεία: Από την πόλη της Μυτιλήνης και τους ελαιώνες στις αναβαθμίδες του βόρειου και κεντρικού τμήματος μέχρι τα υπέροχα απολιθώματα και το ίδιο το Απολιθωμένο Δάσος της δυτικής πλευράς. Από τη Συκαμνιά και τον πετρόκτιστο Μόλυβο μέχρι τα φρύγανα και τις βελανιδιές στον Μεσότοπο και στην Ερεσό και τα ηφαίστεια του Λεπέτυμνου, της Βατούσσας και της Άγρας. Από την παραλία των Βατερών μέχρι το Πλωμάρι και τα γύρω χωριά που κοιτάνε συνεχώς το ανοιχτό πέλαγος. Από τον ήσυχο κόλπο της Γέρας μέχρι τη Χαραμίδα και την παραλιακή των δρομέων στο ισιάδι του αεροδρομίου και ξανά στην πόλη. Η Λέσβος είναι έτσι και αλλιώς ένα από τα μεγαλύτερα νησιά του Αιγαίου και χαρακτηρίζεται από μεγάλη γεωλογική, βιολογική και πολιτισμική ποικιλία (και ομορφιά).

«Η διοργάνωση αποτελεί πλέον γεγονός για όλο το νησί και προσφέρει προβολή και εκτός αυτού. Η φιλοδοξία μας είναι να καταλήξει ως ένα ορόσημο στο ημερολόγιο εκδηλώσεων του νησιού και να είναι και πόλος έλξης για επισκέπτες του» τονίζουν οι διοργανωτές.

Η συνδιοργάνωση της εκδήλωσης γίνεται από το Σύλλογο Δρομέων Λέσβου το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου. Υποστηρίζεται από το Επιμελητήριο Λέσβου, το Δήμο Μυτιλήνης και το Δήμος Δυτικής Λέσβου, την Αστυνομία, το Λιμενικό και την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης. Η διοργάνωση γίνεται υπό την αιγίδα του Γεωπάρκου Λέσβου.

Καθ’ όλη τη διάρκεια των αγώνων ακολουθούνται πιστά όλες οι οδηγίες του υγειονομικού πρωτοκόλλου περιορισμού της πανδημίας.

Η εκδήλωση υποστηρίζεται από το έργο «Rural regeneration through systemic heritage-led strategies — RURITAGE», του Προγράμματος HORIZON 2020.

www.ertnews.gr

Read More

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ